Всеки пети лекар е пенсионер, медици на по 80 години се грижат за хиляди болни

Над половината от лекарите в България са на възраст над 55 години
111
Всеки пети лекар е пенсионер, медици на по 80 години се грижат за хиляди болни
Снимка: Pixabay

Над половината от лекарите в България са на възраст над 55 години, а всеки пети е пенсионер. Това сочат данните на Националния статистически институт. Има населени места, където за хиляди пациенти се грижат едва по един-двама медици на по 80 години. Такива лекари има и в болничните отделения.

В хасковска област има 112 лични лекари, от които всеки четвърти е пенсионер.  Все пак има надежда - в болницата в Хасково през последните години все повече млади лекари идват да специализират и към момента тези на възраст до 35 години са 56 от общо 166 лекари в лечебното заведение. 

Д-р Делчо Каравасилев, който  е на 78 години и все още е основният стълб на неврохирургията в хасковската болница.

„Отдавна мина времето, в което трябваше да се пенсионирам, но няма хора”, споделя специалистът пред Нова телевизия.

Д-р Димитър Ангелов е в отделението от една година. Засега смята да остане тук след специализацията си.

„Тук ми харесва, има благоприятни условия, самата работи ми харесва”, споделя мъжът.

Според доайена на неврохирургията в Хасково вариант да има повече млади лекари като д-р Ангелов е те да бъдат задължени да остават в болницата след специализацията.

В МБАЛ - Хасково няма подобни условия за младите лекари. Според ръководството й това е така, защото "насила хубост не става". Опитват се да им осигурят и достатъчно високи доходи. Минималната лекарска заплата е 2 000 лева.

И ако в областните болници все пак има млади лекари, в общинските това не се случва, а общопрактикуващите лекари извън големите населени места са масово в пенсионна възраст.

Според лекарската колегия причината за това да няма млади джипита е най-вече в натоварването в професията. Но за да се задържи лекар в малко населено място отговорността трябва да е споделена между държавата и местната власт.

„Местните власти трябва да бъдат по-активни в малките населени места”, смята д-р Николай Колев - зам.-председател на РЛК - Хасково и член на УС на БЛС.

Пациентите  обаче все пак са оптимисти, че ще има кой да ни лекува и в следващите години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Доктор съм. Заплатата ми е над 20к! Пукай се от яд!
64
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
73 някои не доживяват и до 40. Дрога и алкохол бъди умен и красив труп живей за мига всичко трябва да се пробва и алабала
63
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А стентчета още слагат ли по здрави сърца, само заради парите ? Или вече не?
62
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Либерастки отпаддък по стадионите вече не се продава слънчоглед. Пропуснал си 20 години. 20 години се пишеш странджа мандажа в коментарите
61
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Преди в спешното шкартираха над 70 годишните.Миналата година започнаха да шкартират 60+.От тази вече над 50 ли си те отписват.А вчера чух,че щом е минал 40 е готов за моргата.
60
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Добре, че са турчетата и тия високопланинските джентълмени, че да има свястни доктори. Оказва се, че от българите хуманно отношение не може да се види.
59
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Шом Ахмет Доган и Костов още движат процесите в Бг, ще ви лекуват 80 годишни.След тях няма да има и кой да ви лекува.Демокрация.
58
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не остават в България, защото в БГ ще взимат само 4-5000 лв, а в Европа по тройно повече. И един българин "неврохирург" уж от Германия се върна и искаше да бъде някъв важен в Окръжна, но се оказа, че в Германия никой не знае за него.
57
4
 
11
 
! Отговори
Рамрам Рамрам Рамрам преди 5 месеца
Очаквам лекари индийци да дойдат.Ето Англия даже има премиер,който ще ги научи да ядат орис с шепите си и да теглят рикши вместо таксита заради екологията.:))))
56
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Продължавай да бълваш глупости либерастки отпаддък. Проблемите седят министърчето ще хвръкне като всички други преди това, нищо няма да замаскираш с баластра и коментари.
55
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Внасяйте от Тайланд и Малайзия и Виетнам. Там са в пъти по-добри. За другите професии как внасяте?
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
За стаичките питай меринджея на болницата. Меринджея ще ти каже че има хипократова клетва и няма да ти каже. Всичко е точно, нали искаше капитализъм в болниците? На ти го.
53
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 53 тоя дето ги пише е един. Тук се пише лекар и че бил уж "млад" в другата статия се пише "дедо" и историк учител физик и т.н. либератки тролещ грантов отпаддък е.
52
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Либерастки отпаддък, твоето едно време почва с Костов и там си си и останал в мутренските времена и ти липсват. За това си под всяка статия с кой не скача е червен.
51
5
 
3
 
! Отговори
Сър Пичук преди 5 месеца
До 39.Я сега провери, колко е месечната заплата в куба обърната в долари и после пиши глупости. Там това са около 4 месечни заплати, а тези 10к в Америка са около 2.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Едно време в мината копаехме въглищата на ръка. Сега копаят тежки машини. 20 човека са заместени от един.
49
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А, само лекари ли? В държавни, бюджетни и подобни структури е същото, но не от липса на кадри, а от роднински, приятелски или други нива. На възлови места се слагат хора около 40 г. без опит в дадена сфера, но послушни и предани. ББ успя да разджурка всичко в страната и скоро няма да може да се изправим, а затъваме все по-надолу
48
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
На всички коментирали тук,задавам следния въпрос: Защо не пращате децата си да учат медицина? Плащайте им образованието 6 години, плащайте им квартирите и т.н. А и преди това да имат отличен успех и да издържат изпитите!
47
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Доста време целенасочено се закриваха болници и училища. Сега се оказва че в мбого от малките градчета няма ни лекар, ни аптека. Причините са много и комплексни. Болниците не трябва да са търговски дружества. В БЛС кадруват такива като Петър Москов които искат пръстови отпечатъци за пациентите. Филиалите на медицинските университети са затънтени в градовете където не е самият университет и почти никой не знае за тях. Ако се явят двама човека ги отказват с мотива че нямали да акредитират за двама
46
10
 
25
 
! Отговори
Лекар преди 5 месеца
Стига глупости. Медицина приемат с 3-ки, а не като през 89-та само с 6-ци. Освен това в по-големите болници масово работят бащи и дъщери. Много малко са изключенията на свестни и можещи. Има ги и свестните! Но са малко! Едни ДжиПи-та под 4000 лв на месец не слизат, хем даже нямат специалност. (Казвам ви го като човек с вътрешна информация) Дори и тези в най-дълбоките провинции рядко падат под 3000. Шефове на отделения в големи болници още преди 15 години взимаха по 50 000 лв/мес. Сега е повече.