Столтенберг: Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война

Никой не напада Русия, Русия е нападателят, а жертвата е Украйна
21 фев 2023 16:00, Елка Василева
335
Столтенберг: Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война, която продължава да задълбочава. Той мислеше, че може да унищожи Украйна и да внесе сред нас разделение, подцени решимостта на украинците да защитят родината си и нашето единство. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в централата на пакта в Брюксел с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Още по темата
Година след началото на тази война година не виждаме признаци, че Путин се готви за мир. Както днес заяви, той се подготвя за продължаване на войната. Путин не трябва да спечели, защото това би означавало, че агресията побеждава и силата бива възнаградена. Ще бъде опасно за нашата сигурност и за целия свят. Затова трябва да продължим и да увеличим подкрепата за Украйна, призова Столтенберг.

Никой не напада Русия, Русия е нападателят, а жертвата е Украйна. Преди година Путин започна неоправдана война срещу своя мирен съсед. Подкрепяме правото на Украйна на самозащита, залегнало в Устава на ООН, добави генералният секретар.

Той изрази тревога за възможността Китай да предостави оръжие на Русия.

Столтенберг призова Москва да се върне към договора Нов СТАРТ, след като по-рано днес Путин обяви, че Русия преустановява участието си в него. В последните години Москва наруши и се изтегли от ключови споразумения за контрол на въоръжаването, отбеляза Столтенберг. С днешното решение цялата система за контрол над въоръжаването се разпада. Силно призовавам Русия да премисли и да спазва съществуващите споразумения, добави той.

Борел отбеляза, че в разговорите си с китайската страна е получил уверение, че Пекин няма да снабдява руските сили с оръжие. Русия разрушава градове, вместо да направи крачка назад към прекратяване на огъня, както призоваваме, посочи той. Нашата подкрепа за Украйна е необходима, за да може върховенството на закона да победи върховенството на силата и на оръжието, обобщи той.

Целта ни е войната да приключи възможно най-скоро с победа за Украйна, това е неизбежно, заяви Кулеба. Той съобщи, че е имал среща с представители на Китай, на която е обсъден мирният план на Пекин. Очакваме да получим текст, за да направим заключения. Намирането на изход към мира остава наша първостепенна цел, каза Кулеба. Украйна и Китай споделят виждането за териториалната цялост, така че всичко, което прави Пекин по повод войната в Украйна, би трябвало да бъде насочено към защитата на украинската териториална цялост, обобщи украинският външен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
15
 
3
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
До Анонимен 178 Руснаците не влизат в Донбас да ги защитят , а да ги унищожат.Трепят всичко на ред.
190
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във всички световни медии, сайт като Днес.бг щеше да бъде спрян за проруска пропаганда.
189
18
 
2
 
! Отговори
Британски УчЕн преди 1 година
Ако НАТО не пуснат атома първи ще бъде фатално за Европа. НАТО трябва да удари с атомни бомби само 2-3 града, да речем Москва и Ст.Петербург, може и в далечния восток, но задължително трябва да изпревари Русия.
188
0
 
8
 
! Отговори
Дядката преди 1 година
Спрете се малко де!Много лъжи та чак се оплетохте като в Мювхенското споразумение , Минското такова и т.н.!
187
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 197.С защо се мръщят,ако Китай реши да помага на Русия макар ,че това е измислица ти как виждаш нещата.Щото аз не виждам тия оръжия от запада нещо да са помогнали на украинците.А не виждам и трета световна война д се прави заради тях.Като не се разбираха да бяха спазвали Минските споразумения,ама те били лъжа.Е сега какво едните да събират оръжия от запад,а руснаците да не се месят.Значи НАТО се меси в Сърбия,а в Украйна Русия няма право така ли.
186
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя измисленият норвежки хомосекшуал цяла година едно и също намила ,и едни и същи дъвки предъвква,вече никой не го взема насериозно...
185
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Егати пропагандата ,то бива,бива.Взеха да ни мислят за много ограничени.Бай Тодор пасти да яде.
184
7
 
0
 
! Отговори
Е,бравос преди 1 година
Днес Путин държа 18-ата си реч за състоянието на нацията.Всъщност държа реч! За състоянието на нацията - НИТО ДУМА!
183
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 203 Кравар, а на Косово що им беше дадена автономия? Щото краварите нападнаха Сърбия, мушмуууул краварски!
182
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 201:И за тва ли тая армия се крие в градове и села сред цивилни,а и за самолети и танкове плаче Ми тя си имаше бе къде изчезнаха?
181
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 188; Е като знаят къде е по-добре бе муш мул що тия искаха автономия.И що не им беше дадена,какъв е проблема?
180
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пффф как са се наредели ,предизвикват само смях и отвръщение.
179
10
 
2
 
! Отговори
eeeee преди 1 година
Украйна в момента има втората най-силна армия в европа, а първата не е Русия.
178
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Путин е най големия реалист и ще смачка извратения запад с извратените ми ценности и фалшива демокрация. Империалистите са именно те западните робовладелци и промитите им поданици.
177
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Шотландия боец.Ти можеш ли да сравняваш някой с територията на Русия и като правиш сравнение в виж къде живее коренното население на идола ти.
176
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 188 Руснаци живеещи в Украйна се бият на страната на Украйна? На колко ракия си, кравар? Не говоря за предателите като братя Кличко. Те са си руснаци, но с украински паспорти. Говоря за руснаците с руски паспорти, а не с украински.
175
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Още една кукла на конци.
174
3
 
7
 
! Отговори
Шотландски боец преди 1 година
Расия е велика и богата държава! Вижте Коми, Бурятия, Якутия, Чувашия, по-нищо не отстъпват на Германия, Франция и Швейцария :D
173
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От войника зависи накъде ще насочи винтовката си и не става дума да се отстъпи на Русия, а да се спре войната. Ръководството на ЕС и Украйна са евреи. Като изключим Христос, чийто баща не е евреин, всички други евреи са сбъркани и са сбъркани,защото си вярват, чеса богоизбрани.
172
13
 
2
 
! Отговори
Явор преди 1 година
Путин е международен престъпник, терорист.

Спонсорирани публикации