Всеки пети лекар е пенсионер, медици на по 80 години се грижат за хиляди болни

Над половината от лекарите в България са на възраст над 55 години
111
Всеки пети лекар е пенсионер, медици на по 80 години се грижат за хиляди болни
Снимка: Pixabay

Над половината от лекарите в България са на възраст над 55 години, а всеки пети е пенсионер. Това сочат данните на Националния статистически институт. Има населени места, където за хиляди пациенти се грижат едва по един-двама медици на по 80 години. Такива лекари има и в болничните отделения.

В хасковска област има 112 лични лекари, от които всеки четвърти е пенсионер.  Все пак има надежда - в болницата в Хасково през последните години все повече млади лекари идват да специализират и към момента тези на възраст до 35 години са 56 от общо 166 лекари в лечебното заведение. 

Д-р Делчо Каравасилев, който  е на 78 години и все още е основният стълб на неврохирургията в хасковската болница.

„Отдавна мина времето, в което трябваше да се пенсионирам, но няма хора”, споделя специалистът пред Нова телевизия.

Д-р Димитър Ангелов е в отделението от една година. Засега смята да остане тук след специализацията си.

„Тук ми харесва, има благоприятни условия, самата работи ми харесва”, споделя мъжът.

Според доайена на неврохирургията в Хасково вариант да има повече млади лекари като д-р Ангелов е те да бъдат задължени да остават в болницата след специализацията.

В МБАЛ - Хасково няма подобни условия за младите лекари. Според ръководството й това е така, защото "насила хубост не става". Опитват се да им осигурят и достатъчно високи доходи. Минималната лекарска заплата е 2 000 лева.

И ако в областните болници все пак има млади лекари, в общинските това не се случва, а общопрактикуващите лекари извън големите населени места са масово в пенсионна възраст.

Според лекарската колегия причината за това да няма млади джипита е най-вече в натоварването в професията. Но за да се задържи лекар в малко населено място отговорността трябва да е споделена между държавата и местната власт.

„Местните власти трябва да бъдат по-активни в малките населени места”, смята д-р Николай Колев - зам.-председател на РЛК - Хасково и член на УС на БЛС.

Пациентите  обаче все пак са оптимисти, че ще има кой да ни лекува и в следващите години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
15
 
! Отговори
Бочо преди 5 месеца
Кой човек ще си съсипва най-хубавите години от живота в дългогодишно отдадено учене на изключително трудни и специфични дисциплини за една твърде отговорна, тежка и стресираща професия. После ходене по мъките за специализации и драпане за позиции и признание. Със много по-малко усилия може да се намери доходносна работа, без стрес и къртовско учене. Тази професия е за единици, които са призвани и имат фамилна обременност. Затова няма интерес и не само у нас.
24
3
 
14
 
! Отговори
Мда преди 5 месеца
Моят лекуващ - взима от -3 места заплата -от болницата и -2 частни клиники - масова практикаПредполагам - дохода у е по голям от на депутат месечноИ на -80 не бих отказал - 3 заплати на месец ако мога да работя и сьм здрав
23
3
 
16
 
! Отговори
Мда преди 5 месеца
Бях скоро на лекар в голяма градска болница , човека се отнесе с необходимото пренебрежение - попита колко пари имам да дам за конкретното лечение и накрая казаКолегите от такива като теб си купиха последни модели коли , обзаведоха вили , а ти ми губиш времето , че те боляло там нещоСпокойно и следвашият пьт ми се обади ако е наистина спешноРаботя на -3 места нямам време да се разправям с такива като теб
22
2
 
4
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 5 месеца
В справката на НСИ в Хасковска Област има 645 Лекари които взимат заплата от НЗОК .
21
6
 
7
 
! Отговори
До 23 преди 5 месеца
Няма как в България като лекар да взимаш повече пари от Швейцария. Това е втората държава в света след САЩ с най-високи заплати.
20
11
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
И стига хвалба на Запада за лекари, зависи за кого става въпрос. С дни и месеци може да се чака за преглед или манипулация, приемат се само спешни случаи. Здравеопазване при бай Тошо е имало, безплатно, евтини лекарства, добри лекари и аптекари и никой не е връщан да чака като на запад. Тези 80 годишни са практикували тогава и отцепват много повече от новите.
19
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Имам познат хирург, отиде в Швейцария, тук взимаше повече пари, но там просто всико е регламентирано и няма този хаос като в нашата здравна система. Млад човек , голям специалист загубихме
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Най лощото е че 95% не са подготвени лекаря трябва да се учи непркъснато през целия си живот а те не го правят има лица които не познават действието на лекарствата дори
17
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Важно е, че осигурихме млади лекари на богатите европейски страни. На тях за българите не им пука, нашите политици също. Проблема се знае от години, но никой не търси решение. Качеството на здравни услуги стигна дъното, всичко се превърна в търговия. За 34 г. се съсипа нещо много хубаво на което ни завиждаха от вън. Ниски им били заплатите, ами и на другите са ниски, това е от некадърно управление и много крадене по върховете. Футбола показва цялата картина в страната. Навсякъде некадърници.
16
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Респект за тези доблестни хора , които на преломна възраст продължават да спасяват животи и истински вярват в клетвата ,която са положили!
15
1
 
7
 
! Отговори
Проверка СЗО преди 5 месеца
Insider, статистика здравеопазване участват 197 държави::1Франция5 Испания7 Италия18 Обединено Кралство24Германия36 Сащ103 БългарияХубав ден
14
2
 
3
 
! Отговори
Здравеопазване? преди 5 месеца
Лекар ми предложи като средство срещу стомашно разстройство да пия 5 капки йод с чаша вода или на бучка захар.Спомням си,баба ми правеше така.Отидох да купя йод а младият фармацевт в аптеката,видимо много впечатлен,ми каза,че за нищо на света не би пил йод и ме отказа.Някой лекар би могъл да ми каже,че ако йодът не помогне за диария,става за изхвърляне на радиация от организма,а току виж скоро започнала ядрена война,така че при всяко положение печеля.Дали черният ми дроб ще се съгласи?
13
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 1. Айде посмали малко, приятел. Стартовата заплата за специализанти в Берлин или другаде в Германия е около 5000 евро бруто. Не че разликата с БГ не е от земята до небето, но не е и така, както пишеш.
12
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е така е, лекар след завършване да има разпределение 10 г. в Бг и да е прикрепен към стар лекар, за да се учи, докато все още има стари и грамотни лекари, че нещата отиват на зле в Бг.
11
3
 
14
 
! Отговори
Вчера преди 5 месеца
Един комплексиран панилистанец се опита да ми обясни че в България имало здравеопазване и то било безплатно и сега пак ще му го кажа в България няма здравеопазване болницата и начина на лекувани са от Първата световна война тотална Разруха И според сзо България на 103-то място по здравеопазване след държави като Молдова Буркина Фасо ботсвара и прочие държавите с най-добро здравеопазване в света са Франция Испания и така нататък Япония Сингапур
10
3
 
23
 
! Отговори
Милена преди 5 месеца
Моята майка е на 81 г. и от няколко години имаше проблеми с бъбреците. Когато я водя на лекар -уролог, един нервен човек, вечно се държи с нас като с парцаЛИ, крещи на майка, да се съблича по-бързо, защо така лягала, защо това пиела, да сме влизали в кабинета по-бързо, не знам какво си. Имам чувството, това лекари ли са или мащехи?! Тя повече стрес мама яде от посещението при лекаря, отколкото от болестта. Разбирам ги, ама и аз работя с хора и дай сега да им крещя, ужас!
9
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Повечето лекари си имат и частни кабинета. Да не се правят на ощипани. От държавните болници си набират "клиенти" за техните и си изкарват хиляди. Да не говорим и как източват касата. Наскоро позната беше оперирана и след операцията потърси второ мнение. Оказа се,че нищо не са и оперирали. Само са направили разрез и са зашили. И положението и въобще не е било за операция,а е трябвало почивка.
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Е то в Бг всичко е остаряло, пък и не само в Бг, и западняците, и те са остаряли, все беловласи.:))
7
4
 
17
 
! Отговори
И качеството вече преди 5 месеца
падна в медицината. А това е много лошо! Ама много! Една държава без здравеопазване и то качествено, загива! За жалост, за полиците сега наболели теми са как да помагаме на Украйна и да укротяват страстите в парламента! Лошо!
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ВМА Варна