Всеки пети лекар е пенсионер, медици на по 80 години се грижат за хиляди болни

Над половината от лекарите в България са на възраст над 55 години
111
Всеки пети лекар е пенсионер, медици на по 80 години се грижат за хиляди болни
Снимка: Pixabay

Над половината от лекарите в България са на възраст над 55 години, а всеки пети е пенсионер. Това сочат данните на Националния статистически институт. Има населени места, където за хиляди пациенти се грижат едва по един-двама медици на по 80 години. Такива лекари има и в болничните отделения.

В хасковска област има 112 лични лекари, от които всеки четвърти е пенсионер.  Все пак има надежда - в болницата в Хасково през последните години все повече млади лекари идват да специализират и към момента тези на възраст до 35 години са 56 от общо 166 лекари в лечебното заведение. 

Д-р Делчо Каравасилев, който  е на 78 години и все още е основният стълб на неврохирургията в хасковската болница.

„Отдавна мина времето, в което трябваше да се пенсионирам, но няма хора”, споделя специалистът пред Нова телевизия.

Д-р Димитър Ангелов е в отделението от една година. Засега смята да остане тук след специализацията си.

„Тук ми харесва, има благоприятни условия, самата работи ми харесва”, споделя мъжът.

Според доайена на неврохирургията в Хасково вариант да има повече млади лекари като д-р Ангелов е те да бъдат задължени да остават в болницата след специализацията.

В МБАЛ - Хасково няма подобни условия за младите лекари. Според ръководството й това е така, защото "насила хубост не става". Опитват се да им осигурят и достатъчно високи доходи. Минималната лекарска заплата е 2 000 лева.

И ако в областните болници все пак има млади лекари, в общинските това не се случва, а общопрактикуващите лекари извън големите населени места са масово в пенсионна възраст.

Според лекарската колегия причината за това да няма млади джипита е най-вече в натоварването в професията. Но за да се задържи лекар в малко населено място отговорността трябва да е споделена между държавата и местната власт.

„Местните власти трябва да бъдат по-активни в малките населени места”, смята д-р Николай Колев - зам.-председател на РЛК - Хасково и член на УС на БЛС.

Пациентите  обаче все пак са оптимисти, че ще има кой да ни лекува и в следващите години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
на 08.11 ме оперираха с избор на екип,такава омраза от сестринския персонал към пациентите в хирург.отделение..не можете да си представите,няма санитарки за 4 дни не влезе санитарка да измие пода и да забърше с дезинфектант.хирург.отделение Варна,още миризмата на урина от пода в стаята ми е пропита в косата.невероятна мръсотия.как ХЕИ не затваря болницата,как?
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Липсата на лекари в малките градове, села и въобще в провинцията ще е следващия голям проблем , който ще ни връглети съвсем скоро. Лостовете са в държавата.
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Баща ми е на 77 години, невролог и още работи като такъв и частен кабинет има. Вика няма млади хора, а масово младите, които дойдат са некомпетентни
2
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
По-добре да ме лекува пенсионер,отколкото тия,които докато уж учат не излизат от дискотеките.Е,има и изключения,де.
1
9
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Моята племенница завърши обща медицина в Медицинския университет в София. Следваше 6 години и половина обща медицина, сега още 4 години трябва специализация да кара, но избра Германия. Там ще специализира ортопедия и травматология и иска да остане като лекар ортопед във Германия, в една болница в Берлин я приеха, със стартово заплашен като специализант от 10 хиляди евро, в България хем трябва да си плаща специализацията по 5 хиляди на година, хем за заплата от 1200 лв. като лекар. Абсурдно е !

Спонсорирани публикации