Глобалното затопляне: Светът е пред точка без връщане назад

Страните не успяват да си поставят по-амбициозни цели
1 юли 2023 21:25, Йоана Цонева
229
Глобалното затопляне: Светът е пред точка без връщане назад
Снимка: Pixabay

Целта за поддържане на дългосрочното глобално затопляне в рамките на 1,5°C ни се изплъзва, съобщава "Ройтерс".

Страните не успяват да си поставят по-амбициозни цели въпреки месеците на рекордни горещини.

На фона на срещата в Бон в началото на юни за подготовка на тазгодишните преговори за климата през ноември, средните температури на въздуха в световен мащаб бяха повече от 1,5 °C над прединдустриалните нива в продължение на няколко дни, посочва Европейската служба за изменение на климата "Коперник".

Въпреки че средните температури временно са надхвърляли прага от 1,5°C и преди, това беше първият път, когато го направиха през лятото в северното полукълбо, което започва на 1 юни. Морските температури също счупиха рекордите за април и май.

"Времето ни изтече, защото промяната отнема време", заяви Сара Пъркинс-Къркпатрик, климатолог от австралийския университет в Нов Южен Уелс.

Докато пратениците по въпросите на изменението на климата от двата най-големи източника на парникови газове се подготвят да се срещнат следващия месец, температурите счупиха рекордите през юни в китайската столица Пекин, а екстремни горещи вълни застигнаха Съединените щати.

В части от Северна Америка бяха достигнати температури с около 10°C над средната за сезона този месец, а димът от горските пожари обгърна Канада и източното крайбрежие на САЩ в опасна мъгла, като въглеродните емисии се изчисляват на рекордните 160 милиона метрични тона.

В Индия - един от най-уязвимите региони в климатично отношение, се съобщава за скок на смъртните случаи в резултат на продължителни високи температури. Екстремни горещини са регистрирани също в Испания, Иран и Виетнам. Това поражда опасения, че миналогодишното смъртоносно лято може да се превърне в нещо обичайно.

През 2015 г. страните се споразумяха в Париж да се опитат да задържат дългосрочните средни покачвания на температурата в рамките на 1,5°C. Световната метеорологичната организация обаче прогнозира през ма, че сега има 66% вероятност средната годишна стойност да надхвърли този праг за поне една цяла година между настоящия момент и 2027 г.

ЧЕТВОРЕН УДАР

Високите температури на сушата са съпоставени с тези в морето, като затоплянето се засилва от климатичния феномен Ел Ниньо и други фактори.

Средните глобални температури на морската повърхност достигнаха 21°C в края на март и през април и май останаха на рекордни нива за този период от годината. Метеорологичната служба на Австралия предупреди, че морските температури в Тихия и Индийския океан може да са с 3°C по-високи от нормалното до октомври.

Глобалното затопляне е основният фактор, но Ел Ниньо, намаляването на сахарския прах, който се разнася над океана, и използването на горива с ниско съдържание на сяра също са виновни за това, обясни Пиърс Форстър, професор по физика на климата в университета в Лийдс.

"Така че, като цяло на океаните е нанесен четворен удар", обобщи той.

Хиляди мъртви риби са били изхвърлени на тексаските плажове, а предизвиканият от топлото време цъфтеж на водорасли е причинил смъртта на морски лъвове и делфини в Калифорния.

Освен това по-топлите морета могат да означават по-малко вятър и дъжд. Това създава един порочен кръг, който води до още повече горещина, отбеляза Аналиса Брако, климатолог от Технологичния институт на Джорджия.

Въпреки че тазгодишните високи температури на морето са причинени от "перфектна комбинация" от обстоятелства, това екологично въздействие може да продължи, предупреди тя.

"Океанът ще реагира много бавно, тъй като натрупва топлина постепенно, но също така я задържа много дълго".

ПЪТЯТ КЪМ ДУБАЙ

Експерти по климата твърдят, че екстремните метеорологични условия се обострят и зачестяват. Тази година отново имаше тежки суши по света, както и рядък и смъртоносен циклон в Африка.

Световният фонд за природата обаче предупреди за "тревожна липса на импулс" по време на преговорите за климата в Бон този месец, с малък напредък по ключови въпроси, като изкопаемите горива и финансирането, преди ноемврийските преговори за климата COP28 в Дубай.

"Ние наистина стигаме до момента на истината. Надявам се, че чистата реалност ще ни помогне да променим действията на хората и политиката", заяви Ли Шуо, старши съветник по климата на Грийнпийс в Пекин.

Преговорите между Съединените щати и Китай може да бъдат подновени следващата седмица. Очаква се пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери да посети Пекин. Малцина обаче очакват това да даде тласък на преговорите за климата.

"Това е по-скоро упражнение за изграждане на доверие", обясни Ли. "Не мисля, че която и да е страна ще може да накара другата да каже много повече, отколкото е готова да направи - политиката няма да позволи това".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
0
 
! Отговори
Някой до 98 преди 10 месеца
Прекалено ненужни хора има на тази планета като *** който ще я унищожат. Да ти стане по ясно. Ако не си загубен случей.
89
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тук пишат както винаги пълни *** ... вие сте кауза пердута от всякъде.
88
6
 
1
 
! Отговори
Някой до Селянин преди 10 месеца
Преди 300 години не е имало 8 милярда като теб - да бълват *** , да секат наред , и оси-рат де що видат . ПОЗДРАВЛЕНИЯ КАЗА ИМ ГО ТОЧНО, ЯСНО И КРАТКО. Преди се смеех, че сме много и на теориите и конспирацията, че искат да ни избият защото сме много. Сега виждам, че наистина сме много и предимно ***| и ненужни хора по хранилките за пари който си мислят, че са много важни и разни дето живеят за спорта да се размножават без смисъл. Няма справедливост в света, а нещо брутално и Господ наказва
87
5
 
4
 
! Отговори
До Факт преди 10 месеца
Ще се опитам да ти обясня бавно понеже знам, че мислиш бавно: Когато температурата на водата се повиши, това причинява газовите и водните молекули да получат повече енергия, което в свой ред разваля молекулни взаимодействия между водата и кислородните молекули и това причинява техния разпад. В същото време киселинноста или ПХ във водата се покачава.
86
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Марсел Попов НПО гняснята се включи, темата загнива. Приятна работа, нпотвар! Каквото ни гласите на нас, петорно да дойде на децата ви!
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Селянин - до 84 и какво, по-добре ли е било ЛЕДНИКОВА ЕПОХА, глад, студ и смрът? Така наречените ТЪМНИ ВЕКОВЕ? Че то си е рай да има "затопляне"! Повече со2 - повече зеленина! НАСА го доказа! Колкото повече СО2 в атмосферата, толкова повече зеленина на планетата! Ама КАК, КАК ДА ОБЕРЕШ БАЛАМУРНИЦИТЕ АКО ГО ПРИЗНАЕШ??? Я да пишеум за "климатични промени" и какво голямо страшило са
84
1
 
11
 
! Отговори
Хаха преди 10 месеца
Невероятно! Умнокрасивитетът се фърга на амбразурата дори по климатичната тема! От Коз як и за това ли плащат? Или...по навик просто, щом е за интереса на давоския кръг, сте като пионерчетата от едно време? "Винаги готови!"
83
2
 
1
 
! Отговори
До Факт преди 10 месеца
При положение, че ми задаваш този въпрос доказва, че нямаш абсолютно никаква идея за какво става въпрос да не говорим за химия. Спри да се излагаш и както ти казах образовай се по темата преди да пишеш глупости. Факт.
82
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Голямо затопляне на 1 юли в Черни Вид вечерта запалихме печка. Явно не е при нас
81
1
 
5
 
! Отговори
Селянин - до 84 преди 10 месеца
Преди 300 години не е имало 8 милярда като теб - да бълват *** , да секат наред , и оси-рат де що видат .
80
9
 
2
 
! Отговори
Марсел Попов преди 10 месеца
Цъpвyлю си знае неговата и науката за него е измама. Цъpвyлю ще продължи да си кара 30 годишната дизелова бaнгия за да отиде до магазина който се намира на 50 метра от мyxляcaлата му naнeлкa !
79
4
 
3
 
! Отговори
до 84 преди 10 месеца
За пореден път... климата СЕ променя циклично това никой не го успорва. Проблема е там, че циклите в годините са ставали в много по голям период от време докато в момента промените стават много бързо точно защото изхвърлянето на всичките тези газове в атмосферата от човешка дейност. Не мога да разбера кое е толкова трудно за разбиране...
78
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никой климатист не ще да си каже с колко бустара е. Срамуват се. Оная измама свърши, сега са с двата крака в новата измама.
77
0
 
0
 
! Отговори
Някой до 81 преди 10 месеца
Не е нужно да питат бабите си знаем от деца. Едва ли тук пишат тинейджъри който ги вълнуват съвсем други неща. Явно тук пишат хора който са заслепени от собственият егоизъм и някой заради парични потоци. Незнам деца имат ли, но е явно, че и да имат явно акъла и сърцето им достига предимно до тях и на другите раздават егоистична любов и акъл по-малък и от на децата им.
76
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какво става със зелената сделка?
75
5
 
1
 
! Отговори
до Факт преди 10 месеца
Ако ще се пишеш "Факт" поне положи малко усилие в коментарите, които пишеш защото си пълна пародия. Поредния капацитет, които си мисли, че има някаква идея за темата на статията. Как пък от всичко разбирате бе :) евала на тая умна нация. Да се чуди човек що 30 години копа дъното с толкова интелЕгентно общество...
74
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До Селянин Питай историческите книги колко сняг е валял в Европа преди 200-300 години- И как са гинали от студ и глад. А де -тоя климат да не излезе че се променя циклично по някакви причини? Извън дейността на мравките и хората?
73
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
тая статия не е за акъла на популацията на задунайската губернийка
72
0
 
0
 
! Отговори
до 79 преди 10 месеца
Ти какво пиеш рИкия? :)
71
4
 
5
 
! Отговори
Селянин преди 10 месеца
Ей - питайте бабите си колко сняг е валял когато те са били деца . И вижте колко сняг вали последните зими в София , примерно . Земята става постепенно на тиган , тея смучат ракия и с пиянски поглед ми обясняват че всичко е наред .