Светлана Тихановска: Свидетели сме на процес на „русифициране" в Беларус

Хората живеят като по времето на Сталин, заяви тя в предаването "Брюксел 1"
23 сеп 2023 18:44, Александър Попов
213

"В Украйна Русия се бие с танкове, а в Беларус - с пропаганда. Наричаме го „пълзяща окупация“. Това заяви в ексклузивно интервю пред Милена Милотинова лидерът в изгнание на опозицията в Беларус Светлана Тихановска. Интервюто, което Тихановска даде в Страсбург, беше излъчено в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

"Руснаците се намесват и навлизат във всички сфери на беларуския живот – образование, военни, икономика. Опитват се да сринат нашата национална идентичност. Свидетели сме на процес на „русифициране". Трябва да опазим нашата идентичност в Беларус. Виждаме как от години се опитват да установят руско присъствие в страната чрез разполагане на ядрени оръжия например или на руски военни бази в страната ни. Правят го със съгласието на човек, предал хората в Беларус - нелегитимния Лукашенко. Целите на Русия в Украйна и Беларус са еднакви – да възпрепятстват хората сами да избират бъдещето си. Те искат да разпрострат своите империалистични амбиции върху двете страни", коментира пред Милотинова Светлана Тихановска. Тя беше в Страсбург на сесията на ЕП и произнесе реч пред евродепутатите.

Тихановска се изправи срещу Лукашенко на изборите през 2020 г., които опозицията обяви за откраднати и не призна резултата. Започнаха масови протести в Беларус и хиляди бяха задържани. След 7-часов арест в Беларус Тихановска отиде в изгнание в Литва. Тази година задочно беше осъдена на 15 години затвор в Беларус. Съпругът й в момента излежава 18-годишна присъда.

"Изборите през 2020 година бяха откраднати. Лукашенко загуби изборите, но узурпира властта с помощта на бруталност и тирания, и с помощта на Путин. Лукашенко не е считан за президент от хората в Беларус. Той е измамник, който ни открадна страната. Вече три години  хората в Беларус продължават съпротивата си. Да, нашето движение в страната излезе в нелегалност, защото хората в Беларус живеят както по времето на Сталин. Всеки ден по 20 души биват задържани – всеки ден. Хората са принудени да правят т. нар. „видеа със самопризнания“, в които казват „Да, виновен съм, против Лукашенко съм, простете ми“ и т.н и т.н... Хората биват унижавани. Лукашенко се опитва да контролира хората чрез страх. Но знам, че хората в Беларус няма да се откажат – дори вътре в страната  създават малки групи, където продължават да общуват. Беларуските организации и медии бяха съсипани напълно и се наложи да се преместят, работейки в изгнание – да могат да продължават да обединяват хората около идеи", каза Тихановска.

На въпрос какво очаква от Европейския парламент и евродепутатите, пред които произнесе реч, тя заяви:

"Нашите основни цели са да освободим политическите затворници, бройката им в момента стига до 5000, да проведем свободни и честни избори в страната ни и да доближим Беларус до Европа. Ето защо в речта си помолих европейските парламентаристи да подкрепят интеграцията на Беларус в Европа. Да, не е въпрос да стане веднага. Осъзнаваме дългия път, който ни чака занапред, но трябва да работим по темата. Хората в Беларус трябва да чуят, че Беларус е част от Европа. Ние исторически принадлежим на Европа. Едва от около 200 години сме под влиянието на Руската империя. Хората в Беларус ясно избраха европейския път, но се нуждаят от малко вдъхновение от страна на Европа. Също така трябва да се окаже повече натиск върху Лукашенко чрез санкции, да се преодолеят пропуски, да се подкрепи гражданското общество и да се поеме отговорност."

Как на практика Беларус ще отвори пътя си към Европейския съюз, възможно ли е при настоящото управление?

"Управлението на Лукашенко е нелегитимно. Невъзможно е това да стан сега. Първо трябва да си върнем държавата, да освободим хората ни от затвора, да проведем свободни и честни избори. Но ако отсега се подготвяме за кандидатурата ни, ако институционализираме отношенията ни с ЕС, ЕК, ще бъде много по-лесно след промените и преходния период да преминем през този път. Ще бъде по-гладко, по-бързо. По-бързо ще въведем необходимите реформи, върху които вече работим с помощта на европейски експерти. Ще сме готови, но трябва да започнем работа отсега.

На въпрос за отношенията с Европа и за това кои са първите стъпки, които според нея ЕС трябва да направи по отношение на Беларус, лидерката в изгнание заяви, че първите стъпки са били предприети още през 2020 г.

"Сега развиваме отношенията си. Съвместно с ЕС сме постигнали неща за първи път, като например създаването на контактна група със Съвета на Европа, консултативна група с ЕС, сега искаме да формализираме отношенията ни с ЕП. Може би първото нещо, което трябва да се направи, е да се започне специално разследване на престъпленията на Лукашенко, престъпления срещу хора, които измъчва. Той въвлече държавата ни във война, оркестрира миграционна криза, а отстрани изглежда сякаш не е виновен, защото международното право не му търси отговорност", каза тя.

Съдбата на съпруга й Сергей Тихановски, който излежава присъда в беларуски затвор

"Съпругът ми вече почти три години и половина е в затвора, а през последните 6 месеца нямам никаква информация за него. Много политически затворници са държани в пълна изолация. Върху тях се упражнява емоционален натиск, защото те не се предават, дори в затвора. И режимът иска да се чувстват изоставени, забравени, сякаш битката ни е свършила, защото не им дават никаква информация. Но също така се оказва натиск върху роднините им, които чакат политическите затворници у дома. Защото да не знаеш какво се случва със съпруга ти, или децата ми да не знаят какво става с баща им……  Дори преди няколко месеца се появи информация, че съпругът ми е починал в затвора. Имаше много голяма вълна недоволство, настояваща  режимът на Лукашенко да покаже съпруга ми и те го направиха, показаха 10-секундно видео от затвора. Видях съпруга ми, видях, че е жив, но това беше преди няколко месеца. Не знам какво се случва с него в момента.“

Тя коментира, че от 2020 година насам около половин милион са напуснали Беларус заради репресии и преследване.

"Вече 700 души са си излежали присъдите, бивши политически затворници. Тези хора се нуждаят от реабилитация, от психологическа помощ, защото са в много тежко състояние. Били са измъчвани и малтретирани в беларуските затвори," заяви Светлана Тихановска в предаването "Брюксел 1".

Вижте целия разговор във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още по темата: Светлана Тихановска
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
127
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Лукашенко и Картошенко мислят за народа!
126
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
140 при положрние че имахме натресен служебен - Марин Райков роден еъв фашингтон, сега имаме натресен канадец, а преди това имахме натресен сакскобург докаран от майданджията костов който разби вратата на парламента, не въобще всичко е наред
125
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А не беларус не било рус, било франкфурт на майн. ***, вие съвсем изкуфяхте да тиражирате подобни глупости.
124
1
 
4
 
! Отговори
aa преди 7 месеца
глеам на светлето много и се иска, много е слушкала на лекциите на шошорчо и е била послучшно момиченце , ама нема да стане. Скоро и тука ще има камъни и дърве, още малко всичко ще стане за 48 часа
123
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Добро утро, у нас същото го правят американците, правят военни бази и унищожават националната ни идентичност. Тази американска държанка да не се прави, че не знае как става с малки фондацийки като Отворено общество, Америка за България и НБУ
122
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Грозната истина. А как седят нещтата с пилдаунския човек ?
121
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Войната приключи. От кое измерение се обаждаш ? Тя войната още не е започнала.
120
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Тия глупости на кого с необходими бе "Брюксел 1" ?
119
15
 
3
 
! Отговори
Войната приключи преди 7 месеца
Украйна вече победи! Върна руската армия в позицията и от преди 2022г. Украйна вече е в НАТО и ЕС! Запада спечели всички съседни държави на Русия. Освен Украйна в НАТО влязоха Финландия И Швеция, а Азербайджан унищожи русофилска Армения. Очаква се скоро след смърта на Лукашенко Беларус също да изостави Русия
118
8
 
6
 
! Отговори
Грозната истина преди 7 месеца
До Анонимен 139. Виж не очаквам много акъл от русофил, но ти чупиш ***. Монголците да не би да са изтрепали населението до крак? На територията на Волжка България преди Русия да стане СССР 80% от населението се определя като българи. Чети нещо различно от руска пропаганда, че ставаш смешен
117
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
От САЩ трябва да дойдат, да оправят и Беларус и всичко ще се нареди. Да ги освободят, че да не са русифицирани. Че и там обработват руски нефт като нас. Трябва да купуват от американския нефт, той е по-хубавия
116
4
 
9
 
! Отговори
Фей к нюз преди 7 месеца
Платени "статии" от цру. Отдел 6.
115
0
 
4
 
! Отговори
За пендера преди 7 месеца
Сражението е през есента на 1223 година, на южната граница на Волжка България. Волжко-български сили обграждат и разгромяват монголците. Според местни устни традиции, след като последните са обградени, прабългарите започват да ги избиват и само 4000 души успяват да избягат, а останалите са пленени.Години по-късно монголците начело с Бату хан се завръщат, за да унищожават държавата, и след дълга и кървава борба я присъединяват към Монголската империя.
114
4
 
5
 
! Отговори
Това е преди 7 месеца
Промиване на мозъка на българина е поставената задача на българските медии от господаря. Внушенията са лош, злокобен образ на Русия и съюзниците й, а за амерекетата и васалите им да изглеждат "демократично".
113
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пендер, Волжска България я затриват монголите след Овчата битка
112
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
НИЩО НОВО ! СЪЩОТО Е В АМЕРИКАНСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ! СКОРО И РЕЖИМА НА ФАЛШИВИТЕ БАЙДЪНОВЦИ ЩЕ БЪДЕ ОБЯВЕН ПУБЛИЧНО ЗА НЕЛЕГИТИМЕН ПРЕЗ 2024-ТА ГОДИНА!
111
3
 
3
 
! Отговори
Грозната истина преди 7 месеца
До БПФ. Понеже копейките все хвалите Русия че си зачитала малцинствата , дай да видим българите от Волжка България дали не са с унищожена национална идентичност. Как си обясняваш факта, че на територияна на Волжка България , според последното преброяване няма българи. Говорим за многоброен народ, който е имал векове наред една от най силните държави в този регион. Няма нужда да отговаряш, знам отговора:"Русия е велика и това е лъжа"
110
5
 
5
 
! Отговори
Промиване на преди 7 месеца
мозъка на българина е поставената задача на българските медии от господаря. Внушенията са лош, злокобен образ на Русия и съюзниците й, а за амерекетата и васалите им да изглеждат "демократично".
109
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Каква е разликата между рускиня и белорускиня?
108
5
 
4
 
! Отговори
АнонимеН преди 7 месеца
НИЩО НОВО ! СЪЩОТО Е В РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ ! СКОРО И РЕЖИМА НА ФАЛШИВИТЕ ПУТИНУВЦИ ЩЕ БЪДЕ ОБЯВЕН ПУБЛИЧНО ЗА НЕЛЕГИТИМЕН ПРЕЗ 2024-ТА ГОДИНА!

Спонсорирани публикации