Глобалното затопляне: Светът е пред точка без връщане назад

Страните не успяват да си поставят по-амбициозни цели
1 юли 2023 21:25, Йоана Цонева
229
Глобалното затопляне: Светът е пред точка без връщане назад
Снимка: Pixabay

Целта за поддържане на дългосрочното глобално затопляне в рамките на 1,5°C ни се изплъзва, съобщава "Ройтерс".

Страните не успяват да си поставят по-амбициозни цели въпреки месеците на рекордни горещини.

На фона на срещата в Бон в началото на юни за подготовка на тазгодишните преговори за климата през ноември, средните температури на въздуха в световен мащаб бяха повече от 1,5 °C над прединдустриалните нива в продължение на няколко дни, посочва Европейската служба за изменение на климата "Коперник".

Въпреки че средните температури временно са надхвърляли прага от 1,5°C и преди, това беше първият път, когато го направиха през лятото в северното полукълбо, което започва на 1 юни. Морските температури също счупиха рекордите за април и май.

"Времето ни изтече, защото промяната отнема време", заяви Сара Пъркинс-Къркпатрик, климатолог от австралийския университет в Нов Южен Уелс.

Докато пратениците по въпросите на изменението на климата от двата най-големи източника на парникови газове се подготвят да се срещнат следващия месец, температурите счупиха рекордите през юни в китайската столица Пекин, а екстремни горещи вълни застигнаха Съединените щати.

В части от Северна Америка бяха достигнати температури с около 10°C над средната за сезона този месец, а димът от горските пожари обгърна Канада и източното крайбрежие на САЩ в опасна мъгла, като въглеродните емисии се изчисляват на рекордните 160 милиона метрични тона.

В Индия - един от най-уязвимите региони в климатично отношение, се съобщава за скок на смъртните случаи в резултат на продължителни високи температури. Екстремни горещини са регистрирани също в Испания, Иран и Виетнам. Това поражда опасения, че миналогодишното смъртоносно лято може да се превърне в нещо обичайно.

През 2015 г. страните се споразумяха в Париж да се опитат да задържат дългосрочните средни покачвания на температурата в рамките на 1,5°C. Световната метеорологичната организация обаче прогнозира през ма, че сега има 66% вероятност средната годишна стойност да надхвърли този праг за поне една цяла година между настоящия момент и 2027 г.

ЧЕТВОРЕН УДАР

Високите температури на сушата са съпоставени с тези в морето, като затоплянето се засилва от климатичния феномен Ел Ниньо и други фактори.

Средните глобални температури на морската повърхност достигнаха 21°C в края на март и през април и май останаха на рекордни нива за този период от годината. Метеорологичната служба на Австралия предупреди, че морските температури в Тихия и Индийския океан може да са с 3°C по-високи от нормалното до октомври.

Глобалното затопляне е основният фактор, но Ел Ниньо, намаляването на сахарския прах, който се разнася над океана, и използването на горива с ниско съдържание на сяра също са виновни за това, обясни Пиърс Форстър, професор по физика на климата в университета в Лийдс.

"Така че, като цяло на океаните е нанесен четворен удар", обобщи той.

Хиляди мъртви риби са били изхвърлени на тексаските плажове, а предизвиканият от топлото време цъфтеж на водорасли е причинил смъртта на морски лъвове и делфини в Калифорния.

Освен това по-топлите морета могат да означават по-малко вятър и дъжд. Това създава един порочен кръг, който води до още повече горещина, отбеляза Аналиса Брако, климатолог от Технологичния институт на Джорджия.

Въпреки че тазгодишните високи температури на морето са причинени от "перфектна комбинация" от обстоятелства, това екологично въздействие може да продължи, предупреди тя.

"Океанът ще реагира много бавно, тъй като натрупва топлина постепенно, но също така я задържа много дълго".

ПЪТЯТ КЪМ ДУБАЙ

Експерти по климата твърдят, че екстремните метеорологични условия се обострят и зачестяват. Тази година отново имаше тежки суши по света, както и рядък и смъртоносен циклон в Африка.

Световният фонд за природата обаче предупреди за "тревожна липса на импулс" по време на преговорите за климата в Бон този месец, с малък напредък по ключови въпроси, като изкопаемите горива и финансирането, преди ноемврийските преговори за климата COP28 в Дубай.

"Ние наистина стигаме до момента на истината. Надявам се, че чистата реалност ще ни помогне да променим действията на хората и политиката", заяви Ли Шуо, старши съветник по климата на Грийнпийс в Пекин.

Преговорите между Съединените щати и Китай може да бъдат подновени следващата седмица. Очаква се пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери да посети Пекин. Малцина обаче очакват това да даде тласък на преговорите за климата.

"Това е по-скоро упражнение за изграждане на доверие", обясни Ли. "Не мисля, че която и да е страна ще може да накара другата да каже много повече, отколкото е готова да направи - политиката няма да позволи това".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
1
 
0
 
! Отговори
Бате Сечко преди 9 месеца
Голямата измама наречена ,,Глобално затопляне".... !? Който желае, има си доста факти, за климатичната история през последните 6000 госи човешка история!
169
0
 
0
 
! Отговори
... преди 9 месеца
Всяка година десетки урагани връхлитат крайбрежието на северна и подобно южна Америка а щетите са за стотици милиарди долари, да не говорим и за човешки и животински жертви , но въпреки това голямата алчност на онези, които печелят трилиони, не им пука ,че унищожават прекрасната ни планета Земята. Но всичко си има цена.
168
3
 
2
 
! Отговори
Bormann преди 9 месеца
Бедния запад щеше да пее друга песен ако кладенците в С. Арабия не бяха пред пресъхване и ако Путин не им беше спрял кранчето във Венецуела, ами сега? Време е за електрически каляски без инфраструктура и милиарди хвърлени в енергийната яма наречена америчка :))) Кой кого санкционира сега? М? Да беше мирно седяло не би чудо видяло са казали хората бухахаха
167
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
стопиха северния полюс тия ид оти от немай къде
166
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
"Големите лъжи на века за сега са ковида и зелената сделка... "А кацането на луната от миналия век остава ненадминато.
165
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Ке садиме бананени плантации. Лошо нема.
164
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Интересно, когато и където да чета за т.н. "климатични промени", чета как хората, животните на хората, колите на хората, храненето на хората и всичко, което обикновения човек прави е лошо. Богатите батки ,конгломератите и точно тези, които обвиняват за КП си летят с частните самолети и си ядат каквото искат. За масовото изсичане на горите никой нищо не споменава. То не е модерно да се казва, че горите поглъщат С02 и отдават кислород. Хората ! Хората са виновни ! Трябва да ядат щурци за баланс.
163
1
 
8
 
! Отговори
ГлобалиЗ преди 9 месеца
Глобалното затопляне е свързано в права пропорция с глобалното опростачване на популацията. Едното може да бъде спряно.......
162
4
 
8
 
! Отговори
тох преди 9 месеца
До оня ден ков.идарите, днеска затоплистите, а вчера май бяха еколозите. Оставете хората на мира с тия неща, това са процеси, от милиони години, но с вашето "предотвратяване', те могат да се извъртят така, че да унищожат и вас, и нормалните хора!!! Едно време се учеха тия неща в училище, цикличните процеси.
161
1
 
1
 
! Отговори
Съвет преди 9 месеца
До БОЖЕСТВЕНИЯТ АЛГОРИТ 262 Бъди спокоен .Путин ще се погрижи.
160
6
 
5
 
! Отговори
Да допълня... преди 9 месеца
Не глобалното затопляне , Путин ще ни унищожи. Вържете Путин.
159
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Продължаваме с Глобалната Лъжа . По-времето на Еоцена средните температури са били с 14 градуса по-високи, не е имало нито ледници нито полярни шапки, в цяла Европа е било тропически климата и да не е било лошо случайно?
158
5
 
15
 
! Отговори
Подсказвам преди 9 месеца
безобразни дрънканици, с цел да ни измъкнат парите от джоба.
157
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Забележете как е написана цялата статия - избрани са отделни региони в света (напр. Индия, Австралия и Дубай), където има отклонения от ТИПИЧНИТЕ СЕЗОННИ условия. В същото време Европа, където в момента имаме нетипично хладно лято, дори не се споменава. Т.е. отново се говори за времето (краткосрочно и локално), а не за климата (дългосрочен и глобален). Статията е просто поредната манипулация, наливаща масло в огъня на страха и безобразните лъжи с цел по-голяма печалба на климатичното лоби.
156
2
 
24
 
! Отговори
Димо преди 9 месеца
Само не разбрах от статията как така при по-висока температура на водата няма да има валежи,че нали водата се изпарява при по-висока температура и като има повече изпарения на водата ще има и повече дъждове.Като има повече облаци ще има по-слънце .
155
5
 
12
 
! Отговори
ЗА СЪМ!!! преди 9 месеца
Добре е да има глобално затопляне! И времето да е постоянно топло и светло!!! Мразя есента и зимата! А искам зимата да е пролетно време и под 15 градуса да не пада!
154
0
 
2
 
! Отговори
Vol'Jin преди 9 месеца
Нали знаеш протоколното правило: Не пращай жена да върши мъжка работа! https://youtu.be/qPNiIeKMHyg
153
2
 
29
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 9 месеца
Следя проблема от 70-те, когато пишеха, че през 2000-те Европа ще замръзне. После Пентагонът 2004г.публикува един доклад, че до 5-6г. в Англия, нидерландия и т.н. ще има сибирски студ. После Ал Гор, обеща, че през 2009 на сев. полюс ще е топло, осъден в Англия, а в същото време и за същото получи нобел. премия, после ООН, НАСА и др заляха света с лъжи, и до сега. Пред нас е най-голямата манипулация и игнориране на историч. и научн. фактология. Вярно е само това ,което казват 2-3 инст.
152
6
 
26
 
! Отговори
Бгг преди 9 месеца
Големите лъжи на века за сега са ковида и зелената сделка. И при двете става въпрос за огромни пари. Измерват температурата от стотина години, а земята има цикли траещи хиляди години. Мислете не бъдете овце !!!!
151
4
 
12
 
! Отговори
БОЖЕСТВЕНИЯТ АЛГОРИТ преди 9 месеца
ЗЕМЯТА Е КРАЙНА. МАЙМУНИТЕ СА МНОГО. ТЕМПЕРАТУРИТЕ НЕИЗБЕЖНО СКАЧАТ НЕЗАВИСИМО ОТ УСИЛИЯТА. ЗАТОВА КОЛИЧЕСТВОТО НА МАЙМУНИТЕ ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛИ, КАТО ОСТАНАТ САМО БОГОИЗБРАНИТЕ. ОТ 8 000 000 000 МАЙМУНИ ТРЯБВА ДА ОСТАНАТ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 1 000 000 000... АЛЕЛУЯ,АЛЕЛУЯ,АЛЕЛУЯ...