За тъмното и кърваво минало на монархията Великобритания си мълчи

Става дума за всеобщ проблем - недостатъчното преосмисляне на британското минало
17 сеп 2022 14:33, Елка Василева
132
За тъмното и кърваво минало на монархията Великобритания си мълчи
Снимка: архив, БГНЕС

Насилие, мъчения, изнасилвания и поробване - така британската корона се е обогатила през вековете. Покойната Елизабет ІІ бе символ на същата тази корона и не бива да го забравяме, казват критиците.

Още по темата
В последните дни британските медии бяха изпълнени от една страна с тъга, породена от смъртта на кралицата, от друга - с радост от встъпването в длъжност на новия крал Чарлз Трети. Най-вече чуждестранните медии, като например американският канал MSNBS, бяха тези, които си позволиха да засегнат един тъмен аспект на британската корона: "Смъртта на кралица Елизабет натъжи целия свят. Но има и комплексни чувства като гняв, недоволство и яд, тъй като за мнозина управлението на кралицата бе символ на британското колониално господство - институция, обогатила се чрез брутално насилие, мъчения, кражба на територии, изнасилвания и поробване", пише Дойче веле.

Историк: Кралицата лично се е облагодетелствала от колониализма

В тъгуваща Великобритания почти никой не говори за това: 400 години империя, в които близо 400 милиона души са били подчинени на британската корона. Империята се разпада по време на управлението на Елизабет. Но историкът Юрген Цимерер, преподавател в университета в Хамбург, отбелязва: "От историческа гледна точка управлението на Елизабет Втора е неразривно свързано с империята". Включително поради това, че кралското семейство и днес - в своя делник, печели от някогашния колониализъм, макар да не може да се определи точно колко. "Те печелят от това, че част от състоянието им се дължи на империята и продължава да носи лихви. Дворците са финансирани именно по този начин. Печалбите са непосредствени."

Индия и Южна Африка искат да си върнат някои от кралските бижута

Част от обвинения са в кражби: Индия и Южна Африка отдавна искат да им бъдат върнати някои от кралските бижута. Има и упреци в колониално мислене: до късните 1960 години хора, които не са с бял цвят на кожата, не са имали правото да служат в двора, както "Гардиън" разкри едва през 2021 година. Принц Филип освен това постоянно бе обект на критики заради расистки изказвания. Но кралицата мълчеше.

Историкът Цимерер казва още: "Тя всъщност само наблюдаваше отстрани. И изобщо не се включи в дебата за колониалното наследство, който се води от 15 години и става все по-интензивен. Затова кралицата остана толкова обичана - тъй като избягваше противоречивите въпроси."

Мълчи не само кралицата

Писателят Маркъс Райдър, който се застъпва за повече многообразие в медиите, казва, че мълчание запазва не само кралицата. Става дума за всеобщ проблем - недостатъчното преосмисляне на британското минало. "Това тук показва, че съществува определена неспособност и в британското общество, и в британските медии действително да адресират някои от най-тежките теми."

Наскоро антирасисткото движение Black Lives Matter успя да изостри чувствителността относно британските колонии, но не непременно в медиите. "Британските медии се ръководят предимно от бели хетеросексуални мъже без увреждания, които живеят в и около Лондон. Те са едва 3,1 процента от цялото население, респективно 3,1 процента от населението носят отговорност за голяма част от медиите", отбелязва Райдър.

Британците, на които колониалното наследство на кралицата не е безразлично, могат тези дни да споделят мнението си почти само в социалните мрежи. "Това означава: чернокожите хора, хората от Азия, които имат корени в някогашните колонии, виждат, че техните ценности и тази дискусия се разискват в медии извън Обединеното кралство." Към Райдър тези дни са се обърнали само медии извън Острова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Празни приказки за празни глави
95
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А за тъмното минало на българските политици нещо?!
94
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"ТЪМНОТО И МРАЧНО" НАЙ ТОЧНО НАЗВАНИЕ НА ЗАПАДНАТА ИДЕОЛОГИЯ.
93
7
 
2
 
! Отговори
Мая преди 1 година
Ета сказал Ленина, сейчас Путина и натиснали спуска на автомата!
92
4
 
16
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
До Анонимен 55/// Уважаеми. Византия е другото име на Източната Римска Империя. Пък днешните гърчоля нямат нищо общо с ДРЕВНИТЕ ГЪРЦИ. Днешните гърчоля са изгоненото племе от Северна Африка, което е обсебило всичко наоколо и използва и днес.
91
2
 
19
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
До Алоууууу Те не са крадени. Само са присвоявани от робския труд, от недоимъка, от нищетата, от мъката на унижените милиони и милиони измъчени хора по Света.
90
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Четвероевангелието на цар Иван Александър също е в Лондон, уж монах от светогорски манастир го бил подарил на някакъв англичанин, гост на манастира, айде бе, книгите са свещенни а някой ги раздавал като вафли на гостите.
89
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ирландците помнят Голодомора, който английските земевладелци им направиха. Ирландците се вдигнаха на въстание точно в най-тежкия момент за Британия през 1916 година. Ирландците най-добре познават английските империалисти и техните крале.
88
4
 
24
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
Този път Дойчето налучка отправната точка на колониализма в световен мащаб. Всичко, що е съградено, използва и занапред ще се ползва в безименната империя, всички блага са дошли от колониализма. От робския труд и от нищетата и страданията на милиони и милиони. Кой каквото си иска да ни разказва друго...
87
3
 
8
 
! Отговори
До 70 преди 1 година
До До 66, ами ако няма защо македноците толкова много плюят България, а? Искаме ли да разберем в какво ни обвиняват, че и толкова се упражняват с някакъв си фашизъм? За да имате критично мислене е нужно да разбирате доводите на другата страна! Това е квинтесенцията на написаното от мен! Хубаво е да сочим англичаните, но нека не са само те :) Много европейски народи са правили много поразии! И всички трябва да са на показ! Историята е за да се учим от нея и д ане поватряме грешките!
86
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"американският канал MSNBS, бяха тези, които си позволиха да засегнат един тъмен аспект на британската корона.....Но има и комплексни чувства като гняв, недоволство и яд, тъй като за мнозина управлението на кралицата бе символ на британското колониално господство - институция, обогатила се чрез брутално насилие, мъчения, кражба на територии, изнасилвания и поробване"________Сякаш описаха цялото минало и настояще на САЩ.
85
4
 
42
 
! Отговори
Ед преди 1 година
Американци обвиняват британци в насилие. Какво доживяхме!
84
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние затова не ги еваваме за нищо.
83
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
50-те и 60 те години в Англия на обществените места има надписи: Забранено за чернокожи, ирландци и куччета.
82
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак лъжат поданиците. Ковчегът е празен, а кралицата е във фризера. Големи балами и балъци. Наредили се пред един празен сандък като глуппаццци.
81
9
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поданиците не искат да станат граждани. Монархията ги прави роби мравки, които робуват на една мравка кралица и и носят милиарди пари.
80
5
 
26
 
! Отговори
тя преди 1 година
Ще мълчи я !Няма да се хвалят колко са крали и убивали ! Те са такива "демократи"!
79
1
 
17
 
! Отговори
стига стени натискал преди 1 година
Абе в крайна сметка защо не попитат Израел дали не искат да влязат в Общността на крал Чарлз.
78
4
 
12
 
! Отговори
до тя преди 1 година
Просто се опитват да ни вкарат в реалитито, представи си какво им е на англичаните, за американчетата мисис Даутфайер е била баба им.
77
4
 
14
 
! Отговори
Zеленски преди 1 година
Две шепи пръст и роза, на баба Елизабет, а за покойните само добро. Европейските стандарти за добро и демокрация имат съвсем друго значение в тълковните им глави според това от коя страна гледат девятката! Малко бомби на София, Белград Дамаск, Багдат и прочие до Хирошима си е в реда на нещата. А ис ветът им е длъжник, замислете се все пак ..