За тъмното и кърваво минало на монархията Великобритания си мълчи

Става дума за всеобщ проблем - недостатъчното преосмисляне на британското минало
17 сеп 2022 14:33, Елка Василева
132
За тъмното и кърваво минало на монархията Великобритания си мълчи
Снимка: архив, БГНЕС

Насилие, мъчения, изнасилвания и поробване - така британската корона се е обогатила през вековете. Покойната Елизабет ІІ бе символ на същата тази корона и не бива да го забравяме, казват критиците.

Още по темата
В последните дни британските медии бяха изпълнени от една страна с тъга, породена от смъртта на кралицата, от друга - с радост от встъпването в длъжност на новия крал Чарлз Трети. Най-вече чуждестранните медии, като например американският канал MSNBS, бяха тези, които си позволиха да засегнат един тъмен аспект на британската корона: "Смъртта на кралица Елизабет натъжи целия свят. Но има и комплексни чувства като гняв, недоволство и яд, тъй като за мнозина управлението на кралицата бе символ на британското колониално господство - институция, обогатила се чрез брутално насилие, мъчения, кражба на територии, изнасилвания и поробване", пише Дойче веле.

Историк: Кралицата лично се е облагодетелствала от колониализма

В тъгуваща Великобритания почти никой не говори за това: 400 години империя, в които близо 400 милиона души са били подчинени на британската корона. Империята се разпада по време на управлението на Елизабет. Но историкът Юрген Цимерер, преподавател в университета в Хамбург, отбелязва: "От историческа гледна точка управлението на Елизабет Втора е неразривно свързано с империята". Включително поради това, че кралското семейство и днес - в своя делник, печели от някогашния колониализъм, макар да не може да се определи точно колко. "Те печелят от това, че част от състоянието им се дължи на империята и продължава да носи лихви. Дворците са финансирани именно по този начин. Печалбите са непосредствени."

Индия и Южна Африка искат да си върнат някои от кралските бижута

Част от обвинения са в кражби: Индия и Южна Африка отдавна искат да им бъдат върнати някои от кралските бижута. Има и упреци в колониално мислене: до късните 1960 години хора, които не са с бял цвят на кожата, не са имали правото да служат в двора, както "Гардиън" разкри едва през 2021 година. Принц Филип освен това постоянно бе обект на критики заради расистки изказвания. Но кралицата мълчеше.

Историкът Цимерер казва още: "Тя всъщност само наблюдаваше отстрани. И изобщо не се включи в дебата за колониалното наследство, който се води от 15 години и става все по-интензивен. Затова кралицата остана толкова обичана - тъй като избягваше противоречивите въпроси."

Мълчи не само кралицата

Писателят Маркъс Райдър, който се застъпва за повече многообразие в медиите, казва, че мълчание запазва не само кралицата. Става дума за всеобщ проблем - недостатъчното преосмисляне на британското минало. "Това тук показва, че съществува определена неспособност и в британското общество, и в британските медии действително да адресират някои от най-тежките теми."

Наскоро антирасисткото движение Black Lives Matter успя да изостри чувствителността относно британските колонии, но не непременно в медиите. "Британските медии се ръководят предимно от бели хетеросексуални мъже без увреждания, които живеят в и около Лондон. Те са едва 3,1 процента от цялото население, респективно 3,1 процента от населението носят отговорност за голяма част от медиите", отбелязва Райдър.

Британците, на които колониалното наследство на кралицата не е безразлично, могат тези дни да споделят мнението си почти само в социалните мрежи. "Това означава: чернокожите хора, хората от Азия, които имат корени в някогашните колонии, виждат, че техните ценности и тази дискусия се разискват в медии извън Обединеното кралство." Към Райдър тези дни са се обърнали само медии извън Острова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
20
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 55 Русия и СССР от векове водят агресивна политика чрез завладяване и съсипване на всички съседни държави. Никой не е станал част от Русия, или СССР, доброволно. Всички т.н. републики в РФ или СССР са "приобщени" с ужасяващ терор. Други държави също са станали по-богати ограбвайки съседни държави, но Русия и СССР са особено жестоки: от гладомора, през преселението на цели народи до масовите убийства... Всички хора в РФ и СССР са смачквани до крепостно-човекоподоби послушковци и пуше
55
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Я по-добре напишете статия за тъмното и кърваво минало (че защо не и настояще) на руската империя бе, гадове проклети!!!За изтезанията на помешчика Демидов, добивал злато и сребро с робския труд на крепостни селяни съм чел още в една книга от времето на СССР!!! ЗАСРАМЕТЕ СЕ БЕ!!!
54
14
 
5
 
! Отговори
До 69 преди 1 година
Напротив, Евреите са бял народ. Имат си и самочувствието, което е доказано и в историята.
53
3
 
16
 
! Отговори
До 66 преди 1 година
Какво тъмно минало има от страна на България спрямо българската територия и земя Македония? Промитите мозъци на комунистическата балканска тоалетна Северна Македония пищят от факта, че са принадлежали исторически на свободна България - княжество и царство, а преди царство и ханство!
52
6
 
9
 
! Отговори
До 61 преди 1 година
Няма такова нещо! Евреинът изобщо не е бял и не е особен. Произлязъл е от пръч и прилича на такъв. И нравът му е такъв!
51
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хубаво е тези неща да се знаят. Историята е история, тя не може да се промени и не е редно това което не е изгодно да не се казва и пише. Все едно не се е случило. Днес Англия се изявява като стожер на правата и свободите, но самата тя е поробител, по лошо, тя не иска да скъса с това. Защо поне не върнат една малка част от това което са откраднали от другите, емблематично накити и бижута принадлежащи на други народи. Поне това може да направи.
50
17
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой е авторът на тази повърня? А, да! Една лЕлка на която и има снимката. Ще я запомня...
49
4
 
12
 
! Отговори
Я разкажете преди 1 година
със същият плам защо Македония толкова се страхува от българизация и защо считат българите за фашисти. Дали не е някое тъмно минало на България? Дали в Германия не се примълчава ВСВ? Дали франция с лекота говори за злодеанията си в Африка? САЩ за робстовто? Русия за диктата? Историята се пише от победители! Другите се плюнчат, че са жертви!
48
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До Веселин егн 71121A жълтите от кой произлизаат? Пишеш за Евреи и Бели, загатнал си за Черните и Арабите....
47
7
 
24
 
! Отговори
Едни добруват за преди 1 година
нечия друга сметка. България днес може да е бедна, малка и съсипана и ограбена държава на Балканите и в Европа, но поне имаме достойнството и честта, че не сме ограбвали, убивали или съсипвали други държави и народи. Дано България да оцелее като народ, граници и държава въпреки тези размирни времена.
46
2
 
5
 
! Отговори
Има един виц... преди 1 година
...за Иванчо, където той пита баща си "тате, какво е кръв?". След предълги обяснения г-н Иванов стигнал до факта, че Иванчо може да се превърне в дамска превръзка и като го купят, тогаз ще разбере какво е кръв. Та, тия моралисти историци от д.в. нека да покажат в историята кое царство господарство е станало такова без войни, колонии и пр. дейности. Португалците са станали търговци на роби благодарение на племенните вождове. Алжирците се заканили на Де Гол, че ще го убият, ако не са ФР колония.Е?
45
0
 
12
 
! Отговори
До 60 преди 1 година
Да, живеем в жесток свят с жестоко, кърваво и развратно минало, въпреки че планетата Земя е много красива. Но защо са тези твои плоски разсъждения? Грехота е да се прикриват или отричат жестокостите в миналото.
44
5
 
6
 
! Отговори
До Веселин егн 71121 преди 1 година
Чакай сега, африканците и всички с тъмна кожа произхождат от Хам, втория син на Ной. Европейците произхождат от третия син на Ной - Иафет. А Евреите произхождат от първия и най-голям син на Ной - Сим. Свети Авраам е родоначалник на Еврейския народ, той е БЯЛ. Евреите като цяло са БЯЛ народ, но са особен народ.
43
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо миналото на предците трябва да тежи днес? Светът тогава е бил жесток, но сега да не би да не е?! Като си купуваме маратонки Найк изработени от деца с надница 2$ на ден, ние какви сме? Като си пием кафето, кой го отглежда и събира и срещу какви пари работи?! 40 милиона души днес са роби макар да няма робство и всички заедно сме роби на правителства и корпорации.
42
10
 
2
 
! Отговори
Веселин егн 71121368 преди 1 година
Побеже видях един коментар асоцииращ Йонго с Белгия,ше се опитам кратко да поясня.Всички до един царе и крале в историята са ЕВРЕИ !!! До един! Българските Канове,чиято кръв нося по Майчина линия няма абсолютбо нищо общо с царете и кракете! Добре е да се знае това. Така.Белгийците нисят същото страдание,което и българите и французите.Ние бе сме виновби,че краке и царе евреи са изживали деца в Конго.Виновби сме ожаче,че не сне унищожили всички африканци,защото Авраам е бил чернокож .
41
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западняците са по-лицемерни, КОВАРНИ и злобни и от византийците. Да не говорим, че Константинопол пада под Турско благодарение и на финансовата помощ на Западняците - венецианските търговци и банкери! Западняците крадат Византийското злато и несметни богатства, за да завладеят тази красива, могъща Православна Империя! Редно е да се възстанови Православната империя Византия, а Константинопол да бъде върнат на Гърция, понеже й принадлежи исторически, както и половин Мала Азия!
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То има ли такива без тъмно и кърваво минало?
39
2
 
24
 
! Отговори
Поне можем да се преди 1 година
радваме, че България като държава не е колонизирала други народи и държави, нито е извършвала жестокости спрямо други народи разлика от държавите на Запад. България днес може да е малка и бедна държава, но поне имаме достойнство, нямаме такъв грях спрямо човечеството. Българите спасяват българските евреи, дават подслон на арменците, избягали от турско клане; и сега разни бежанци получават помощ от българската държава
38
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Русия живеят около 200 националности, говорят се над 100 езика, никой не е поискал да се отделя от Русия и всички се смятат за руснаци. Руснак не е националност, рускак е когато имаш руски дyx. Русия е отделна цивилизация.
37
2
 
10
 
! Отговори
Веселин егн 71121368 преди 1 година
Защо никой,при все доказаното й родословие,бикой не каже честно и открито,че Сакскобургорската фамилия,към която принадлежат и Симеон и Чарлз,е ЕВРЕЙСКА ? Дойога целият Български Народ ще преповтаря ежесекундбо исрината,а турско-еврейските псевдожурналисти у нас ще си правят ослушки? В края на крайщата истината е фактологическа и зрима.

Спонсорирани публикации