Пием и ядем пластмаса на воля, а дори и не подозираме

Само около 9% от пластмасите на практика се рециклират
25 яну 2024 07:03, Елка Василева
180
Пием и ядем пластмаса на воля, а дори и не подозираме
Снимка: архив, БГНЕС

Пием пластмаса на воля, без да подозираме това. Ново проучване показва, че бутилираната вода съдържа 100 пъти повече микропластика, отколкото е установявана досега в подобни изследвания. Колко опасно е това за здравето?

Микропластмасата вече е проникнала до всяко кътче на света - от дълбочините на океана до висините на Еверест. "Откриваме микропластмаса в почти всички видове, които сме изследвали", казва Тамара Галоуей, професорка по екотоксикология в Университета в Ексетър, Великобритания, цитирана от Дойче веле.

Малките пластмасови частици, обикновено невидими с просто око, могат да бъдат открити в питейната вода, вътрешностите на риби и морски птици, в земеделските продукти и дори в човешката кръв.

Ново проучване показва, че с водата хората дори поглъщат повече пластмасови частици, отколкото сме смятали досега. Според изследването бутилираната вода съдържа 100 пъти повече такива частици, отколкото са били откривани при предишни проучвания.

100 пъти повече пластмаса в бутилките за вода

Резултатите от изследването са публикувани в американското научно списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Според него водата в пластмасови бутилки съдържа средно над четвърт милион пластмасови частици на литър. Деветдесет процента от тях са наночастици.

Изследователите са използвали нова технология, която позволява да бъде направен по-прецизен анализ. Наночастиците представляват микроскопични късчета пластмаса, чиито размер не надвишава един микрометър. Представете си нещо, което е 80 пъти по-малко от диаметъра на човешки косъм. Смята се, че нанопластмасите са по-вредни от по-големите от тях микропластмаси, тъй като могат да проникват по-лесно в човешкото тяло.

430 млн. тона нови пластмасови продукти годишно

Всяка година в света се произвеждат около 430 млн. тона пластмасови продукти. До 2060 г. това количество може да се утрои. Само около 9% от пластмасите на практика се рециклират. Останалата част от тях се изгаря, попада в сметищата или в околната среда, където разграждането им може да отнеме векове.

Дори и тогава обаче тя не изчезва напълно, а продължава живота си под формата на отпадък, състоящ се от мънички фрагменти с диаметър под 5 милиметра.

Микропластмасата обикновено започва своя път на сушата, но в крайна сметка се пренася в океаните от реките и вятъра. Тя би могла да идва от козметичните продукти, градския прах, пътната маркировка и изкуствените пластмасови украшения. Но според Международния съюз за опазване на природата по-голямата част от първичната микропластика в световните океани идва от прането на текстил (35%) и от износването на гумите на автомобилите (28 процента).

Микропластмасите са в храната, водата и въздуха ни

Веднъж попаднали в околната среда, микропластмасите могат да се натрупат в животните, включително в рибите и ракообразните. След това те биват поглъщани от хората заедно с храната, която консумират.

И това не се отнася само за морските продукти. Отпадъчните води също съдържат микропластмаси. Проучвания показват, че всяка година до 42 000 тона микропластика попадат в земеделските земи на Европа, тъй като замърсените с тях утайки от отпадъчните води се използват като тор в земеделието.

Микропластмасите могат да бъдат открити и в останалата ни храна. Проучване от Италия, проведено през 2020 г., е установило, че ябълките имат най-високото съдържание на микропластмаса от всички видове плодове. Най-замърсеният зеленчук са морковите.

Анализ на чешмяна и бутилирана вода от 14 държави открива микропластика в 80% от взетите проби. Средно на литър вода се падат по 4,34 пластмасови частици. САЩ са начело в негативния списък с 94% от пробите, съдържащи микропластмаса.

Влияние на малките пластмасови частици върху здравето

Тъй като пластмасовите частици са навсякъде - във въздуха, който дишаме, в храната, която ядем и във водата, която пием - те неизбежно попадат в телата ни. Проучвания са установили микропластмаси в кръвта и майчиното мляко на хората. При мишките частиците преминават кръвно-мозъчната бариера.

Екотоксиколожката Тамара Галоуей отбелязва, че отдавна е известно, че в човешкото тяло има пластмасови добавки като Бисфенол А и фталати. Но фактът, че в организма ни вече се откриват и малки пластмасови частици, вече е изненадващ. "Онова, което ние не знаем, е какво те правят там. Имаме няколко предположения, но все още не сме успели да докажем нито едно от тях", обяснява Галоуей.

Не съществуват надеждни данни за ефектите на микропластмасовите замърсявания върху човешкото здраве. Трудно е частиците да се изолират и да се докаже директното им въздействие, тъй като всички ние влизаме в контакт с редица химикали и вещества в нашето всекидневие.

Тамара Галоуей смята за доста вероятно малките пластмасови частици да предизвикват дразнение и възпалителни реакции, веднъж станали част от човешката тъкан. Възможно е също така от пластмасата бавно да се освобождават химическите добавки - в това число пластификатори, киселини, добавки, антиоксиданти и оцветители.

Какво да направим срещу разпространението на микропластмаса?

Един от начините за ограничаване на излагането ни на микропластмаси е да консумираме по-малко преработена и пакетирана храна. Както и да не претопляме многократно в пластмасови контейнери храна в микровълновата печка.

Значително по-малко микропластмаси биха попадали в океаните, ако използваме продукти за лична хигиена, които не съдържат пластмаса, както и ако носим дрехи от естествени материали, вместо от синтетични. А да не използваме колата си би редуцирало износването на гумите. Така би намалял друг източник на разпространението на микропластмаса в света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
145
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ненужна статия. Да забранят производството и нещата приключват. Пластмасовите продукти никой Неси ги произвежда в къщи, ама капиталиста как ще печели.
144
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пръц и шишенце, пръц и чашка, само някой да ги запълни с ракийка
143
0
 
23
 
! Отговори
Лицемери преди 3 месеца
И как точно да стане това като вие ни опаковате всичко в пластмаса?! Има я както се пише навсякъде! Единственото решение е пълна забрана на пластмаса в световен мащаб!!! Всичко друго е противни лицемерие! Както света е живял без пластмаса преди 50годими, така може и сега!
142
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Множат се като зайци и умират на границата за пенсиониране
141
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
"и преследването на печалба на всяка цена" - Работи ти на загуба. Регистрирай си фирма и работи на загуба. Нали НРБ и СССР работиха на загуба. Колко години издържаха преди да се разпаднат?
140
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Само ЕС въвеждаме някакви мерки, забранихме сламките и приборите за еднократна употреба от платмаси. Останала част от света не взима никакви мерки да ограничи потреблението на пластмаси. множат се като зайци и изхвърлят тонове ***.
139
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Е от къде да вземе непакетирана харана, като всичката храна по магазините е пакетирана? Как да носим дрехи изцяло от естествени материални, като такива не се продават? Дори и на тези, на които пише 100 % памук са с някакво съдържание на синтетика.
138
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами направете повече места за разделно събиране, а вдигнете таксата на неразделения ***, както е в повечето европейски държави. Колко завода имаме за преработка на полимерни отпадъци и какво произвеждат? Живял съм в ОК, не че там е съвършено, но например много от спирките на градския транспорт или различни знаци и прегради са направени от рециклирани материали. Така ако имаме предприятия, които не крадат като за световното, могат да се реинвестират средствата от държавата.
137
4
 
17
 
! Отговори
Нито съм преди 3 месеца
Копейка,нито цент,а бълг.ЛЕВ!!!И НЕ ИСКАМ У.РЕПНИЯ ФАШИСТКИ ЗАПАД ДА МЕ УПРАВЛЯВА!!!КРИСТАЛИНА И ШАМАНКАТА В ДАВОС, ПЪЛЕН СМЯХ ГЛУПАЦИТЕ СЕ ЧУДЯТ ВЕЧЕ КАК ДА НИ ЛЪЖАТ И СИ ВИКАТ БАЯЧКИ.ИЗОБЩО НЕЗНАМ ДАЛИ СЕ УСЕЩАТЕ,НА КЪДЕ БИЯТ НЕЩАТА,ЧЕ СМЕ СИ ЧИСТА КОЛОНИЯ НА Запада!!
136
0
 
22
 
! Отговори
Събираме преди 3 месеца
Капачки,а по-голямата част от пластмасата изхвърляме????
135
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Западът деградирал, пък лицемерните русофилски лаййняртчета си пращат децата там. Що така бе лаййнярче копейкаджийско?
134
5
 
9
 
! Отговори
Не споменах преди 3 месеца
Русия глуп...ко,защото те не взимат пари за ЕКОмалоумните идеи което ги мислят само ЕС деградиралия запад!!!
133
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Българин Скрий се бе руска въшко.
132
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Вярвам им Кой месец сме днеска? На кво да имат вкус доматите?
131
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В русия и Китай пласмаса няма. Западните изверги са виновни. Време е за Възраждане. Другарите Костадинов и Путин пият вода само от стъклени бутилки и после ги връщат.
130
3
 
20
 
! Отговори
Не,че не подозираме преди 3 месеца
А нямаме избор,ТОВА Е ПЛАНА НА ЗАПАДНИТЕ ИЗВЕРГИ,ЗНАЕЛИ СА,ЧЕ ЩЕ СЕ ЗАМЪРСЯВА ЗЕМЯТА С ПЛАСТМАСОВИТЕ ОПАКОВКИ,ОТ КОИТО ЕЛИТА ПЕЧЕЛЯТ!!!!И продължават да ни тровят с пластмаса от всякъде ПОЧТИ НЯМА СТОКА ПО ГОЛЕМИТЕ НИ ХИПЕР ЗЕЛЕНИ ХРАНИТЕЛНИ МАГАЗИНИ,ДА НЕ ТИ Я ПРЕДЛАГАТ С НЯКОЛКО ГРАМА НИЙЛОН.МИКРО ПЛАСТАМАСАТА СЕ СЪДЪРЖА И В МИНЕРАЛНАТА ВОДА,КОЯТО Е ВЕЧЕ 5-6лв. ЗА 10Л.
129
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не виновен Путин. Медведев е виновен.
128
2
 
19
 
! Отговори
Вярвам им преди 3 месеца
Кренвиршите и доматите имат вкус на полиамид и найлон . Краставиците на стара велосипедна гума.
127
8
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
До този под мен.Тъпан ,англосаксонците не са чак дотолкова големи лъжци като теб Ти си върхът на тяхната пошлост
126
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен 123 В изостаналия запад с консервантите средната продължителност на живота е 83 години. А в любимата русия 62.