Столтенберг: Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война

Никой не напада Русия, Русия е нападателят, а жертвата е Украйна
21 фев 2023 16:00, Елка Василева
335
Столтенберг: Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война
Снимка: архив, БГНЕС

Руският президент Владимир Путин предприе срещу Украйна имперска завоевателна война, която продължава да задълбочава. Той мислеше, че може да унищожи Украйна и да внесе сред нас разделение, подцени решимостта на украинците да защитят родината си и нашето единство. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместна пресконференция в централата на пакта в Брюксел с върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел и външния министър на Украйна Дмитро Кулеба, предаде кореспондентът на БТА Николай Желязков.

Още по темата
Година след началото на тази война година не виждаме признаци, че Путин се готви за мир. Както днес заяви, той се подготвя за продължаване на войната. Путин не трябва да спечели, защото това би означавало, че агресията побеждава и силата бива възнаградена. Ще бъде опасно за нашата сигурност и за целия свят. Затова трябва да продължим и да увеличим подкрепата за Украйна, призова Столтенберг.

Никой не напада Русия, Русия е нападателят, а жертвата е Украйна. Преди година Путин започна неоправдана война срещу своя мирен съсед. Подкрепяме правото на Украйна на самозащита, залегнало в Устава на ООН, добави генералният секретар.

Той изрази тревога за възможността Китай да предостави оръжие на Русия.

Столтенберг призова Москва да се върне към договора Нов СТАРТ, след като по-рано днес Путин обяви, че Русия преустановява участието си в него. В последните години Москва наруши и се изтегли от ключови споразумения за контрол на въоръжаването, отбеляза Столтенберг. С днешното решение цялата система за контрол над въоръжаването се разпада. Силно призовавам Русия да премисли и да спазва съществуващите споразумения, добави той.

Борел отбеляза, че в разговорите си с китайската страна е получил уверение, че Пекин няма да снабдява руските сили с оръжие. Русия разрушава градове, вместо да направи крачка назад към прекратяване на огъня, както призоваваме, посочи той. Нашата подкрепа за Украйна е необходима, за да може върховенството на закона да победи върховенството на силата и на оръжието, обобщи той.

Целта ни е войната да приключи възможно най-скоро с победа за Украйна, това е неизбежно, заяви Кулеба. Той съобщи, че е имал среща с представители на Китай, на която е обсъден мирният план на Пекин. Очакваме да получим текст, за да направим заключения. Намирането на изход към мира остава наша първостепенна цел, каза Кулеба. Украйна и Китай споделят виждането за териториалната цялост, така че всичко, което прави Пекин по повод войната в Украйна, би трябвало да бъде насочено към защитата на украинската териториална цялост, обобщи украинският външен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
211
6
 
10
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Време е да развеем руските знамена и да запалим Фашисткото на Сащ
210
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 229 Клетите Украинчета плачкат за Украйна,ама стоят в чужди държави и просят,и дават определения вместо да си защитават страната с оръжие в ръка.
209
1
 
0
 
! Отговори
Ало преди 1 година
Анонимният *** ...
208
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 244.Е я виж някой репортаж от Майдана,които организираха,как скачаха и крещяха,че ще ги бесят,а после гориха живи хора в Одеса,а после въоръжените бандити на украинските олигарси влязоха в Мариупол с БМП-та срещу цивилни.Как се стигна до тоя конфликт и защо това се случи от къде имат оръжия тия и защо законната власт в Киев мълчеше за това.И как тия бандюги бяха по-силни от държавата.
207
1
 
12
 
! Отговори
Пешо Z преди 1 година
Западна Украйна ,нападна Източна.
206
2
 
12
 
! Отговори
Столти преди 1 година
Аз как го виждам, това си и война за защита на Русия! САЩ и Запада вече открито си признават ме воюват срещу Русия! Аналена Бербок: Наевсички заедно воюваме срещу Русия!
205
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сащ и нато са най големите терористични организации и държава в света. Създадоха фашистка Украйна с цел война с Русия. Путин им каза истината, и най жалко е че те го знаят. Нато ,нападна Сърбия, това не бе ли война. Избиваха сърби без да им пука. Живота на планетата се крепи на Русия и на Путин. Нима него разбирате хора,събудете се и помете запада фашистка раса. Евала на Путин,евала голям човек Голям Президент. Слава Русия, за победата над фашистка Украйна с която е запада, преди бе Германия
204
2
 
12
 
! Отговори
До 224 преди 1 година
Нарича се прокси война-чрез посредник! А иначе натовското оръжие и украинци пратини и обучени от НАТО убиват руснаци да! Преди два дена момиченце в Белгород област от НIMATS на улицата!
203
0
 
3
 
! Отговори
Жиката преди 1 година
Спомням си преди 30 години се шегуваха"Педирас нати една бомбичка" ,е сега това стана реално.
202
12
 
2
 
! Отговори
А бе преди 1 година
Понеже Русия била нападната от колективния Запад, къде и в кой руски регион се намират армиите на НАТО?Пуснаха ли някакви кадри на немски, френски или щатски войници на руска територия по ОРТ или Россия 1 за годишнината от втората отечествена война?
201
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До я п а ти,ама не избива цивилни.Украйнци те го правят и това правеха доста години,а запада си мълчеше и сега се обстрелват цивилни и даже някой индивиди тук бяха във възторг и го одобряват.Що си мислиш,че няма и и ние нищо не знаем.Даже 2015г българските телевизии имаха репортаж как се обстрелват бесарабски българи.
200
7
 
3
 
! Отговори
Ангел преди 1 година
Русия и САЩ са империи на злото. Предстои и Китай да се присъедини към тях.
199
0
 
15
 
! Отговори
САЩ преди 1 година
Са отговорни от 2001 до сига за смърта на 900 000 души и 38 милиона бежанци! Те също така имат 180 военни бази в окепирани от тях земи в 80 държави по света! САЩ никога не са били санкционирани или осъдени от международен трибунал въпреки че са използвали ядрено оръжие върху Япония и химическо върху Виетнам!!
198
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 214 Е то пък като слушаш зелето и обкръжението му не е ли смешно?
197
1
 
10
 
! Отговори
До 213 преди 1 година
Тихо! Не трябва са забелязваш такива двойни стандарти и лицемерие! САЩ са добрите ( според САЩ)
196
8
 
2
 
! Отговори
Я па ти.. преди 1 година
До Анонимен 208 Русия не се меси , а избива. Разликата е голяма.
195
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 211А само проукраинска ли да има?
194
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 212.Това ЦИПСО ли ти го каза?
193
10
 
1
 
! Отговори
Умрех от смех преди 1 година
От цялата реч добих чувството ,че Путин най-много разбира от хомосексуализъм. Имах това усещане още от рекламните му дружески пикници с Медведев:-))
192
1
 
18
 
! Отговори
Говорит Решетников преди 1 година
А инвазиите в Ирак, Афганистан, Либия и Сирия не бяха ли имперски войни? Какво правят американските войски и към днешна дата на територията на суверенната държава Сирия? Кой им е дал право да крадат сирийски петрол?