Зеленски оглави класацията за най-влиятелните евреи в света

Тя се изготвя от в. „Джерузалем пост“
Обновена: 26 сеп 2022 07:07 | 26 сеп 2022 07:00, Александър Попов
161
Зеленски оглави класацията за най-влиятелните евреи в света
Снимка: БГНЕС

Володимир Зеленски зае първото място в класацията "50-те най-влиятелни евреи на 2022 г." на израелския всекидневник "Джерузалем пост".

Не са много политическите лидери, които се оказват издигнати в статут на икони, пише „Джерузалем пост“, но украинският президент стана един от тях тази година.

Първоначално той беше смятан за куриоз заради това, че е играл президента на Украйна в ситком, преди да изиграе ролята в реалния живот. Но нахлуването на Русия в страната му през февруари го изтласка в светлината на прожекторите и го подложи на небивало изпитание.

С острото око на художник, който разбира значението на оптиката, Зеленски започва да носи изключително маслиненозелени тениски, пише авторът на „Джерузалем пост“. Той започна световна обиколка чрез платформата "Зум", за да направи забележка на западните правителства за това, че не му помагат достатъчно да победи Русия, като адаптира речта си към историята и проблемите на всяка столица.

Още по темата
Неговата твърдост и смелост стават легендарни и му спечелват сравнения с Уинстън Чърчил, смята авторът на израелското издание. Има малко доказателства, че той наистина е казал "Имам нужда от боеприпаси, а не от превоз", когато президентът на САЩ Джо Байдън му предложи да го евакуира от Киев, но изглеждаше като нещо, което би казал, и това беше достатъчно, за да стане цитатът повсеместно споделян и цитиран.

Изпадналият в трудно положение лидер промени световния ред по начин, невиждан от падането на Желязната завеса в края на 80-те години на миналия век, като накара почти целия западен свят да се съюзи срещу Русия и нейния могъщ президент Владимир Путин, пише „Джерузалем пост“. Швеция и Финландия подадоха молби за членство в НАТО; безпрецедентни санкции от страна на САЩ и Европейския съюз бяха наложени на Русия, на нейните висши служители и промишленост; а американски оръжия, които досега не бяха предназначени за износ в Украйна, бяха изпратени в Киев.

Голяма част от това е заслуга на Зеленски, който - чрез умело използване на медиите и дипломацията - накара света да предприеме действия, каквито не са се случвали от десетилетия.

В материала на израелския вестник е използван и цитат на американския държавен глава Джо Байдън: "Народите на свободния свят, вдъхновени от примера на президента Зеленски, са по-обединени, по-решителни и по-целеустремени от когато и да било в последно време".
"С подкрепата на САЩ и на нашите съюзници и партньори той остави своя отпечатък в историята и доказа на света, че Украйна ще издържи дълго и нейният народ в крайна сметка ще реализира демократичното бъдеще, което отдавна желае."

Еврейството на Зеленски се превърна в интересен подсюжет на общата картина. Родителите му са евреи, а бащата на дядо му и тримата му братя са убити по време на Холокоста. Като тийнейджър му е предложена стипендия за обучение в Израел, която баща му го принуждава да откаже. По-късно се жени за нееврейка, а децата му са покръстени според съобщения в пресата.

Фактът, че Зеленски е евреин, не играе никаква роля в предизборната му кампания през 2019 г., а самият кандидат го омаловажава, заявявайки, че "фактът, че съм евреин, е около 20-ия въпрос сред моите характеристики".

Но в момент, когато страната му не само е нападната, но и е атакувана от руските пропагандисти, които твърдят, че "денацифицират" Украйна, Зеленски беше готов да изведе тази своя характеристика на преден план. Той и други украински лидери и високопоставени представители попитаха риторично как е възможно страната му да е нацистка държава, ако се ръководи от президент евреин.

Речта на Зеленски пред Кнесета силно се опираше на темата за Втората световна война и Холокоста, припомня „Джерузалем пост“.

"Те го нарекоха "окончателното решение на еврейския въпрос". Вие помните това и съм сигурен, че никога няма да го забравите", каза той. "Чуйте как тези думи се казват отново в Москва: "Окончателно решение", но по отношение на нас, на "украинския въпрос".

"Определено можете да ни помогнете да защитим... живота на украинските евреи", каза той пред Кнесета, като попита защо Израел не е изпратил на Киев оръжия или не е наложил санкции на Русия. "Това зависи от вас, скъпи братя и сестри, и вие ще трябва да живеете с този отговор".

При цялото влияние на Зеленски върху днешния свят, неговият еврейски произход не разколебава Израел да поеме това, което неговите лидери смятат за твърде голям риск в светлината на присъствието на руската армия в Сирия и на несигурното положение на евреите в Русия, коментира вестникът.

И все пак, тъй като продължава да води Украйна в борбата срещу Русия, във война, която разтърси световните енергийни и хранителни пазари и събуди Европа от относително удобно и мирно съществуване, Зеленски е един от най-влиятелните хора в света днес, а не само най-влиятелният евреин в света, обобщава „Джерузалем пост“./БТА


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
1
 
4
 
! Отговори
Повръщам преди 2 месеца
от този и такива като него!
133
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 2 месеца
съд за този чиляк съсипа народа и държавата си не иска да седне на масата запреговори непрекъснато проси оръжие и пари затова финансов одит на украина
132
2
 
4
 
! Отговори
Zелен миндил преди 2 месеца
Тоя мирижляк го чака весило в центъра на Кiiв! Няма да се скрие никъде и в кравария ще го намерят, а е възможно самите кравари да го опаткат
131
3
 
1
 
! Отговори
до 136 преди 2 месеца
да защитава родината, ама русоробите те нямат такаша и не знаят какво е чувството
130
1
 
1
 
! Отговори
Димитров преди 2 месеца
А укрите ще спечелят световното и европеското по футбол/хокей/бадмингтон и квот там им дадат. За да има такива статии/новини, то има достатъчно де_бил да им се наслаждава.
129
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А евреите знаят ли това?
128
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-големия *** .....
127
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
човека си защитава родината. Откачалките го плюят ....
126
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ауууу, каква мазна боза за хвалби на "белия нос"
125
6
 
4
 
! Отговори
О ужас преди 2 месеца
Атакистите, възраждистите и русофисдите сега ще зейнат против Илюмината Зеленский.
124
2
 
9
 
! Отговори
Прекрасно преди 2 месеца
Но според други класации е най- ЗАДЛЪЖНЕЛИЯ !
123
2
 
9
 
! Отговори
за статистиката преди 2 месеца
Това някаква класация на Плейбой ли е - Не знаеш че имало класация за влиятелни Евреи ! А неговият моментен "звезден" статус сега прави ли автоматически Зеленска ( жена му де ) НАЙ-КРАСИВАТА Еврейка или ...?!
122
2
 
14
 
! Отговори
Само да уточним преди 2 месеца
Най-влиятелен или известен сьвсем НЕ означава УВАЖАВАН и ОБИЧАН - нали ?! Това има голямо значение !
121
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
винаги евреи са спонсорирали войните те са най-големите расисти
120
4
 
15
 
! Отговори
Георги преди 2 месеца
Евреите много обичат да се бъзикат със света, за да покажат, че те са най-велики. Зеленски беше един актьор комик, дори е спорно дали не е обратен. В един момент стана най-влиятелния човек.. Това го направиха другите евреи, тия които печатат доларите. Вижте развитието на Америка преди и след втората световна. По време на войната богатите евреи са избягали в Америка и малко по-малко я превзеха и после съсипаха.. Не случайно едно време са ги трепали
119
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Колко милиарда натрупа тоя от войната?
118
2
 
20
 
! Отговори
мдаа преди 2 месеца
Освен най-влиятелен евреин, Зеленски е и най-влиятелният наркоман.
117
2
 
1
 
! Отговори
Кочбайрам преди 2 месеца
Eреин е само, на комшията на леля му бастуна..
116
1
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 2 месеца
Юдейски войни - поредно издание - 2022 г. Ционизмът им е убийствен за доброто в света...
115
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е как върти и манипулира света ...

Спонсорирани публикации