Всеки пети лекар е пенсионер, медици на по 80 години се грижат за хиляди болни

Над половината от лекарите в България са на възраст над 55 години
111
Всеки пети лекар е пенсионер, медици на по 80 години се грижат за хиляди болни
Снимка: Pixabay

Над половината от лекарите в България са на възраст над 55 години, а всеки пети е пенсионер. Това сочат данните на Националния статистически институт. Има населени места, където за хиляди пациенти се грижат едва по един-двама медици на по 80 години. Такива лекари има и в болничните отделения.

В хасковска област има 112 лични лекари, от които всеки четвърти е пенсионер.  Все пак има надежда - в болницата в Хасково през последните години все повече млади лекари идват да специализират и към момента тези на възраст до 35 години са 56 от общо 166 лекари в лечебното заведение. 

Д-р Делчо Каравасилев, който  е на 78 години и все още е основният стълб на неврохирургията в хасковската болница.

„Отдавна мина времето, в което трябваше да се пенсионирам, но няма хора”, споделя специалистът пред Нова телевизия.

Д-р Димитър Ангелов е в отделението от една година. Засега смята да остане тук след специализацията си.

„Тук ми харесва, има благоприятни условия, самата работи ми харесва”, споделя мъжът.

Според доайена на неврохирургията в Хасково вариант да има повече млади лекари като д-р Ангелов е те да бъдат задължени да остават в болницата след специализацията.

В МБАЛ - Хасково няма подобни условия за младите лекари. Според ръководството й това е така, защото "насила хубост не става". Опитват се да им осигурят и достатъчно високи доходи. Минималната лекарска заплата е 2 000 лева.

И ако в областните болници все пак има млади лекари, в общинските това не се случва, а общопрактикуващите лекари извън големите населени места са масово в пенсионна възраст.

Според лекарската колегия причината за това да няма млади джипита е най-вече в натоварването в професията. Но за да се задържи лекар в малко населено място отговорността трябва да е споделена между държавата и местната власт.

„Местните власти трябва да бъдат по-активни в малките населени места”, смята д-р Николай Колев - зам.-председател на РЛК - Хасково и член на УС на БЛС.

Пациентите  обаче все пак са оптимисти, че ще има кой да ни лекува и в следващите години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Проклети да са тия долни лекари убийци освен съд и затвор нищо не заслужават
84
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Разликата на сумата на осигуровките при хората на минимума и на максимума е малко над 4 пъти. Ако смяташ, че на някой сумата за осигуровката е 20 лева и приемем това за минимума, то на хората на максимума сумата е 87 лева, а не почти 300 лева. Хайде по-скромно! Може да се осигурявал на максимума, но да ползваш много над сумата на твоите осигуровки, а друг на минимума и изобщо да не ползва.
83
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми последно което четох за шефовете на болниците бе, че са упоили някаква софийска бабичка, тя им е прехвърлила двата си апартамента, след това умряла, те я кремирали и всичко си било съвсем по закон. Наред било това казват.
82
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Кво , толкова...., да бе плащаме.. и въпреки това е абсолютно осрано всичко. Аз плащам почти 300 лв. на месец + застраховка. И получавам наравно с всички, дори онези, които плащат смешни 20 лв. Честно ли е? Не, не е! Време е за ниво на достъп според приноса. Като плащаш 20 лв. ще ползваш за 20. Не ви ли писна нищоправещи и нищоставащи да са на вашето ниво? На мен ми писна.
81
3
 
8
 
! Отговори
... преди 5 месеца
Редно е да си признаем, че здравеопазването ни е разсипано. За това имат вина(основна) работещите в тази сфера. Всички заплащаме ежемесечно вноски(някои много малко... други почти 300 лв) и накрая влизаш в кабинета и ти се карат, че или си отишъл прекалено рано, или прекалено късно за заболяването си. Все си им крив с нещо. В понеделник не се ходило за бележки, във вторник не било за прегледи, защо ме търсиш само за направления, имаш застраховка... никога нищо не им пасва. Смехотворно е!
80
2
 
4
 
! Отговори
мъдрец преди 5 месеца
Като стане дума за възраст страх ви е от старци шофьори а пък не ви е страх да ходите на джи пи
79
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Ми кво се чудите? Геният Бойко Борисов, вождът и учителят на българскивят народ, на времето гениално умозаключи, че като нямаме какво да изнасяме, ще изнасяме лекари. Е, изнесохме ги. И това недоразумение още ръси мозък по телевизиите.
78
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мен от миризмата на цигари ми се гради и ме боли глава - те ще ме питат гадене повръщане, няма такава подигравка
77
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Над половината лекари са над 55 години? Това значи, че само до 9 години и над половината от лекарите ще са пенсионери !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
76
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И мен да ме бият по време на дежурство и да взимам заплата 800евро и аз ще отида да работя в чужбина.В държавните лечебни заведения още стои мозайката от миналия век и плочките в тоалетните пак са от тогава. Уникални болници, диспансери се затварят. Няма кой да ги поддържа и да работи в тях.Не знам какъв трябва да си за да присвоиш от здравето на хората.
75
5
 
7
 
! Отговори
Аз преди 5 месеца
Направете нещо за младите лекари най-накрая! Толкова ли е сложно?!?!
74
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Такова безобразие налага ни се да спим в отровата
73
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Кажете им да спрат да пушат и да проветряват
72
3
 
9
 
! Отговори
the best преди 5 месеца
Важното е са въведем е-рецепти!
71
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Всеки пети лекар бил пенсионер - това важно ли е? Нали важното е да имаме банани и тоалетна хартия....
70
2
 
19
 
! Отговори
Ванката преди 5 месеца
Здравеопазването ни се крепи на пенсионерите - и лекари, и сестри. Оттеглят ли се и те, жална ни родителка!
69
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Здравеопазването е СМАЧКАНО от САМОЗАБРАВИЛИ СЕ ФЕОДАЛИ - Директори на болници и Завеждащи отделения и клиники и РАБОТЕЩИ ПЕНСИОНЕРИ.Да се забранят гражданските трудови договори в здравеопазването.Да СЕ ПРЕМАХНАТ КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ, КОИТО СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ПО ОСМОТРЕНИЕ НА МЕСТНИЯ ФЕОДАЛ.Прочети още на: https://dnes.bg/index/2023/11/19/vseki-peti-lekar-e-pensioner-medici-na-po-80-godini-se-grijat-za-hiliadi-bolni.589714,4
68
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Здравеопазването е СМАЧКАНО от САМОЗАБРАВИЛИ СЕ ФЕОДАЛИ - Директори на болници и Завеждащи отделения и клиники и РАБОТЕЩИ ПЕНСИОНЕРИ.Да се забранят гражданските трудови договори в здравеопазването.Да СЕ ПРЕМАХНАТ КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ, КОИТО СЕ РАЗПРЕДЕЛЯТ ПО ОСМОТРЕНИЕ НА МЕСТНИЯ ФЕОДАЛ.
67
11
 
8
 
! Отговори
Кво , толкова.... преди 5 месеца
Ше карате на знахари и врачки , щом искате за без пари да ви лекуват...ха,ха,хаааа....ЗДРАВЕТО --Е НА-СКЪПОТО НЕЩО ЗА ВСЕКИ, ЗАТОВА ТРЕБВА ДА СЕ ПЛАЩА РЕДОВНО!
66
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Докторите изобщо не смятат заплатите в к и едва ли ще напишат подобно нещо. Това го правят само wannabe айтита. Всъщност никога не си бил нещо повече от статист като Йоло Денев с надник парче пица.