Вандали отсякоха до корен дървото на Робин Худ в Англия

200-годишният явор се прочу покрай филма с Кевин Костнър
Обновена: 29 сеп 2023 15:33 | 29 сеп 2023 15:30, Петър Бойчев
55
Вандали отсякоха до корен дървото на Робин Худ в Англия
Снимка БГНЕС

Ангрия е шокирана, след като дървото, което стана световно известно от филма на Кевин Костнър "Робин Худ", бе отсечено до корен. 16-годишно момче бе арестувано по подозрение, че стои зад вандалската постъпка. 200-годишният явор се намира в английския регион Нортъмбърланд, предаде vesti.bg.

Полицията съобщи, че момчето е освободено под гаранция в очакване на допълнителни разследвания. Началник Кевин Уоринг от полицията на Нортумбрия каза: „Това е световноизвестна забележителност и днешните събития предизвикаха шок, тъга и гняв сред местната общност, а и извън нея. Разследването все още е на много ранен етап и апелирам към всеки, който има някаква информация, която може да ни помогне - ако сте видели или чули нещо подозрително, което може да представлява интерес за нас, моля, уведомете ни.“

Управата на националния парк Нортъмбърланд съобщи: „Потвърждаваме, че за съжаление, известното дърво в Sycamore Gap падна тази нощ.“ Хората са помолени да не посещават мястото, близо до Crag Lough, „докато работим по случая, за да разберем какво точно се е случило и да направим мястото безопасно“.

От Националния тръст, притежатели на земята, заявиха, че са "шокирани и натъжени" от отсичането на дървото, което бе избрано за английско дърво на годината през 2016 г. в наградите на Woodland Trust. Андрю Поад, генерален мениджър на тръста за стената на Адриан и долината Тайн, каза: „Дървото е важен и емблематичен елемент от пейзажа, вече близо 200 години и означава много за местната общност и за всеки, който е посещавал мястото."

Един от експертите каза, че според него е малко вероятно дървото да може да бъде спасено. Джон Паркър, главен изпълнителен директор на The Arboricultural Association, заяви: „Отрязването близо до основата е нещо, което се използва при регулирането на дърветата и е традиционен метод. Но когато става дума за толкова старо дърво и толкова голям разрез, ударът вероятно е убил това, което е останало от дървото.“

Кметът на север от Тайн Джейми Дрискол каза, че в крайна сметка от Националния тръст, като собственици на земята, ще решат какво да се направи с дървото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


55
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Но все пак можем да попитаме Нотингамския Шериф къде е Щеруудската Гора?
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
200 години е много след Ричард Лъвското сърце!
19
7
 
2
 
! Отговори
Извършителят е преди 7 месеца
виден патриот по английски,решил е от дървото символ да построи корабът символ "Златната кошута" на Дрейк,спасили Англия от Непобедимата армада,която се победила сама и от метеоусловията.Демокрация и плурализъм на идеите по английски.А островът да внимава с външната политика,че пияните руснаци могат бързо да го направят подводен,новата Атлантида.
18
2
 
9
 
! Отговори
Мезджем Алиев преди 7 месеца
Хаз отива сече Байкушев мура да топли се чааавета през зимата. С малкото брадва и шат, шат, шат, и Байкушев мура долО падне, на гръб я изтегли. Я, хаасметче!
17
0
 
11
 
! Отговори
До 16 преди 7 месеца
Наричат го така защото на него е снимана една от емблематичните сцени от "Робин Худ" с Кевин Костнър.
16
0
 
12
 
! Отговори
До 12 преди 7 месеца
Баш британец си е. Но ТикТок е по важен от някъв си 200 годишен явор. Та да, ставало е дума за ТикТок клип. Цял ден само за това говорят по новините на острова.
15
8
 
6
 
! Отговори
Мнение преди 7 месеца
Колкото аз съм английски лорд,толкова и дървото е на Робин Худ!Измислена история
14
1
 
13
 
! Отговори
Жица Бате Жица преди 7 месеца
ПП Пълна Паница!!
13
0
 
8
 
! Отговори
ХХХ преди 7 месеца
Пак Аско се е вихрил ! Оно викнеш го да хамалства ...пари неще видял джилязу ..иска джилязуту нищи чи струа по малку дикинааааааа
12
0
 
9
 
! Отговори
Некое преди 7 месеца
жипси, и там ги има все пак.
11
3
 
9
 
! Отговори
Мумюн преди 7 месеца
Щом става дума за "момчето" на 16 е ясна работата!Някой нашенски Асанчо че студено бате...печка има дърва няма!
10
3
 
8
 
! Отговори
Айде бе преди 7 месеца
Дежурните пл,ю,ва,чи ако беше в България щеше да има Га,ньо си е.. и Не сме народ... така де то щом ви дразни пилона и леденото хоро... Що не ви дразни английската просто,тия,що не пл,юе,те
9
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Монетата има 2 страни - от едната е отвратително, че това к0мплексарче е посегнало на разкошно дърво. От другата ме изпълва злорадство, че малобритания я чакат ужасни времена с поколението, което си отгледа.
8
6
 
8
 
! Отговори
като фандъкова преди 7 месеца
изсече сума ти големи борове . Нищо . На Худ да му пресадят от някъде . Баобаб от Африка . Елха от Гърция .
7
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И аз съм шокиран, че не знам къде е тази държава - АнгРия.
6
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Да посадят друго дърво. Според легендата Рубин Худ се е подвизавал 12-13 век, а дъвото му е поникнало през 19 век. Има-няма 600 години разлика.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
А за дърво на годината, за 2023 е избрана камилата
4
0
 
23
 
! Отговори
Щерю преди 7 месеца
- Ясно - вандалът е бил пра- правнук на шерифа на Нотингам...
3
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
тъкмо си мислех същото - че нашите тъмнокожи са посегнали за дърва
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Ако ЧърчиЛ бе на власт, щеше вече да има трупове ...