Глобалното затопляне: Светът е пред точка без връщане назад

Страните не успяват да си поставят по-амбициозни цели
1 юли 2023 21:25, Йоана Цонева
229
Глобалното затопляне: Светът е пред точка без връщане назад
Снимка: Pixabay

Целта за поддържане на дългосрочното глобално затопляне в рамките на 1,5°C ни се изплъзва, съобщава "Ройтерс".

Страните не успяват да си поставят по-амбициозни цели въпреки месеците на рекордни горещини.

На фона на срещата в Бон в началото на юни за подготовка на тазгодишните преговори за климата през ноември, средните температури на въздуха в световен мащаб бяха повече от 1,5 °C над прединдустриалните нива в продължение на няколко дни, посочва Европейската служба за изменение на климата "Коперник".

Въпреки че средните температури временно са надхвърляли прага от 1,5°C и преди, това беше първият път, когато го направиха през лятото в северното полукълбо, което започва на 1 юни. Морските температури също счупиха рекордите за април и май.

"Времето ни изтече, защото промяната отнема време", заяви Сара Пъркинс-Къркпатрик, климатолог от австралийския университет в Нов Южен Уелс.

Докато пратениците по въпросите на изменението на климата от двата най-големи източника на парникови газове се подготвят да се срещнат следващия месец, температурите счупиха рекордите през юни в китайската столица Пекин, а екстремни горещи вълни застигнаха Съединените щати.

В части от Северна Америка бяха достигнати температури с около 10°C над средната за сезона този месец, а димът от горските пожари обгърна Канада и източното крайбрежие на САЩ в опасна мъгла, като въглеродните емисии се изчисляват на рекордните 160 милиона метрични тона.

В Индия - един от най-уязвимите региони в климатично отношение, се съобщава за скок на смъртните случаи в резултат на продължителни високи температури. Екстремни горещини са регистрирани също в Испания, Иран и Виетнам. Това поражда опасения, че миналогодишното смъртоносно лято може да се превърне в нещо обичайно.

През 2015 г. страните се споразумяха в Париж да се опитат да задържат дългосрочните средни покачвания на температурата в рамките на 1,5°C. Световната метеорологичната организация обаче прогнозира през ма, че сега има 66% вероятност средната годишна стойност да надхвърли този праг за поне една цяла година между настоящия момент и 2027 г.

ЧЕТВОРЕН УДАР

Високите температури на сушата са съпоставени с тези в морето, като затоплянето се засилва от климатичния феномен Ел Ниньо и други фактори.

Средните глобални температури на морската повърхност достигнаха 21°C в края на март и през април и май останаха на рекордни нива за този период от годината. Метеорологичната служба на Австралия предупреди, че морските температури в Тихия и Индийския океан може да са с 3°C по-високи от нормалното до октомври.

Глобалното затопляне е основният фактор, но Ел Ниньо, намаляването на сахарския прах, който се разнася над океана, и използването на горива с ниско съдържание на сяра също са виновни за това, обясни Пиърс Форстър, професор по физика на климата в университета в Лийдс.

"Така че, като цяло на океаните е нанесен четворен удар", обобщи той.

Хиляди мъртви риби са били изхвърлени на тексаските плажове, а предизвиканият от топлото време цъфтеж на водорасли е причинил смъртта на морски лъвове и делфини в Калифорния.

Освен това по-топлите морета могат да означават по-малко вятър и дъжд. Това създава един порочен кръг, който води до още повече горещина, отбеляза Аналиса Брако, климатолог от Технологичния институт на Джорджия.

Въпреки че тазгодишните високи температури на морето са причинени от "перфектна комбинация" от обстоятелства, това екологично въздействие може да продължи, предупреди тя.

"Океанът ще реагира много бавно, тъй като натрупва топлина постепенно, но също така я задържа много дълго".

ПЪТЯТ КЪМ ДУБАЙ

Експерти по климата твърдят, че екстремните метеорологични условия се обострят и зачестяват. Тази година отново имаше тежки суши по света, както и рядък и смъртоносен циклон в Африка.

Световният фонд за природата обаче предупреди за "тревожна липса на импулс" по време на преговорите за климата в Бон този месец, с малък напредък по ключови въпроси, като изкопаемите горива и финансирането, преди ноемврийските преговори за климата COP28 в Дубай.

"Ние наистина стигаме до момента на истината. Надявам се, че чистата реалност ще ни помогне да променим действията на хората и политиката", заяви Ли Шуо, старши съветник по климата на Грийнпийс в Пекин.

Преговорите между Съединените щати и Китай може да бъдат подновени следващата седмица. Очаква се пратеникът на САЩ по въпросите на климата Джон Кери да посети Пекин. Малцина обаче очакват това да даде тласък на преговорите за климата.

"Това е по-скоро упражнение за изграждане на доверие", обясни Ли. "Не мисля, че която и да е страна ще може да накара другата да каже много повече, отколкото е готова да направи - политиката няма да позволи това".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
11
 
! Отговори
тъй де.... преди 10 месеца
Чудесно, ток и парно и без това поскъпват!
149
2
 
24
 
! Отговори
Сарказъм Радомирски преди 10 месеца
Всяка точка е точка на невъзврата. Няма как да се върнеш 5 минути назад.
148
2
 
21
 
! Отговори
Квартална друсалка преди 10 месеца
Какво да качем за периода Креда, когато температурите са били 15 по-високи?
147
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
вече колко пъти минахме през "точки без връщане назад" мамооооо
146
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Конспираторите пак казаха истината: след Кромид 2019 ще дойде терора на Климатичните промени
145
0
 
4
 
! Отговори
Случаен минувач преди 10 месеца
До В. Узунов 185Узунов, недей да гориш гуми, че ще те дяволите вземат. Знаеш ли колко черен пушек и отровни съединения се отделят при горене на гуми? Няма да мърсиш въздуха! Ама изглежда ти си от мypгавите граждани и не ти пука особено...
144
2
 
23
 
! Отговори
шмatka преди 10 месеца
До Планетарен вампир Ами кога не ти стига акъла верваш на всекакви простотии краварски и британоварварски! Така се баламосва и заробва ,ограбва и плячкосва света!хай,наздравичката!
143
1
 
26
 
! Отговори
Планетарен вампир преди 10 месеца
От ледения период насам земята се затопля със или без хората и техните действия! Защо? Отговора ще ви даде причината! Не е човека, а слънчевата волатилност! Понеже човешките масите са прости и нямат понятие от планетарна (гео)физика може с теории за глобалното затопляне да ги будалкат! 1,5 10^18 kWh е енергията падаща от слънцето в/у земята, а едва 1,4 10^14 kWh e световната енергийна употреба (данни 2010 г.)! Десет хиляди пъти по малко от слъчевата енергия т.е. по малко от 0,1 промила!
142
2
 
28
 
! Отговори
Хаха преди 10 месеца
Днес бг пътува към дъното на смeтището без връщане назад. Глобално затопляне, че няма се знае много добре, ама да се опитваш да убеждаваш хората, че им е топло при положение, че им е студено е виша форма на шизофрения.
141
3
 
23
 
! Отговори
Случаен минувач преди 10 месеца
Какво глобално затопляне бе, аз такава студена пролет не помня да е имало... До края на април беше като зима... Чак сега цъфтят липите, а трябваше да цъфнат още около 24 май... А юни колко дъжд се изля... Направо беше потоп.
140
2
 
18
 
! Отговори
минаващ преди 10 месеца
Някой правил ли е сметка колко топлинна енергия бива освободена за едно изстрелване на ракета в орбита? Мазни милиардери ходят на екскурзия с частни совалки, мен ме карат да спра да ям боб щото много съм бил пЪрдял и им затоплят атмосферата...
139
3
 
5
 
! Отговори
В.Узунов преди 10 месеца
Мен па си ме кефи топлото. За тва и зимата се отоплявам със горене на гуми от един приятел гумаджия.Кой му е жега да спи в хладилника. Ай сектир
138
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
никий не вярвана лъжливите медии вече
137
1
 
13
 
! Отговори
Леля чичо преди 10 месеца
За озоновата дупка се пишеше всеки ден във вестници и по телевизиите имаше поне минимум по 1 новина на ден свързана с озоновата дупка, показваха се хора с рак на кожата, показваха животни, паниката беше голяма и всички щяхме да умираме тогава пак , от тогава колко вода се изля , и помня че тази лъжа я бяха раздули до невероятни размери
136
1
 
20
 
! Отговори
Леля чичо преди 10 месеца
..ааа збравих озоновата дупка , беше хит 90те и тогава щяхме пак да мрем защото без озоновия слой слънцето щеше да ни изгаря , минаха 30 години и озоновия слой си е там ,ааааа журналюги д...о...л...н...и.
135
1
 
13
 
! Отговори
Леля чичо преди 10 месеца
Страхуват ни нон стоп 24/7 чиляка трябва да е свит под одеялото и да чака края на света , той вече идваше не знам колко пъти, 2000 година дойде края на света, после 2012 , свински грипове, пилешки, луди крави, денга, зенга, менга , на м...а..й..к..а. в..и... пенгата , смърт за журналягите !!!
134
10
 
6
 
! Отговори
До 174 преди 10 месеца
Къде го видя това най-студено лято в Европа бе ***?!?! Това че те е валяло често дъжд у Враца последните 3-4 седмици, не значи, че у целия свят е така!!! В западна Европа не са виждали такава суша и жега до сега!!! *** се разходи по Германия и Австрия да видиш вечно зелените им поляни как се жълти!! В яжна България кладенците масово пресъхват, хората копаят сонди на по 80-100м да има вода да поливат градините!! На него студено му било...
133
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И на кой му пука? Нищо няма да приключи, просто ще започне отново. Може да е за добро. Нас няма да ни има, но без нас няма да приключи света.
132
4
 
6
 
! Отговори
Танев преди 10 месеца
Защо най-после не видите итинската причина за затоплянето на Земята, а сетуткате около Човешката дейност. Жалко за "ученоста ви" Източните щати скоро ще усетят заблудата си, н ще е твърде късно. Нютон е дал отговора много отдавна. Въпросът е в тълкуването на неговата формула. Нарастването ще продължи до Земната геологическа катастрофа.
131
8
 
34
 
! Отговори
Муахаха преди 10 месеца
и Това го Пишат по Време на Най-Студеното Лято в Европа от как се води статистика за Температурата - Смешна и Жалко, но Паричките са Добре - Брюксел е Източил 7 Трилиона Евро до Момента от Ба лъ ците - Поданиците на ЕС за Борба с Въображаем Проблем!!