Нова схема за експлоатация на източноевропейци в Германия

Работниците плащат по 350 - 400 евро за матрак, плюс 50 евро за транспорт
21 апр 2023 07:03, Елка Василева
117
Нова схема за експлоатация на източноевропейци в Германия
Снимка: архив, БГНЕС

Настаняват ги в мизерни квартири на завишени цени, удържат им пари за пътуване до работното място, заплашват ги дори с убийство, ако не спазват указанията: в Германия има нова схема за експлоатация на източноевропейци, пише Дойче веле.

Унизителни условия на живот и експлоатация: в Германия днес тези проблеми би трябвало да са отпаднали, след като през 2021 година в страната бе въведена забрана за сключването на договори с подизпълнители в месопреработвателната индустрия. По границата с Нидерландия обаче сега се е установила нова схема за ограбване на работниците: посредници, осигуряващи персонал от чужбина, са накупили и взели под наем имоти в провинция Северен Рейн-Вестфалия в големи мащаби - именно там настаняват работниците, разкрива разследване на германската обществено-правна медия SWR. Но тези работници не се трудят в Германия, а в Нидерландия.

Пропуските в правната система

В Нидерландия наетите от чужбина работят за посредниците. И макар да живеят в Германия, забраната за подизпълнители в месопреработвателната индустрия не ги засяга. От друга страна - настанявайки ги в жилища в Германия, посредниците избягват строгия контрол на нидерландското трудово право. Резултатът: мизерни условия на труд с твърде завишени наеми и произволни изгонвания от жилищата.

Още по темата
"В момента фирмите посредници печелят най-много от жилищата и транспорта", казва пред SWR синдикалистът Пагонис Пагонакис. "Работниците плащат средно между 350 и 400 евро за матрак. Освен това им взимат още 50 евро транспортни разходи за превоза до работното място. Именно по този начин фирмите посредници правят най-големите си печалби."

Отношението към работниците е брутално

Авторите на предаване Report Mainz на телевизия SWR, които са работили по разследването, разполагат с нидерландски трудови договори, съгласно които наемът и транспортните разподи се удържат директно от заплатата. Раследванията на германската медия разкриват също така, че наетите работници често нямат писмени договори за наем.

Саша Рюлфс, който е служител в близка до границата помощна организация, разказва, че в региона постоянно се срещали бездомни работници, тъй като загубата на работното място водела след себе си и незабавното изхвърляне от жилището. Работниците не знаели правата си, били много наплашени и изпитвали огромен страх, разказва той пред SWR.

Това се потвърждава от разказа на румънския работник Ойген (името е променено), с когото репортерите на германската медия са разговаряли непосредствено преди отпътуването му за Румъния. "Бях болен и не можех да работя. Координаторът ми каза, че въпреки това трябва да дойда, но аз не можех. След което той ми нареди: "Събирай си нещата". Заплаши ме, че ако не се махна, ще ме убие със собствените си ръце. Попитах го "Къде да ида?". Беше нощ, а аз нямах никакви пари."

Работниците са изложени на брутално отношение от страна на работодателите, казва и синдикалистът Пагонакис.

Един нов закон без достатъчно ефективност

Миналата година в Германия бяха предприети множество проверки срещу унизителните условия на живот за наемните работници. Правителството в Северен Рейн-Вестфалия дори прие закон, на базата на който властите би трябвало да бъдат информирани, ако жилище се използва за временно настаняване на наемни работници в него. Властите обаче не разполагат с достатъчно информация за реалния брой на живеещите в определено жилище, нито пък могат да установят дали се спазват противопожарните правила, строителните разпоредби и изискванията за настаняване съгласно защона за защита на труда, пояснява SWR, позовавайки се на говорител на местните власти.

Адвокатът Клаус Кьорнер, който доброволно консултира наемните работници, казва за SWR: "Тези, които отдават жилищата по завишени наеми, могат да получат наказания между шест месеца и десет години. Но дотам не се стига, понеже работниците не подават оплаквания - възпират ги да го направят, дори и с насилие, ако се налага".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цели села тук в Крефелд от Великотърновска област работят така и не само за кланници а и за Амазон! Тези са избирателите на Тиквата и ПП ДБ! Трябваше да свършат по бързо, за да имаме нормална държава, а те се размножават като мравките! Няма правда!
40
1
 
15
 
! Отговори
Случаен минувач преди 1 година
И кое е новото в схемата?
39
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В България също експлоатират работниците си,но за сметка на това и пари не им дават,колко да са живи да могат да работят!
38
13
 
14
 
! Отговори
аз преди 1 година
Който е мозъчно семпъл и поради това неук, той е беден. Тези неудачници са такива у нас и в Германия. Тук също ги експлоатират комунистическите работодатели. Единственият ключ към успеха, богатия и охолен живот е елитното образование
37
1
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 1 година
Аз лично наричам нали съвременния роб ...(Белия роб) ....наричам ги "Мулета" ...създадени за полето главно !
36
4
 
15
 
! Отговори
Евро-Атлантик преди 1 година
България е един от важните членки на ЕС ! Такива като Германия ценят много българското магаре ...... България трябва да даде всичко по силите си на такива като Германия ...все пак те ни дават домати , банани .......Слава ЕС ! Да живее ....Германия !
35
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
После се чудят че новите германци пръста си не мърдат. Най ме кефи като започнат да ми обясняват как европейски фирми следят подизпълнителите и условията на труд в Бангладеш и Виетнам.
34
0
 
15
 
! Отговори
dr.Haus преди 1 година
Тук мизерните условия на труд и живот са нещо нормално. На тези, които ходят там сигурно пак им е по-добре.
33
2
 
12
 
! Отговори
Евророма преди 1 година
Аааа, така де, ЕвророБа. Неолиберали, честито!
32
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нашите евролюбци да четат внимателно и да робят сълзички.
31
4
 
31
 
! Отговори
2023 преди 1 година
Робството не е приключило.Просто схемата е друга.Унищожаване на малките народи с демокрация и примамване на работната ръка.Богатите фамилии на янките и европейците никога няма да се откажат от робовладелските си инстинкти.
30
1
 
19
 
! Отговори
Гастарбайтер преди 1 година
A, "нова схема", хахахаха. Ейй, тия журналисти все едно са спали последните 30 години, пропуснали са 90-те с автобусите пълни с маамнгал, който се е запътил към Германия. Сигурно са спали тия в 5 звездни хотели:))) Мине се немине, и се пусне една такава безумна статия - ШОК, БОМБА.
29
7
 
18
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Няма експлоатация на трудещи се ит Източна Европа,а малтретиране на Българи.Бачкал съм в Кел,където видях с опите си,че малтретиране на сърби няма.Германците приемат за свои сърби,словенци и хървати,но Българите са действително поставени под ежедневен mobbing.За да си обясним това най-напред трябва да изречем фактологическата истина,че Германия е Османска държава,в която приоритет са гърци,турци,сърби,хървати,румънци,словенци.Българите сме ореследвани и във Франция,Италия,Чехия,...целият Запад.
28
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хитлер се върти като вятърна мелница в гроба,ако стане да види на какво е заприличала Германия .хахха
27
8
 
1
 
! Отговори
Акционер преди 1 година
Пари могат да се правят както в България, така и в цяла Източна Европа. Инвестирайте в акции и други активи пък да видим тогава. Има си цяло ръководство за това.
26
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лукса и блясъка който виждате винаги е за сметка на някои друг, така е било винаги така и ще бъде.
25
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами да са учили. Когато хората учиха, те се правиха на каубои в училище, сега що реват?
24
5
 
11
 
! Отговори
Урсула преди 1 година
Кярят по 2000 евро заплата кой ти ги дава :)))
23
15
 
3
 
! Отговори
Да допълня... преди 1 година
До Анонимен 3 Че ние сме си втора ръка хора , ако не и трета.Да не би да не е вярно.За две години пет избори и сега ПП ще провалят отново възможността да има правителство. Комунистите надигат глава. Зае--ба-ха БСП и гласуват за Възраждане. Искат да възродят социализма.Сбъркан народ.Кво до праиш ? Съдба социалистическа.
22
5
 
19
 
! Отговори
НРБ преди 1 година
Нормално, това е ДЕМОКРАЦИЯта......

Спонсорирани публикации