Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война

Той обаче вижда възможност Пекин да направи прагматична оценка
Обновена: 20 фев 2023 15:42 | 20 фев 2023 15:18, Елка Василева
409
Зеленски: Ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски предупреди в публикувано днес интервю Китай да не подкрепя Русия в нейната война срещу Украйна и каза, че ако Пекин го направи, това ще доведе до световна война, предаде Ройтерс.

Още по темата
Становището на Зеленски беше изразено, след като Китай каза, че САЩ не са в позиция да предявяват искания. Преди това, през почивните дни американският първи дипломат беше предупредил китайския си колега срещу доставка на оръжия за Русия във войната й срещу Украйна.

"За нас е важно Китай да не подкрепя Руската федерация в тази война. Всъщност бих искал да е на наша страна“, казва Зеленски за германския всекидневник "Ди Велт". "В момента обаче не мисля, че това е възможно", посочва украинският лидер.

"Виждам обаче възможност Китай да направи прагматична оценка на случващото се тук", добавя Зеленски. "Защото, ако Китай се съюзи с Русия, ще има световна война и смятам, че Китай си дава сметка за това".

Американският държавен секретар Антъни Блинкън предупреди в събота най-високопоставения китайски дипломат Ван И за последствията, ако Китай осигури материална подкрепа за инвазията на Русия в Украйна и каза в интервю след срещата им, че Вашингтон е загрижен от това, че Пекин обмисля доставка на оръжия за Москва.

Обръщайки се към Молдова, Зеленски каза за „Ди Велт“, че Украйна е предала на президентката на Молдова Мая Санду разузнавателна информация, според която Русия планира преврат в Молдова.

„Мая Санду никога не ме е молила за помощ, но ми благодари за информацията. Тя е напълно наясно с нашата ситуация. Украйна винаги ще е готова да помогне на Молдова“, добави Зеленски за германското издание.

Кремъл обяви днес, че отношенията на Русия с Молдова са много напрегнати и обвини молдовските лидери в придържане към антируски дневен ред. Това стана седмица, след като Кишинев съобщи, че е осуетил руски опит за преврат, припомня Ройтерс.

(БТА, Петя Гергова)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


409
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
331
5
 
7
 
! Отговори
В театъра на абсурда преди 1 година
където напушеният зелен потник е клоун,той може да се изживява като световна величина.В света(извън фейк пропагандата,целяща продължаване на войната за да се удря Русия и да се продават скъпо оръжия),той е "звезда"от клас djudje",която е залязваща и с пренебрежително ниски функции.В САЩ не живеят ***.В момента,в който се появи истинска заплаха от атомна война,ще се включи заден ход.А Зеленски ще е начело на Украйна вероятно до началото на лятото.
330
2
 
2
 
! Отговори
И те така преди 1 година
САЩ+ЕС+Канада+ЮК+Япония+Индия срещу Русия+Китай+Бразилия+Пакистан=отиваме при динозаврите...
329
4
 
5
 
! Отговори
:-) преди 1 година
НЕ Е ДАЛЕЧ ВРЕМЕТО, КОГАТО КИТАЙ ЩЕ ПОМАГА НА КАНАДА И МЕКСИКО ДА СЕ ОСВОБОДЯТ ОТ САЩ... ТОГАВА ЛЕВИЧАРО-ПСИХО-ДЕСНИЯ-УМНОКРАСИВИТЕТ-ТОТАЛИТАРИСТОДЕМОКРАДИ-КИРО-КОКОРО-БОЙКИКЕВЦИ КАК ЛИ ЩЕ ОБЪРНЕ ПЛОЧАТА...ЗНАЕТЕ ЛИ КАК ЩЕ Я ОБЪРНЕ, ЩЕ МИНЕ ОТ ЦЕНТОВЕ НА ЮАНИ...
328
1
 
9
 
! Отговори
миличкия запад преди 1 година
O господи, Зеленски съвсем е изгубил трезвата си преценка. Марионетко, не виждаш ли за какво те ползват теб и народа ти - за да загинете като причините максимум щети на Русия, както заяви експрезидента Джордж Буш младши в оня клип. Ти и твоите съветници гледали ли сте клипа, ако сте го гледали, и продължавате да загивате, значи сте много зависими и си поредния диктатор - наш син на запада, други такива са Алиев, саудитите, Пиночет, Сомоса и тн ТОТАЛНИ ТОТАЛИТАРИСТИ. Егато западните демократи...
327
1
 
10
 
! Отговори
Яяяя преди 1 година
Ами ако Русия се съюзи с Китай когато започне войната със САЩ какво ще стане?
326
7
 
1
 
! Отговори
Куку преди 1 година
Втарая армия мира,търси помощ от С.Корея,Иран,Китай.Пълна пародия!
325
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда от световна, тя Русия сама ви би цялото НАТО
324
23
 
9
 
! Отговори
др0гаре плоскоземи преди 1 година
Може би не знаете, но м0сковията е единствената страна, която е избила повече от собствените си жители, отколкото всички останали страни взети заедно.
323
7
 
38
 
! Отговори
Рико преди 1 година
Колкото и каквото да пишете ,Русия ще спечели тази война ,както е печелила и всека друга в която е влязла и последния 1 век и повече.
322
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ясно, дядото е отишъл на посещение при слугата си, за да му даде новите опорки.
321
2
 
3
 
! Отговори
До ямболлията преди 1 година
Ме си ямболия брат ,ние не сме такива олигофррени
320
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя зеления иска само оръжия и оръжия ,веднъж ме е поискал храна ,хуманитарна помощ за украинците а само оръжия и оръжия.Евреина вече почти съсипа Украйна и ще запали каквото може покрай нея.
319
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще помагали на Украйна! Нито е американски щат, нито е в ЕС! Що не отидат да помагат на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, те поне не се бият с някого от слободия. Че пак ги е одрусало и има жертви. Като не се сещат да ни нападнат морските хотели с претенции, че са жертви, така ще е, ще ги друса и мори. И помощ от доброволци.
318
20
 
6
 
! Отговори
Китай та Китай ! преди 1 година
Разберете, че китаеца като види самурай и започва неудържимо да плаче....японците нямат никакви притеснения да им направят една визита !
317
36
 
8
 
! Отговори
ЯМБОЛИЯ преди 1 година
Китай и Русия да внимават,за да не изчезнат от лицето на Земята завинаги.
316
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И това ако е журналистика....!
315
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това издание трябва да преименуват в "чеши език"!
314
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите *** се движат само в карето между Витошка,НДК,Дондуков и Народно събрание ако сте забелязали! А тия статии ги превеждат от в къщи с помощта чичко Гугъл! За това и четем глупости!
313
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак превеждат глупости ! А бе няма ли журналисти в тая държава,бе!?
312
3
 
18
 
! Отговори
Фарс преди 1 година
да да, то това да не е да смъркаш и да изпадаш в делириум... Първо да се справят с Русия, пък после ако има двама останали живи войника, тогава да заплашва Китай.