За тъмното и кърваво минало на монархията Великобритания си мълчи

Става дума за всеобщ проблем - недостатъчното преосмисляне на британското минало
17 сеп 2022 14:33, Елка Василева
132
За тъмното и кърваво минало на монархията Великобритания си мълчи
Снимка: архив, БГНЕС

Насилие, мъчения, изнасилвания и поробване - така британската корона се е обогатила през вековете. Покойната Елизабет ІІ бе символ на същата тази корона и не бива да го забравяме, казват критиците.

Още по темата
В последните дни британските медии бяха изпълнени от една страна с тъга, породена от смъртта на кралицата, от друга - с радост от встъпването в длъжност на новия крал Чарлз Трети. Най-вече чуждестранните медии, като например американският канал MSNBS, бяха тези, които си позволиха да засегнат един тъмен аспект на британската корона: "Смъртта на кралица Елизабет натъжи целия свят. Но има и комплексни чувства като гняв, недоволство и яд, тъй като за мнозина управлението на кралицата бе символ на британското колониално господство - институция, обогатила се чрез брутално насилие, мъчения, кражба на територии, изнасилвания и поробване", пише Дойче веле.

Историк: Кралицата лично се е облагодетелствала от колониализма

В тъгуваща Великобритания почти никой не говори за това: 400 години империя, в които близо 400 милиона души са били подчинени на британската корона. Империята се разпада по време на управлението на Елизабет. Но историкът Юрген Цимерер, преподавател в университета в Хамбург, отбелязва: "От историческа гледна точка управлението на Елизабет Втора е неразривно свързано с империята". Включително поради това, че кралското семейство и днес - в своя делник, печели от някогашния колониализъм, макар да не може да се определи точно колко. "Те печелят от това, че част от състоянието им се дължи на империята и продължава да носи лихви. Дворците са финансирани именно по този начин. Печалбите са непосредствени."

Индия и Южна Африка искат да си върнат някои от кралските бижута

Част от обвинения са в кражби: Индия и Южна Африка отдавна искат да им бъдат върнати някои от кралските бижута. Има и упреци в колониално мислене: до късните 1960 години хора, които не са с бял цвят на кожата, не са имали правото да служат в двора, както "Гардиън" разкри едва през 2021 година. Принц Филип освен това постоянно бе обект на критики заради расистки изказвания. Но кралицата мълчеше.

Историкът Цимерер казва още: "Тя всъщност само наблюдаваше отстрани. И изобщо не се включи в дебата за колониалното наследство, който се води от 15 години и става все по-интензивен. Затова кралицата остана толкова обичана - тъй като избягваше противоречивите въпроси."

Мълчи не само кралицата

Писателят Маркъс Райдър, който се застъпва за повече многообразие в медиите, казва, че мълчание запазва не само кралицата. Става дума за всеобщ проблем - недостатъчното преосмисляне на британското минало. "Това тук показва, че съществува определена неспособност и в британското общество, и в британските медии действително да адресират някои от най-тежките теми."

Наскоро антирасисткото движение Black Lives Matter успя да изостри чувствителността относно британските колонии, но не непременно в медиите. "Британските медии се ръководят предимно от бели хетеросексуални мъже без увреждания, които живеят в и около Лондон. Те са едва 3,1 процента от цялото население, респективно 3,1 процента от населението носят отговорност за голяма част от медиите", отбелязва Райдър.

Британците, на които колониалното наследство на кралицата не е безразлично, могат тези дни да споделят мнението си почти само в социалните мрежи. "Това означава: чернокожите хора, хората от Азия, които имат корени в някогашните колонии, виждат, че техните ценности и тази дискусия се разискват в медии извън Обединеното кралство." Към Райдър тези дни са се обърнали само медии извън Острова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 45 - ами заминавай да ги освобождаваш.
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Белгийците са режели ръцете на децата които не си изпълнят нормата на каучуковите плантации и после са карали родителите им да се снимат държейки отрязаната ръка на детето. Има снимки в нета - the butcher of Congo.
34
0
 
18
 
! Отговори
Нещо за преди 1 година
Римската Империя? А за културата и богатството на Византийската Империя? Бедните, мизеррнии средновековни западняци "кръстносци" са откраднали от византийците и пренесли на Запад несметните богатства и култура на Византия.
33
23
 
5
 
! Отговори
до 45 преди 1 година
Руската Империя е най-жестока. Голямата територия на Русия е извоювана с кръвна на подчинените съседи и руснаците газят тяхните кости. С тези зверства се гордеят.
32
1
 
28
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Смърта на кралицата, натъжи предимно,журналистическият слугинаж,на така наречените ,БГ медии.
31
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Предишните британци са били корави хора, нищо общо със съвременните ***." - корави, меки - все тая днес. Пред Сармат и бетона се втечнява.
30
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Владеели са целия свят с флотата си. Всички богатства са били техни. Но днес Владимир може да ги унищожи буквално за минути. Пореди тази причина не могат да умножават богатствата си и натрупаните вече се изчерпват. Само жалки народи като българите сами им се предлагат да ги плячкосват.
29
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Предишните британци са били корави хора, нищо общо със съвременните ***.
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пакистанци за Британия ще ги оравят.
27
3
 
21
 
! Отговори
а тъпите българи преди 1 година
Си мислят, че англосаксите са ги взели в "клуба на богатите" за да седнат на масата като равноправни и да споделят с тях огромните богатсва натрупани с векове грабежи и плячкосване по целия свят. И вече 34 години ручат жабета тъповатитe българи и чакат да се облажат от богатствата на запада.
26
2
 
20
 
! Отговори
бай Гошо преди 1 година
да де, ама разбира се, че "Смъртта на кралица Елизабет натъжи целия свят" едва ли е точно така... Най-малкото за 3/4 от света. Да питат например някой от 1 млрд. индийци, да видим какво ще изрече (ама не вярвам да е цензурно :) Могат да питат и некой от Аржентина, ама оттам със сигурност ще дойде такава благословия за прогнилата монархия на изпроводяк, която хич няма да е за слушане
25
3
 
18
 
! Отговори
gandi преди 1 година
заради колонизаторите в индия е имало масов глад с милиони по4инали -умишлен геноцит ина4е да живие краля -супер лицемерие!!!!!!!!!!
24
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Империите се градят с огън и меч.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На индийския субконтинент са ги контролирали чрез махараджите и при бунтове са им спирали достъпа до храна и сол, което е водило до масов глад.
22
0
 
24
 
! Отговори
Мнение преди 1 година
По принцип Западът като цяло си мълчи не само за своето тъмно минало, но и настояще... готов е на всякакви мизерии, за да унищожи всеки, който застрашава интересите му, но веднага вика като ужилен за неща, които той извършва в името на своите интереси... лошото е, че им се получава
21
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ вмеесто да покаже, че е уникална държава тя тръгна по пътя на Британската империя след ВСВ, САЩ наследи владенията на Британската империя, въпреки че може да се каже, че британците контролират американската дълбока държава от поне 100 години. САЩ е маша на Британия.
20
0
 
22
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Според статистиките Наглобритания е АБСОЛЮТЕН шампион в нападането на чужди държави . В 200 ДЪРЖАВИ са влизали като окупатори английските войски .... в много случаи с партньорите си от САЩ ... А Англия и САЩ са единствените страни в света използвали боеприпаси с обеднен уран като САЩ води и с ДВЕ атомни бомби пуснати над напълно цивилни градове . Каквито и да ги приказват техните *** по медиите Фактите са си Факти ....
19
3
 
22
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Вън аглосаксонските окупатори от православна България!
18
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Британците са владяли всички само лошата Русия не се дава.
17
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Реално като се змислиш на тоя убитт остров няма нищо особено като природни ресурси и дадености освен, че е трудно за превземане, ама тия са владяли света.

Спонсорирани публикации