Всеки пети лекар е пенсионер, медици на по 80 години се грижат за хиляди болни

Над половината от лекарите в България са на възраст над 55 години
111
Всеки пети лекар е пенсионер, медици на по 80 години се грижат за хиляди болни
Снимка: Pixabay

Над половината от лекарите в България са на възраст над 55 години, а всеки пети е пенсионер. Това сочат данните на Националния статистически институт. Има населени места, където за хиляди пациенти се грижат едва по един-двама медици на по 80 години. Такива лекари има и в болничните отделения.

В хасковска област има 112 лични лекари, от които всеки четвърти е пенсионер.  Все пак има надежда - в болницата в Хасково през последните години все повече млади лекари идват да специализират и към момента тези на възраст до 35 години са 56 от общо 166 лекари в лечебното заведение. 

Д-р Делчо Каравасилев, който  е на 78 години и все още е основният стълб на неврохирургията в хасковската болница.

„Отдавна мина времето, в което трябваше да се пенсионирам, но няма хора”, споделя специалистът пред Нова телевизия.

Д-р Димитър Ангелов е в отделението от една година. Засега смята да остане тук след специализацията си.

„Тук ми харесва, има благоприятни условия, самата работи ми харесва”, споделя мъжът.

Според доайена на неврохирургията в Хасково вариант да има повече млади лекари като д-р Ангелов е те да бъдат задължени да остават в болницата след специализацията.

В МБАЛ - Хасково няма подобни условия за младите лекари. Според ръководството й това е така, защото "насила хубост не става". Опитват се да им осигурят и достатъчно високи доходи. Минималната лекарска заплата е 2 000 лева.

И ако в областните болници все пак има млади лекари, в общинските това не се случва, а общопрактикуващите лекари извън големите населени места са масово в пенсионна възраст.

Според лекарската колегия причината за това да няма млади джипита е най-вече в натоварването в професията. Но за да се задържи лекар в малко населено място отговорността трябва да е споделена между държавата и местната власт.

„Местните власти трябва да бъдат по-активни в малките населени места”, смята д-р Николай Колев - зам.-председател на РЛК - Хасково и член на УС на БЛС.

Пациентите  обаче все пак са оптимисти, че ще има кой да ни лекува и в следващите години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
2
 
7
 
! Отговори
До 46 преди 5 месеца
И? Каква е целта на тази статистика? Че нямат лекари ли? Каква е причината да нямат? Проучили ли са?
44
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А сега да потърсим къде е отговора на този проблем? Хората не могат да вземат специалност. Няма ред, всяка година различни условия, че и много били лекарите. Е, сега бабите нека да се грижат за 20 годишните. Болен здрав носи.
43
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В Хърватия има недостиг от около 6000 здравни работници повече от 4000 медицински сестри и 2000 лекари, пише днешният Вечерни лист. Преди три години имаше недостиг от около 4000 медицински сестри. В момента събираме данни за нов анализ и според всички доклади сега ситуацията е по-лоша, каза Марио Газич, председател на Хърватската камара на медицинските сестри, цитиран от загребския всекидневник.
42
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
44 този изобщо не е българин и идея си няма. В американските либерастични форуми се плюят на зумъри и бумъри. У нас изобщо няма кадри, а гези които имаше отдавна са в чужбина. Хърватия като влезе в ЕС също се оказа че и малкото кадри изтекоха навън.
41
10
 
12
 
! Отговори
Млад лекар преди 5 месеца
Браво на възрастните колеги! Само така продължавайте да унижавате младите лекари! Да ви работят за без пари робски труд,а вие да си прибирате лъвския пай от заплати,пътеки и прочие!
40
2
 
5
 
! Отговори
До 39 преди 5 месеца
На кое казваш " КОмунизъм" ,на сегашната Демокрация ли?
39
2
 
4
 
! Отговори
Моят баща е на 88 г преди 5 месеца
и нищо не го боли! Никакви болежки няма! Вика татко, Слава на Бога, на тия години нищо не *** боли! И дано не влиза в болници! Никога през живота си не е бил на болница.
38
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
В същото време правителството създава инфраструктура за иновации. Учредява се специално научно звено, където постъпват най-добрите от току-що завършилите медици. Този научен и развоен център предлага ниски заплати, но в замяна дава обширно поле за изява на полето на науката.С времето, почти всеки от способните млади лекари в Куба паралелно с практиката си е привлечен към някакъв научен проект. Подобно доверие, оказано на млади хора, дава бързи резултати и днес кубинските лекарства са патентовани и продавани в цял свят
37
5
 
9
 
! Отговори
До 36 преди 5 месеца
Абсолютно. Това е поколението на бумърите. Това поколение съсипа държавата. Още от комунизма са почнали да крадат и все не им стига. Сега вече на пенсионна възраст, некролозите вече им се подават от джобовете, обаче не пускат кокала. Окупирали са абсолютно всичко тия дъртаци. И бизнес, и политика, и държавите служби и институции. Никъде не пускат младите. Лъжат че няма хора. Има! Но бумърите са поставили изкуствени бариери и не пускат никой млад да им вземе хляба. Ще работят до гроб.
36
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Още по-смущаващо е, че своите по-добри резултати Куба постига, като харчи за здравеопазване около 790 долара на човек годишно (по паритет на покупателната способност, т.е. реално под 500 долара). САЩ отделят за здравеопазване 17.8% от своя колосален БВП: 3.2 трилиона долара, или около 10 000 долара на човек годишно. Първата голяма разлика е в броя на лекарите: в САЩ те са 24.5 на 10 000 души, а в Куба са почти тройно повече 67.2 на десет хиляди души. Организацията на кубинската фармацевтика заслужава особено внимание, тъй като постига впечатляващи резултати: и като нови и ефикасни медикамент
35
3
 
4
 
! Отговори
има начин преди 5 месеца
Купувам лекарства от Турция. Тукашните търгаши ...супата.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Средната продължителност на живота в Куба е по-висока от тази в САЩ: 79.6 години спрямо 79.2 години, по данни на ООН. Смъртността при децата на възраст под 5 години в САЩ е 6.5 на 1000, а в Куба е 5.5 на 1000.Съпоставката на тези данни е стряскаща, като се има предвид, че една развиваща се островна държава, подложена на тежка икономическа блокада, се представя по-добре от най-силната икономика в света.
33
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Българските пенсионери са сред най-алчните в света. Работят до гроб. Пенсионирете на Запад обикалят света и се забавляват, а тукашните само работят. Цял живот работили и като се перниосират пак работят. Няма по-алчни от българите. А ковчегът джобове няма ...
32
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Комунистите измислиха тая система със докторите и държавните болници. Преди това не е имало такива "екстри" и са живели нормално. Капитализма е най съвършената система. Но комунистите я съсипаха.
31
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Болниците са търговски дружества, а лекарите масово се отнасят с болните все едно са хора втора ръка. Гробищата са пълни с делата на лекарите. Затова масово не се ходи на профилактичен преглед, а няма и за какво !
30
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А мен повече ме интересува защо още си жив ? Време ти е вече ...
29
10
 
5
 
! Отговори
Стига бе голям праз преди 5 месеца
Едно време по пещерите как е било? 120 000 години хората са оцелели без лекари и лекарства. Сега за едни 100 години нещо много се изнежихте. За всяко нещо тичате при доктора.
28
8
 
11
 
! Отговори
Демократ преди 5 месеца
Мен повече ме интерсува защо няма - черен петък и масови намаления на банани и тоалетна хартияНали затова скачахме навремето
27
10
 
8
 
! Отговори
Лекар преди 5 месеца
Гледам доста индивиди използват темата да бълват злоба по лекарското съсловие. Както и за много други неща, българинът има само очаквания и претенции, но без грам здравна култура. Докато каското има приоритет над здравето ви, не очаквайте нищо добро...
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Нямаш ли пари, няма да те лекуват! Нямаш ли пари да им дадеш на тия бели престилки, ще умреш!

Спонсорирани публикации