37 години след взрива в Чернобил: Научихме ли урока си?

Боевете около АЕЦ "Запорожие" предизвикват страх
26 апр 2023 09:51, Нели Христова
100
37 години след взрива в Чернобил: Научихме ли урока си?
Снимка: БГНЕС

Експлозията на ядрения реактор в атомната електроцентрала постави Чернобил на картата през 1986 г. по най-лошите причини. Това все още се смята за най-сериозната ядрена авария в историята, а 37 години по-късно спомените все още са ярки и страховете от нова ядрена авария са още по-силни, особено след като Русия нападна Украйна.

Украйна има 15 атомни електроцентрали, но вниманието е насочено към Запорожие. Въпреки призивите на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), ежедневно има съобщения за атаки в региона.

Пред Euronews бивш ръководител на МААЕ твърди, че днес сме по-изложени на опасност, отколкото през 1986 г.

"Тази ситуация в някои отношения е по-лоша, защото това е умишлена, причинена от човека атака и е много трудно да се защити атомна електроцентрала, ако боеприпаси или ракети ударят грешното място", казва Оли Хейнонен, научен съветник по не-разпространение във Фондацията за защита на демокрациите и бивш заместник-генерален директор на МААЕ.

Все пак Световната ядрена асоциация, която популяризира ядрената енергия и представлява компаниите в бранша, е по-оптимистична.

Версията на директора по комуникациите на WNA Джонатан Коб е, че "това, което се случи през 1986 г., се дължи главно на слаба култура на безопасност в централата в Чернобил".

"Не защото са нарушили правилата. Всъщност не са им били дадени правила, които да следват", добавя той и казва, че в резултат на това индустрията и регулаторите в сектора "са си научили урока".

Запорожие в центъра на страховете

Най-голямата атомна електроцентрала в Европа беше една от първите цели на Русия. На 4 март миналата година, осем дни след началото на нахлуването в Украйна, руските войски поеха контрола над съоръжението в Запорожие. Въпреки това заводът продължава да се управлява от украински работници.

След месеци на несигурност през септември 2022 г. последният реактор беше спрян. Централата навлезе в друга, по-малко чувствителна, но не по-малко опасна фаза на работа.

На 29 март 2023 г. Рафаел Гроси, ръководител на МААЕ, посети атомната електроцентрала в Запорожие.

"В действителност ситуацията се влошава", казва Хейнонен . "Ако прочетете доклада на  Гроси миналата седмица, виждате, че само около една четвърт от персонала по поддръжката присъства в Запорожие."

Една четвърт не е достатъчна, защото атомните електроцентрали имат система за редовна поддръжка, редовни инспекции и инспекции за безопасност от властите. Те не успяват да ги изпълнят по план, което означава, че заводът се влошава с времето. Едновременно с това има недостиг на резервни части.

"Мисля, че се движим в грешна посока. И това може да има последствия, които са непредвидими и могат да доведат до изпускане на радиоактивност", предупреждава Хейнонен.

Но МААЕ има друго виждане: "И двете страни твърдят, че управляват централата, така че не бихте очаквали да я третират като военна цел", казва Джонатан Коб. Комуникационният служител на асоциацията признава, че на ситуацията трябва да се гледа със "загриженост". Той обаче подчертава, че "самият обект не изглежда да е бил умишлено обект на бомбардировките".

"Това са бомбардировки, които се извършват около централата и има един или два случая, когато снаряд е ударил някои части на площадката, а не самите реактори и това може да се счита за грешка", заявява той.

Коб смята, че рискът се намалява и от конструкцията.

"Самите реактори са много здрави. Имат бетонни стени с дебелина един метър и стоманена обшивка. Така че те са много здрави сгради със защита, която се очаква да бъде достатъчна за тези видове случайни удари, които не са насочени умишлено."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
0
 
0
 
! Отговори
Мухахаха преди 11 месеца
До късата памет. Не се коси сега в България са взели всички мерки. Като за начало внасят риба аре познай от къде
81
2
 
3
 
! Отговори
Teo преди 1 година
До Късата паметЯпончетата нищо не крият?!? Хайде бе! Реално при Фукушима катастрофата е х4, но за това не се говори много-много!Единствената разлика е в това, че японците вече изхвърлиха морската вода, с която охладиха реакторите обратно в океана с всички последствия за живота там.Т.е. изхвърлиха количества радиоактивни частици х4 това от аварията в Чернобил.Разликата е,че при Чернобил всичко гръмна във въздуха и се върна обратно на земята,няма как да скриеш.При Фукушима всичко е във водата!
80
4
 
7
 
! Отговори
Късата памет преди 1 година
Копейките или са много ограничени или се правят. Значи технологиите са на ниво при което, дадена комбинация от кафти събития може да се случи да гръмне АЕЦ. Сравнявате Чернобил и Фукушима, само че, руснаците криеха до последно какво се е случило и в България не се взеха елемантарни марки за ограничаване на последсвията от радиацията. Освен разбира се за членовете на полит бюро. Япончетата не са крили нищо. Ако прегледате съветската преса от ония дни там пише ,че запада лъже и нищо не се е случил
79
5
 
2
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
Грешка. Заводът не се управлява вече от украински работници, а от руски. Все пак имаше референдум . Може да ги водите украински работници, но питали ли сте го за какви се смятат? Все едно ми твърдите, че в Благоевград работят македонски работници. Е, не работят за ваше съжаление.
78
4
 
3
 
! Отговори
Стария седесар преди 1 година
С Битълс Чернобил и бананите се изхранвам 30 години и с тяхна помощ отгледах децата, сега ще пробвам и внуците. Да са живи и здрави Битълс Чернобил и бананите, иначе и аз щях да ровя по кофите като другите пенсионери
77
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"37 години след взрива в Чернобил: Научихме ли урока си?"............Ами не, съдейки по случилото се с Фукушима.
76
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Научихме, ч японците са много глуппави да построят на брега на океана с цунамита и земетресения АЕЦ и да сложат дизелгенераторите в мазето на АЕЦ-а.
75
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
еее всичко беше страотно след взрива, имаше домати по 5кила... и деца без части се раждаха ама това не се говори
74
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
дребното човече с големите комплекси(путинов), определено не е научило нито един урок
73
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Престанете с този Чернобил. Никакви последствия нямаше от него. На 2222 км. от София е. Страшен е обеднения уран от Сърбия от братята американци. Период на полуразпад има 4,5 милиарда години. Един куп хора се разболяват всеки ден от рак на костите.
72
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Около петнайсет години преди Чернобил в СССР е гръмнал още един реактор - във високите утаечни езера по планините има още един радиоактивен пласт, около петнайсет години под чернобилския пласт. Но тогава в СССР са покрили всичко. Иначе пак са обгазили цяла Европа, май дори е било по-лошо. Комунисти, сър.
71
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А знаете ли как се казваше централата в Чернобил? Комуненцата не обичат да говорят за това. Казваше се В. И. Ленин. Символично а?
70
2
 
7
 
! Отговори
помнещ преди 1 година
Ами какво да ви кажа,беше ден като ден тогава!На 26 април 1986 г!Беше твърде топло за април и посадихме по рано чушките и доматите!Парниците със разсада,бяха запотени!Едва 2 дни по късно,другарите от ЦК на БКП ни осведомиха за аварията в Чернобил! Старали са се явно,да не всяват "паника" в населението! И пресмятайки,че Ще са нужни дни,Радио радиационният"облак"да се придвижи към България!Аз лично,знаейки че няма да хапна от тях,ми беше жал и ги поливах.Едри домати и чушки! Така и изсъхнаха!-:((
69
3
 
9
 
! Отговори
Политкоректен преди 1 година
Забравяте да споменете, че това се случи по времето на Горбачов, който беше голям борец за "свобода" и "гласност". Ама този път не знам защо се скри и забрави да го спомене.
68
4
 
5
 
! Отговори
До 76 преди 1 година
А с софиискиСороскиГендари да са занимава ли ?
67
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Индивидът, който слага минуси на явни последици от аварията, да спре или да го стигне Божие наказание
66
3
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 година
Отделно, че точно "набиването на "спирачките" води до "искрата". Но нали си про'с'т - всичко разбираш!
65
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 56 "Какво става когато на един бойлер му изключиш термозащитата и му набичиш нагревателите на макс ?" - там е работата, че реакторът не е бойлер и моментът в който става аварията е всъщност, когато мощността е 18 пъти под максималната.
64
6
 
8
 
! Отговори
Крундел преди 1 година
Какво да очакваш от империята на злото версия 1.0 - голямо "ако", какво друго; аварията става, защото един "учен" изпратен от Масква прави учения и разиграва симулации за удар по водоснабдяването от гадните капиталисти, реакторът трябва да мине на минимална мощност и собствено охлаждане, само дето руска работа - реактора е нестабилен при тия мощности, а датчиците са скапани, резултата всички го знаем какъв е...цезият още е в почвата.
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами английските снаряди с обеднен уран вече са в украйна- не можаха да взривят аеца сега ще тровят зевята - най плодородната в света- явно са преценили че немог да увардят украйна и това което ще оставят си е нов чернобил- честито на печелившите- а забравих отдава теице отнемане на горния слой на плодородната земя и пренасянето и в полша и западна евпопа- от чевеколюбие го правят хората а овцете им вярват