Ходът на войната: Руската армия може да нападне Киев до 96 часа

Военните решават логистичните си проблеми
9 мар 2022 10:31, Нели Христова
316
Ходът на войната: Руската армия може да нападне Киев до 96 часа
Снимка: БГНЕС

Изненадващо хаотичната атака на Русия срещу Киев задържа хиляди войници и стотици превозни средства по пътищата на северозапад в продължение на няколко дни – но няколко военни анализатори смятат, че Москва постепенно преодолява логистичните си проблеми и може да успее да предприеме нападение срещу столицата в рамките на дни.

Влиятелният Институт за изследване на войната, базиран във Вашингтон, заключи в понеделник вечерта, че руските сили сега се "концентрират в източните, северозападните и западните покрайнини на Киев" в подготовка за "нападение на столицата в следващиге 24-96 часа".

Успехът на нападението, добавя мозъчният тръст, ще зависи отчасти от това колко ефективно руските войски са успели да "доставят снабдяване, реорганизират и планират" след първоначална инвазия, за която експертите смятат, че се е разпаднала поради погрешни предположения.

"Нито една част от военната операция не изглеждаше рационална или това, което бихте очаквали да направят", казва Майкъл Кофман, директор на програмата за руски изследвания в мозъчния тръст на CNA.

"Леко бронираните части изпреварват въздушното прикритие, правейки неуспешни опити да маршируват както в Киев, така и в Харков в първите дни на конфликта, отразявайки, че на войниците им е казано, че ще помогнат на Украйна да се освободи", обяснява Кофман.

Това, което се случи, бе, че една от руските колони, насочващи се към столицаталга , която бе дълга около 60 км и съставена от около 15 000 войници,  изглеждаше заседнала - с превозни средства останали без гориво или такива, които са се повредили. Това създаде голямо задръстване, което – поради ограничените налични пътища и калната околна местност – беше трудно за разплитане.

Изображенията в социалните мрежи на военни превозни средства, заседнали в калта, накараха един експерт да предположи, че руската армия е участвала в "лоши практики за управление на камиони", при които превозните средства са били оставени паркирани толкова дълго, че страничните стени на гумите са станали чупливи или дори са изгнили, което означава, че са уязвими за пробиване.

Но, изказвайки се на събитие, организирано от мозъчния тръст на Rusi (Royal United Services Institute), Кофман каза, че вярва, че "проблемът с логистиката се решава".

Постепенно, смятат експертите, Русия е станала по-внимателна и държи войските си в рамките на защитата на своята противовъздушна отбрана – докато в същото време проблемите на северозапада, вероятно най-прекият път за нахлуване към столицата, не е задължително да са били репликирани другаде.

Изглежда, че руските сили напредват на изток от столицата към предградието Бровари, според видео, публикувано в социалните медии във вторник, в развиващ се опит да обградят столицата.

И въпреки логистичните проблеми в северозападната част, украинските сили не успяха да направят значителен опит да унищожат настъпващия конвой, отчасти поради ограничената въздушна мощ, с която разполагат въоръжените сили на Киев.

Следващите няколко дни вероятно ще бъдат критични.
Ник Рейнолдс, експерт по сухопътни войни, казва, че вярва, че макар руската армия да не е решила логистичните си проблеми, ще бъдат положени усилия за снабдяване на поне част от нахлуващите сили.

"Въпросът е дали ще бъдат в достатъчно добра форма, за да се опита да завършат обкръжението на Киев", казва Рейнолдс, "предвид физическите и психологически удари, които техните сили са понесли, докато са били в състояние на объркана дезорганизация".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


316
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
5
 
8
 
! Отговори
msm преди 2 години
До Обективно във войната си личи, кой е фашист и кой не е. Русия надлежно изгражда и защитава фашисткия си профил - човекомразеща държава, озъбено военно зло.
227
6
 
11
 
! Отговори
Киев ще стане преди 2 години
Ватерло за руските агресори !
226
5
 
6
 
! Отговори
Виц преди 2 години
Затиснати в трафика, руските *** преживяват със суха трева и сиренье. Ще питате от къде имат сиренье, ееее от она им работа :-)
225
12
 
9
 
! Отговори
Обективно преди 2 години
Не да го нападне, а напълно да го освободи от украинските фашисти и не до 96, а до 72 часа. Всичко пишете наобратно, ама ние си знаем колко пари чинат западните медии.
224
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Магучая се оказа въздух под налягане. Да събират който още не са го опекли с Байрактари и да бягат в азиатската си пропаднала държава.
223
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Алоо!чакаме го с олово и Украйна ще му се стори като разходка в парка!
222
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей това чакам да стане. Русия нападне ли Киев ще изгуби много бързо войната, ще има още санкции каквито се сетите ще има и закриване на небето над Украйна от НАТО със санкцията на ООН заради явен руски геноцид над украинското население. Просто хората набират доказателствата за руски геноцид по цяла Украйна за да ги представят в ООН и тогава няма мърдане включително за Путини, Захарова и цялата им терористична шайка отиват директно в Хага както Милошевич и шайката му.
221
8
 
18
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Руската армия доказа,че не става за нищо.
220
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ne e vqrno towa, 6te napadnat sled 87 4as, 37 minuti i 27 sekundi.
219
7
 
7
 
! Отговори
Некъф преди 2 години
Русия ще спечели битката но ще загуби войната!!!
218
12
 
16
 
! Отговори
Герговски преди 2 години
Дано бързо завземат тези самозабравили хохли-фашисти. Някой знае ли колко руснаци, българи, унгарци и други националности са избити от азов батальон? Да пусне авиацията и да ги засипе с ракети. С вакумните бомби няма да му се налага да води градски бой :)
217
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На Путин няма как да му се вярва.Той каза,че няма да напада Украина и че САЩ лъже.Е нападна ли Украина и САЩ излъга ли?Сега казва че САЩ имат лаборатория в Украина,а САЩ казват че нямат? На кой да вярвам.Есрествно на САЩ вярвам.До сега ,а аз съм на 45 години,САЩ не е лъгала нито веднъж,а Путин непрестанно го прави.Освен това Украина е нападната от Путин и загиват деца,жени и възрастни хора.Войниците му не са знаели ,че отиват на война.В БГ има много продажници.Путин ги купува евтино.
216
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Путин се опита да завземе Киев,ще има над 90% убити войници от Армията му.Путин знае това и затова действа както му е името му като п....Но ако ще иска да спечели войната ще трябва да се пробва.Той опита с чеченците да навлезе в центъра на град,но бяха убити на 100% от чеченците опитали да навлезнат в центара на Киев.
215
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ходът на Войната.Руската армия нападна Киев преди 12-13 дни.За какво пишете тук? Каква е тази странна информация.В Киев има над 3 милиона жители.От тях над 1,5 милиона са с възможност да се отбраняват.Путин ги атакува с артилерия и самолети вече почти две седмици и на края ще трябва да влезне в града,но все още се страхува,защото когато го направят войниците им ще бъдат буквално изядени.
214
7
 
5
 
! Отговори
бъдеще преди 2 години
Какво я очаква Русия като заграби Украйна и Путин не е между живите? Помислете!
213
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
#254 вакумни бомби ...
212
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха! Оказа се украйнците са свалили патрулиращия румънски МиГ 21! Или са много алтави, или са злобни и отмъстителни заради приземения техен МиГ и арестуван пилот за нарушаване въздушното пространство на натовска Румъния!
211
7
 
8
 
! Отговори
Д-р ОхБооли преди 2 години
Кога ще бесят комика? Или вече е избягал? Хм, а Кличко боксира ли се с чеченците :)?
210
4
 
8
 
! Отговори
Минаващ преди 2 години
Пълна лудост.Как ще го взе Путин Киев? 3 милионен град.Жени, деца и старци са го напуснали. Останали са 1 милион въоръжени мъже готови да умрат/опълченци/.Готови да се бият за всяка улица и къща.За да го превземат русите трябва да ги избият всички.Но това означава и повече от милион мъртви руснаци/който напада дава повече жертви-който е войник го знае това/.Другият начин е градът да бъде заличен от земята и така да бъдат избити 1милион човеци.
209
1
 
10
 
! Отговори
До нина преди 2 години
Не знам точно какво им пише в конституцията, но и в Украйна, както в България при обявена мобилизация, всички мъже от 18 години до към 50 подлежат на мобилизация и е нормално да не ги пускат вън. Проблема при нас е, че няма и 10% от мъжете подлежащи на мобилизация са служили и нямат елементарна подготовка, за сравнение в Швейцария всички мъже имат

Спонсорирани публикации