Нова схема за експлоатация на източноевропейци в Германия

Работниците плащат по 350 - 400 евро за матрак, плюс 50 евро за транспорт
21 апр 2023 07:03, Елка Василева
117
Нова схема за експлоатация на източноевропейци в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Настаняват ги в мизерни квартири на завишени цени, удържат им пари за пътуване до работното място, заплашват ги дори с убийство, ако не спазват указанията: в Германия има нова схема за експлоатация на източноевропейци, пише Дойче веле.

Унизителни условия на живот и експлоатация: в Германия днес тези проблеми би трябвало да са отпаднали, след като през 2021 година в страната бе въведена забрана за сключването на договори с подизпълнители в месопреработвателната индустрия. По границата с Нидерландия обаче сега се е установила нова схема за ограбване на работниците: посредници, осигуряващи персонал от чужбина, са накупили и взели под наем имоти в провинция Северен Рейн-Вестфалия в големи мащаби - именно там настаняват работниците, разкрива разследване на германската обществено-правна медия SWR. Но тези работници не се трудят в Германия, а в Нидерландия.

Пропуските в правната система

В Нидерландия наетите от чужбина работят за посредниците. И макар да живеят в Германия, забраната за подизпълнители в месопреработвателната индустрия не ги засяга. От друга страна - настанявайки ги в жилища в Германия, посредниците избягват строгия контрол на нидерландското трудово право. Резултатът: мизерни условия на труд с твърде завишени наеми и произволни изгонвания от жилищата.

Още по темата
"В момента фирмите посредници печелят най-много от жилищата и транспорта", казва пред SWR синдикалистът Пагонис Пагонакис. "Работниците плащат средно между 350 и 400 евро за матрак. Освен това им взимат още 50 евро транспортни разходи за превоза до работното място. Именно по този начин фирмите посредници правят най-големите си печалби."

Отношението към работниците е брутално

Авторите на предаване Report Mainz на телевизия SWR, които са работили по разследването, разполагат с нидерландски трудови договори, съгласно които наемът и транспортните разподи се удържат директно от заплатата. Раследванията на германската медия разкриват също така, че наетите работници често нямат писмени договори за наем.

Саша Рюлфс, който е служител в близка до границата помощна организация, разказва, че в региона постоянно се срещали бездомни работници, тъй като загубата на работното място водела след себе си и незабавното изхвърляне от жилището. Работниците не знаели правата си, били много наплашени и изпитвали огромен страх, разказва той пред SWR.

Това се потвърждава от разказа на румънския работник Ойген (името е променено), с когото репортерите на германската медия са разговаряли непосредствено преди отпътуването му за Румъния. "Бях болен и не можех да работя. Координаторът ми каза, че въпреки това трябва да дойда, но аз не можех. След което той ми нареди: "Събирай си нещата". Заплаши ме, че ако не се махна, ще ме убие със собствените си ръце. Попитах го "Къде да ида?". Беше нощ, а аз нямах никакви пари."

Работниците са изложени на брутално отношение от страна на работодателите, казва и синдикалистът Пагонакис.

Един нов закон без достатъчно ефективност

Миналата година в Германия бяха предприети множество проверки срещу унизителните условия на живот за наемните работници. Правителството в Северен Рейн-Вестфалия дори прие закон, на базата на който властите би трябвало да бъдат информирани, ако жилище се използва за временно настаняване на наемни работници в него. Властите обаче не разполагат с достатъчно информация за реалния брой на живеещите в определено жилище, нито пък могат да установят дали се спазват противопожарните правила, строителните разпоредби и изискванията за настаняване съгласно защона за защита на труда, пояснява SWR, позовавайки се на говорител на местните власти.

Адвокатът Клаус Кьорнер, който доброволно консултира наемните работници, казва за SWR: "Тези, които отдават жилищата по завишени наеми, могат да получат наказания между шест месеца и десет години. Но дотам не се стига, понеже работниците не подават оплаквания - възпират ги да го направят, дори и с насилие, ако се налага".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Райхът се осъществява събиране на *** от цял свят!
80
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Германия се напълни с "бежанци" от Африка и Близкия Изток, ама за работна ръка трябва нелегално да се вкарват работници от Балканите...
79
1
 
10
 
! Отговори
Митака... преди 1 година
...емигрира в Америка 94-та. Като си дойде за пръв път и си разказва митарствата, сподели: честно, брат, и досега не мога да разбера какво работят американците, десет фирми смених, навсякъде началниците са нашия край, сърби, руснаци, анадолци или от другия край, мексиканци и прочие латино. Работниците и те от тоя сорт, емигранти от соца. Митака до 89 беше тираджия, правеше луди кинти от ченч, стара техника дънки, но капитализма го натири отвъд. Цъфна и върза.
78
26
 
10
 
! Отговори
Стоян преди 1 година
Какво искате от Германия не разбирам. Който не му изнася - Русия е голяма. Емигрирайте в Русия !!!
77
2
 
27
 
! Отговори
kirasirrav преди 1 година
Чудя се тези лошите координатори какви са по произход? В Чехия съм патил най много от българи и украинци. Ама тези в Германия от кои са, защо не ги напишат?
76
9
 
16
 
! Отговори
Дидо преди 1 година
А кой ще премахне в България инерцията,да се водят хората на 4 часов работен ден и осъкатяват пенсиите на хиляди млади хора. Кой, може би Копейкин, или Радев или чакат указания от Москва??? Кой??Или някой от космическото пространство??? Кой?
75
16
 
4
 
! Отговори
Българин преди 1 година
До Анонимен"В момента възможностите са в Русия" ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха хи хи хи хи хо хо хо хо хо хе хе хе хе хе хо хо ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха хе хе хе хе хе хе хе - Ти ме развесели яко бе готин!!!! Възможностите били в Русия... Да наистина - различни възможности и много доводи да не си е Русия. С риск да се повторя - ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА ...
74
4
 
10
 
! Отговори
пешо рендето преди 1 година
До ЕлекторатаЗа 550лв мин заплата какво искаш да прави? Едните се лъжат,че бачкат, а др. че работят.Модерното робство в БГ ***.
73
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пълни глупости, за да стреснат хората да не мигрират. Работех в магазин в Мюнхен, шефа даваше добри пари, осигуровки, бонуси, съдействаше за квартира, абе точен човек отвсякъде. Поради семейни проблеми се върнах, иначе там ми беше по- спокойно.
72
4
 
36
 
! Отговори
Закона в ЕС работи преди 1 година
Директо звънете в полицията или синдиката намерете си адвокат .При каквито и мутри в агенциите от източния блок да сте попаднали в ЕС ги тръшкат до час и от мутри стават ревливи ученички.Не се подвеждате по позите им там има закони даже ще ви дадат и кешовица като ги осъдите ,а делото приключва за няколко седмици и е 99% в полза на работника.
71
3
 
35
 
! Отговори
Ванката преди 1 година
То пък наште чорбаджии са по-убави. Има ли възможност да им се размине, ще ти одерат кожата.
70
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ и Англия вече ще определят И в Европа ,... колко , какво , и как !
69
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е вярно , Запада е убаво място . Убаво , убаво , но без намесата на сащ и англия !
68
18
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-интересното е как се натискаме да им бъдем роби. Вече не с такава охота, но преди години, всеки искаше да попадне там на всяка цена и да им хамалува за няколко цента. В момента възможностите са в Русия и всички врати са отворени за който иска да прави кариера и не го мързи. Знам, че това ще предизвика бурна реакция на негодувание у всеки заклет русофоб, но истината е такава-боли.
67
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И още нещо.Западът има много по голяма нужда от нас,отколкото ние от тях.Но имат много добра политика.Не им се давайте.Държавите са силни,а хората са доста по посредствени от нас.Вярно,е че умеят да маршируват,но по простичките от тях.
66
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Първо трябва да си знаеш правата.Второ никой работодател не може да нарушава тези правила и горко му,ако извърши подобно деяние спрямо служител,който е по умен от него.На Запад е бъкано с доста невежи хора Българи,повярвайте.На Запад работодателите са много по стриктни и точни.
65
2
 
40
 
! Отговори
L. преди 1 година
Германия много отдавна не е това, което беше и трябва да бъде.
64
15
 
21
 
! Отговори
mda преди 1 година
Ойропата цял живот са били експлоататори, преди 100 години на роби без пари, сега пак на роби, но са измислили разни хартийки с който ги лъжат че им плащат. Необразованите избиратели на възраждане винаги са били така.
63
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Каква държава бяхме и как позволихме да ни унижат , направо..........Този народ , който винаги е градил , природно интелигентен ., как ни поставиха в робско положение
62
3
 
13
 
! Отговори
до електората преди 1 година
Тук тревата вече порастна, още не е окосена. Май-юни ще е първото косене, август второто и толкоз за тая година. А има постоянно назначени, а не временно.

Спонсорирани публикации