Нова схема за експлоатация на източноевропейци в Германия

Работниците плащат по 350 - 400 евро за матрак, плюс 50 евро за транспорт
21 апр 2023 07:03, Елка Василева
117
Нова схема за експлоатация на източноевропейци в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Настаняват ги в мизерни квартири на завишени цени, удържат им пари за пътуване до работното място, заплашват ги дори с убийство, ако не спазват указанията: в Германия има нова схема за експлоатация на източноевропейци, пише Дойче веле.

Унизителни условия на живот и експлоатация: в Германия днес тези проблеми би трябвало да са отпаднали, след като през 2021 година в страната бе въведена забрана за сключването на договори с подизпълнители в месопреработвателната индустрия. По границата с Нидерландия обаче сега се е установила нова схема за ограбване на работниците: посредници, осигуряващи персонал от чужбина, са накупили и взели под наем имоти в провинция Северен Рейн-Вестфалия в големи мащаби - именно там настаняват работниците, разкрива разследване на германската обществено-правна медия SWR. Но тези работници не се трудят в Германия, а в Нидерландия.

Пропуските в правната система

В Нидерландия наетите от чужбина работят за посредниците. И макар да живеят в Германия, забраната за подизпълнители в месопреработвателната индустрия не ги засяга. От друга страна - настанявайки ги в жилища в Германия, посредниците избягват строгия контрол на нидерландското трудово право. Резултатът: мизерни условия на труд с твърде завишени наеми и произволни изгонвания от жилищата.

Още по темата
"В момента фирмите посредници печелят най-много от жилищата и транспорта", казва пред SWR синдикалистът Пагонис Пагонакис. "Работниците плащат средно между 350 и 400 евро за матрак. Освен това им взимат още 50 евро транспортни разходи за превоза до работното място. Именно по този начин фирмите посредници правят най-големите си печалби."

Отношението към работниците е брутално

Авторите на предаване Report Mainz на телевизия SWR, които са работили по разследването, разполагат с нидерландски трудови договори, съгласно които наемът и транспортните разподи се удържат директно от заплатата. Раследванията на германската медия разкриват също така, че наетите работници често нямат писмени договори за наем.

Саша Рюлфс, който е служител в близка до границата помощна организация, разказва, че в региона постоянно се срещали бездомни работници, тъй като загубата на работното място водела след себе си и незабавното изхвърляне от жилището. Работниците не знаели правата си, били много наплашени и изпитвали огромен страх, разказва той пред SWR.

Това се потвърждава от разказа на румънския работник Ойген (името е променено), с когото репортерите на германската медия са разговаряли непосредствено преди отпътуването му за Румъния. "Бях болен и не можех да работя. Координаторът ми каза, че въпреки това трябва да дойда, но аз не можех. След което той ми нареди: "Събирай си нещата". Заплаши ме, че ако не се махна, ще ме убие със собствените си ръце. Попитах го "Къде да ида?". Беше нощ, а аз нямах никакви пари."

Работниците са изложени на брутално отношение от страна на работодателите, казва и синдикалистът Пагонакис.

Един нов закон без достатъчно ефективност

Миналата година в Германия бяха предприети множество проверки срещу унизителните условия на живот за наемните работници. Правителството в Северен Рейн-Вестфалия дори прие закон, на базата на който властите би трябвало да бъдат информирани, ако жилище се използва за временно настаняване на наемни работници в него. Властите обаче не разполагат с достатъчно информация за реалния брой на живеещите в определено жилище, нито пък могат да установят дали се спазват противопожарните правила, строителните разпоредби и изискванията за настаняване съгласно защона за защита на труда, пояснява SWR, позовавайки се на говорител на местните власти.

Адвокатът Клаус Кьорнер, който доброволно консултира наемните работници, казва за SWR: "Тези, които отдават жилищата по завишени наеми, могат да получат наказания между шест месеца и десет години. Но дотам не се стига, понеже работниците не подават оплаквания - възпират ги да го направят, дори и с насилие, ако се налага".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
1
 
2
 
! Отговори
КаскетЯ преди 1 година
На българина все някой му пречи! А бе байовци 30 + години гласувате за все същите прошляци дето ви грабят както си искат и все западът ви е виновен! Не разбрахте ли най после че всеки си е отговорен за съдбата си, като ви лъжат си намерете друга работа ама без образование или стабилна професия не става да искате да получавате колкото местните! Работиш черна работа отначало, събираш малко пари завършваш образование или курс за професия и започваш да живееш като бял човек!
100
0
 
3
 
! Отговори
И.Б. преди 1 година
До "тя":Уважаема, как бихте ги изгонили? Пуснете малко акъл.
99
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Става дума за международната организирана престъпност, която се занимава с трафик на хора (робство), а не за нормалните условия на труд в чужбина. Много хора не разбират, че с "посредник" само физически работят в чужбина, а всъщност са служители на българска фирма. Нормален живот се постига със самостоятелно кандидатсване за работно място (не задължително "високо платено") и директен трудов договор с чуждестранен работодател, никога с "фирма посредник".
98
3
 
6
 
! Отговори
Българин - немец преди 1 година
От 26 години живея в Германия, от 2008 имам и гражданство.Живее се добре - който има образование и хубава работа.Това не преувеличение или критика...На всяко място има преимущества и недостатъци... Старите хора казваха - в къщи и стените помагат... В чужбина се бориш сам, но в развити демокрации като Германия има реален шанс - това е факт
97
2
 
5
 
! Отговори
Реалната заблуда преди 1 година
До не се заблуждавайПреди да се очертае европейския път на България заплатите бяха 7-8 $ на месец,тристаен струваше колкото опел кадет нов внос ,пенсиите бяха по 5$ (1996-97 правителство на БСП -Жан Виденов) .Не се заблуждавайте! Червените олигарси ви искат пак затворени с минно поле в родината да не бегате и бачкащи за центове на час.
96
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали това беше идеята на запада, да бутне соца и да получи работна сила хей така. Първи отидоха инженерите след затваряне на заводи и всички работни места. Добре образовани и много знаещи хора отидоха да работят за запада на много по-ниска заплата, която пък нямаше как да получат в България. Не случайно не забелязваха, че частника плаща мизерни заплати, защото по-този начин те си осигуряваха работници и пак за доста по мизерни пари на техния стандарт. Разпиляха ни по света и държавата осиротя.
95
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май вече няма спокойно място където да отиде човек да се труди и да живее нормално.Навсякъде е влошено положението.Всичко се промени и то в лоша посока.Няма нито демокрация,нито капитализъм,дори и социализъм няма истински вече никъде.Всичко развалиха след студената война.Вероятно затова Москва тръгна чрез война да налага старото положение,на което вика нов световен ред.
94
7
 
24
 
! Отговори
не се заблуждавай преди 1 година
Тези така наречени демократични промени и членството ни в ЕС е новото заробване на българите. Това се целеше отб едрия капитал в Западна Европа , тотално сриване на държавата ни , безработица 100 процента , за да се осигури евтина работна ръка та капиталистите на запад да си пълнят гушките. Те ти Българио ,ЕС и демокрация.
93
8
 
14
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Ами какво са отишли да дирят там? Нали знаете, че не е виновен, който яде баницата. Те си мислят, че като се каже Германия и Нидерландия и всичко е цветя и рози
92
3
 
18
 
! Отговори
Колев преди 1 година
Никой не да го канили да ходи там ,фактът че в Момента има там 400000 Българи,друго говори май че родната експлоатация е на по високо ниво,там като останеш Безработен,Дават на джоб центъра по 900 евро и ти плащат квартирата,и за това там все искат да ходят нашите роми пък и други навлеци от Азия и африка
91
3
 
38
 
! Отговори
тя преди 1 година
От Родината по -добро място няма ! Ако изгоним нашите алчни шайки-политици и висши чиновници с космически заплати и привилегии ,ще живеем добре !
90
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Източноевропейските Граждани ще, работят и мизерстват а *** и Арабите получават луксозни и безплатни жилища и доста пари от социалните. И пак тях уважават.
89
6
 
24
 
! Отговори
Майната ви преди 1 година
А в България как е..,хем те експлотират, хем и пари не ти дават..,не ставайте смешни..Германия е много години напред пред България-мизерията и корупцията..!?
88
6
 
11
 
! Отговори
смех преди 1 година
Като има глуптси които да ходят в Германия така ще е
87
7
 
4
 
! Отговори
Дж.Роб.Бидон преди 1 година
***=роми
86
6
 
2
 
! Отговори
Дж.Роб.Бидон преди 1 година
До Българинвие сте подчовеците вие на германци ,французи и дори чехи.и не харесвате ***, защото и вие се нуждаете от тези, които са по-ниски като вас за германците
85
7
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой завършен мазохист е тръгнал да живее в Германия
84
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Такава е съдбата на предателя..
83
2
 
13
 
! Отговори
Гошо преди 1 година
Невероятно, но факт, авторката най-после да напише нещо стойностно. Браво.
82
2
 
20
 
! Отговори
Адолф Шолц преди 1 година
Искам да вкараме черни и кафеви за да живеят в нашата държава!! Искаме да им даваме помощи.. докато народът ни страда. Ще пращаме оръжия и ще воюваме на всяка цена срещу Русия!!