Глобалното затопляне: Светът е пред точка без връщане назад

Страните не успяват да си поставят по-амбициозни цели
1 юли 2023 21:25, Йоана Цонева
229
Глобалното затопляне: Светът е пред точка без връщане назад
Снимка: Pixabay

Целта за поддържане на дългосрочното глобално затопляне в рамките на 1,5°C ни се изплъзва, съобщава "Ройтерс".

Страните не успяват да си поставят по-амбициозни цели въпреки месеците на рекордни горещини.

На фона на срещата в Бон в началото на юни за подготовка на тазгодишните преговори за климата през ноември, средните температури на въздуха в световен мащаб бяха повече от 1,5 °C над прединдустриалните нива в продължение на няколко дни, посочва Европейската служба за изменение на климата "Коперник".

Въпреки че средните температури временно са надхвърляли прага от 1,5°C и преди, това беше първият път, когато го направиха през лятото в северното полукълбо, което започва на 1 юни. Морските температури също счупиха рекордите за април и май.

"Времето ни изтече, защото промяната отнема време", заяви Сара Пъркинс-Къркпатрик, климатолог от австралийския университет в Нов Южен Уелс.

Докато пратениците по въпросите на изменението на климата от двата най-големи източника на парникови газове се подготвят да се срещнат следващия месец, температурите счупиха рекордите през юни в китайската столица Пекин, а екстремни горещи вълни застигнаха Съединените щати.

В части от Северна Америка бяха достигнати температури с около 10°C над средната за сезона този месец, а димът от горските пожари обгърна Канада и източното крайбрежие на САЩ в опасна мъгла, като въглеродните емисии се изчисляват на рекордните 160 милиона метрични тона.

В Индия - един от най-уязвимите региони в климатично отношение, се съобщава за скок на смъртните случаи в резултат на продължителни високи температури. Екстремни горещини са регистрирани също в Испания, Иран и Виетнам. Това поражда опасения, че миналогодишното смъртоносно лято може да се превърне в нещо обичайно.

През 2015 г. страните се споразумяха в Париж да се опитат да задържат дългосрочните средни покачвания на температурата в рамките на 1,5°C. Световната метеорологичната организация обаче прогнозира през ма, че сега има 66% вероятност средната годишна стойност да надхвърли този праг за поне една цяла година между настоящия момент и 2027 г.

ЧЕТВОРЕН УДАР

Високите температури на сушата са съпоставени с тези в морето, като затоплянето се засилва от климатичния феномен Ел Ниньо и други фактори.

Средните глобални температури на морската повърхност достигнаха 21°C в края на март и през април и май останаха на рекордни нива за този период от годината. Метеорологичната служба на Австралия предупреди, че морските температури в Тихия и Индийския океан може да са с 3°C по-високи от нормалното до октомври.

Глобалното затопляне е основният фактор, но Ел Ниньо, намаляването на сахарския прах, който се разнася над океана, и използването на горива с ниско съдържание на сяра също са виновни за това, обясни Пиърс Форстър, професор по физика на климата в университета в Лийдс.

"Така че, като цяло на океаните е нанесен четворен удар", обобщи той.

Хиляди мъртви риби са били изхвърлени на тексаските плажове, а предизвиканият от топлото време цъфтеж на водорасли е причинил смъртта на морски лъвове и делфини в Калифорния.

Освен това по-топлите морета могат да означават по-малко вятър и дъжд. Това създава един порочен кръг, който води до още повече горещина, отбеляза Аналиса Брако, климатолог от Технологичния институт на Джорджия.

Въпреки че тазгодишните високи температури на морето са причинени от "перфектна комбинация" от обстоятелства, това екологично въздействие може да продължи, предупреди тя.

"Океанът ще реагира много бавно, тъй като натрупва топлина постепенно, но също така я задържа много дълго".

ПЪТЯТ КЪМ ДУБАЙ

Експерти по климата твърдят, че екстремните метеорологични условия се обострят и зачестяват. Тази година отново имаше тежки суши по света, както и рядък и смъртоносен циклон в Африка.

Световният фонд за природата обаче предупреди за "тревожна липса на импулс" по време на преговорите за климата в Бон този месец, с малък напредък по ключови въпроси, като изкопаемите горива и финансирането, преди ноемврийските преговори за климата COP28 в Дубай.

"Ние наистина стигаме до момента на истината. Надявам се, че чистата реалност ще ни помогне да променим действията на хората и политиката", заяви Ли Шуо, старши съветник по климата на Грийнпийс в Пекин.

Преговорите между Съединените щати и Китай може да бъдат подновени следващата седмица. Очаква се пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери да посети Пекин. Малцина обаче очакват това да даде тласък на преговорите за климата.

"Това е по-скоро упражнение за изграждане на доверие", обясни Ли. "Не мисля, че която и да е страна ще може да накара другата да каже много повече, отколкото е готова да направи - политиката няма да позволи това".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В момента на първа страница на Дейли мейл има статия озаглавена "Белия Дом с план да блокира на слънчевата светлина да достигне до повърхноста в опит да спре глобалното затопляне". Накратко, искат да впръскат голямо количество химикали с стратосферата. Тая лудост трябва да бъде спряна! .
109
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ама това лято май няма да е толкова горещо като предишното...Плюс това ще е и дъждовно!
108
3
 
10
 
! Отговори
Язе преди 10 месеца
Поредната манипулация......Лятото е топло, зимата е студено...УОУ....Кой решава коя температура е нормална - последните 10, 20,30.... защо не 200 години назад.....Важното е да се плаши простолюдието!
107
1
 
2
 
! Отговори
Цъкъщ минуси преди 10 месеца
Ъхъхъ..хъхъхъъъ..
106
2
 
7
 
! Отговори
В. преди 10 месеца
Като начало да финансират засаждане на широколистни гори. Да предвидят горски пояси на всяка обработваема земя. За начало акация, която расте бързо. Да спрат бетонирането и асфалтирането. Да забранят пластмасовите опаковки за бита. Тогава може и да повярвам
105
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Лъжи, лъжи, и пак лъжи.
104
0
 
2
 
! Отговори
Извънземен преди 10 месеца
Алоо..извънземен съм!Ама ти пак не ме разбра..казах ти ..аз съм извънземен!..Добре..утре като се прибера в Земен ще се видим.
103
3
 
6
 
! Отговори
Христо преди 10 месеца
И без това зимите в България са доста студени и са от октомври до май. Нямам нищо против да е вечно лято и все да е по 30 градуса навън.
102
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Честно да ви имам доводите :) все едно дискутирам с детската градина...
101
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Типично за България - всеки завършил 6ти клас разбира от всичко и то много повече от група световни учени , признати за светила в областите си.
100
2
 
0
 
! Отговори
до 121 преди 10 месеца
Да де ама за едното се води статистика за друго не :)
99
2
 
5
 
! Отговори
До Факт преди 10 месеца
Хайде пак да обясня: Когато водата се загрява, молекулите й придобиват повече кинетична енергия, което намалява способността на водата да задържа газовите молекули, включително кислорода. Изобщо не става дума за промяна на елементи...
98
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 123: Това да вярваш в климатичната шарлатания. Е точно като да вярваш в инквизицията която е преследвала и горила на клада "вещици".
97
0
 
0
 
! Отговори
До Факт преди 10 месеца
Изобщо не става дума за превръщане на един елемент в друг :))))))))
96
3
 
1
 
! Отговори
до Факт преди 10 месеца
Що ми цъкаш минуси бе щот е на английски ли? Сигурен, че си "чак" и там :)
95
0
 
0
 
! Отговори
do 113 преди 10 месеца
Ох нищо не ти е ясно :) дори те мързи да го провериш в нета :)
94
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Бяхме на двора на къщата от обяд и към 6 се наметнахме с дълъг ръкав.
93
11
 
3
 
! Отговори
123 преди 10 месеца
Гледам много хора вместо да вярват на учените и на наученото в училище, вярват на фейсбук конспиратори. Това е като да вярваш на църквата през средновековието. Затоплянето и замърсяването водят до изчезване на видове, липса на питейна вода и нарушаване баланса на климата. Дали това ще е някаккъв апокалипсис аз не знам, но ако е въпрос на харчене на някакви пари да живеем в по чист и сигурен свят, смятам че си заслужава.
92
3
 
8
 
! Отговори
Име преди 10 месеца
"Циклите на Миланкович" описват доста добре нещата, но удобно се избягват от "учените"!
91
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Като ви чета простотиите цяло чудо е как пазите равновесие...

Спонсорирани публикации