Нова схема за експлоатация на източноевропейци в Германия

Работниците плащат по 350 - 400 евро за матрак, плюс 50 евро за транспорт
21 апр 2023 07:03, Елка Василева
117
Нова схема за експлоатация на източноевропейци в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Настаняват ги в мизерни квартири на завишени цени, удържат им пари за пътуване до работното място, заплашват ги дори с убийство, ако не спазват указанията: в Германия има нова схема за експлоатация на източноевропейци, пише Дойче веле.

Унизителни условия на живот и експлоатация: в Германия днес тези проблеми би трябвало да са отпаднали, след като през 2021 година в страната бе въведена забрана за сключването на договори с подизпълнители в месопреработвателната индустрия. По границата с Нидерландия обаче сега се е установила нова схема за ограбване на работниците: посредници, осигуряващи персонал от чужбина, са накупили и взели под наем имоти в провинция Северен Рейн-Вестфалия в големи мащаби - именно там настаняват работниците, разкрива разследване на германската обществено-правна медия SWR. Но тези работници не се трудят в Германия, а в Нидерландия.

Пропуските в правната система

В Нидерландия наетите от чужбина работят за посредниците. И макар да живеят в Германия, забраната за подизпълнители в месопреработвателната индустрия не ги засяга. От друга страна - настанявайки ги в жилища в Германия, посредниците избягват строгия контрол на нидерландското трудово право. Резултатът: мизерни условия на труд с твърде завишени наеми и произволни изгонвания от жилищата.

Още по темата
"В момента фирмите посредници печелят най-много от жилищата и транспорта", казва пред SWR синдикалистът Пагонис Пагонакис. "Работниците плащат средно между 350 и 400 евро за матрак. Освен това им взимат още 50 евро транспортни разходи за превоза до работното място. Именно по този начин фирмите посредници правят най-големите си печалби."

Отношението към работниците е брутално

Авторите на предаване Report Mainz на телевизия SWR, които са работили по разследването, разполагат с нидерландски трудови договори, съгласно които наемът и транспортните разподи се удържат директно от заплатата. Раследванията на германската медия разкриват също така, че наетите работници често нямат писмени договори за наем.

Саша Рюлфс, който е служител в близка до границата помощна организация, разказва, че в региона постоянно се срещали бездомни работници, тъй като загубата на работното място водела след себе си и незабавното изхвърляне от жилището. Работниците не знаели правата си, били много наплашени и изпитвали огромен страх, разказва той пред SWR.

Това се потвърждава от разказа на румънския работник Ойген (името е променено), с когото репортерите на германската медия са разговаряли непосредствено преди отпътуването му за Румъния. "Бях болен и не можех да работя. Координаторът ми каза, че въпреки това трябва да дойда, но аз не можех. След което той ми нареди: "Събирай си нещата". Заплаши ме, че ако не се махна, ще ме убие със собствените си ръце. Попитах го "Къде да ида?". Беше нощ, а аз нямах никакви пари."

Работниците са изложени на брутално отношение от страна на работодателите, казва и синдикалистът Пагонакис.

Един нов закон без достатъчно ефективност

Миналата година в Германия бяха предприети множество проверки срещу унизителните условия на живот за наемните работници. Правителството в Северен Рейн-Вестфалия дори прие закон, на базата на който властите би трябвало да бъдат информирани, ако жилище се използва за временно настаняване на наемни работници в него. Властите обаче не разполагат с достатъчно информация за реалния брой на живеещите в определено жилище, нито пък могат да установят дали се спазват противопожарните правила, строителните разпоредби и изискванията за настаняване съгласно защона за защита на труда, пояснява SWR, позовавайки се на говорител на местните власти.

Адвокатът Клаус Кьорнер, който доброволно консултира наемните работници, казва за SWR: "Тези, които отдават жилищата по завишени наеми, могат да получат наказания между шест месеца и десет години. Но дотам не се стига, понеже работниците не подават оплаквания - възпират ги да го направят, дори и с насилие, ако се налага".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
19
 
! Отговори
До 18 преди 1 година
Ападните фирми нарочно иползват подизпълнители, за да си измият ръцете с тях. Но правилата за работа идват от немската фирма.
20
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ако сте очаквали друго сте жертва на пропагандата на дойче веле и останалите западни централи
19
8
 
15
 
! Отговори
Русия преди 1 година
Готяния запад и свубудата
18
1
 
28
 
! Отговори
стъкмистика преди 1 година
Новите роби на Европа. Жестока експлоатация на труда, за съжаление, в интересни времена живеем. - тежки времена, те са описани на едно място.
17
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма лошо. Хубаво е неграмотните про'с'таци смятащи немците за нещо, да изчезнат. Мачкай европеидните про'с'таци, каза Академик Бойсо Борисов.
16
9
 
30
 
! Отговори
Пропов преди 1 година
Тия схеми не ги правят немците а нашите хора от изтока. Включително по дълбокия изток. А и докато има страхливи ***, ще има и смели тарикати. Аз живея в Германия и никой не ме ***. Познавам българи дето са сменили над 10 работни места за няколко години. Работа има много и всякаква, ама трябва да ги мислиш малко нещата и да си знаеш цената. Балъците ги прецакват по цял свят.
15
9
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пък нашите велики демократи още се радват, че могат неограничено дап ътуват натам да им мият задните части и да им гледат болните пенсионери. Голям прогрес.
14
9
 
19
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
А някои тук ни навиват за демократичния Запад :) Май е време ДАНС или който се занимава с това, да потърси сметка на такива агитатори.
13
4
 
24
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Нали сме заедно в ЕС,къде са правата и контрола.
12
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Или както се беше изцепила навремето една моя даскалица-безплатния робски труд. Ами нека ви експлоатират, нали мечтаете за точно това.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старите навици изплуват по време на криза.
10
4
 
31
 
! Отговори
Ядрен вампир Z преди 1 година
Експлоатация ама немска
9
6
 
29
 
! Отговори
Офанзивен дефанзиф преди 1 година
Още първият абзац ме отказа... Докато има б***лъци, които да се хващат на такава работа, ще има и хитреци, които да се отнасят така с тях. Щом някой го позволява и продължава да търпи, значи си го заслужава - не са виновни германците...
8
4
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 Те и турците в Германия не са ракетни инженери, но не са роби и се справят доста по-добре от 99% от българите там
7
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вчера Европейският парламент гласува в подкрепа на новия Пакт за миграцията на ЕС.Това ще лиши страните членки от национален суверенитет и ще позволи на Европейската комисия да разпредели произволно количество задължителни квоти за презаселване на мигранти за всички държави.
6
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25 процента в Германия ,живеят на социални помощи.Цифрата ми се струва стряскаща.Демек с толкова Германия е претопена.
5
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз затова като видя немец чат пат им чупя кратуните,и има защо
4
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама иначе се обеснява на робите, че са в клуба на богатите хахаха
3
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всъщност щом тази "новина" се потвърждава от дойче веле е логично да се препотвърди от поне 1 познат или приятел, който работи в Германия. По презумпция всичко, което се "потвърждава" от DW и сателитката и днес бг се счита за лъжа до доказване на противното.
2
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Експлоатация ама Германия си затваря очите за тях винаги ще сме втора ръка хора

Спонсорирани публикации