Пием и ядем пластмаса на воля, а дори и не подозираме

Само около 9% от пластмасите на практика се рециклират
25 яну 2024 07:03, Елка Василева
180
Пием и ядем пластмаса на воля, а дори и не подозираме
Снимка: архив, БГНЕС

Пием пластмаса на воля, без да подозираме това. Ново проучване показва, че бутилираната вода съдържа 100 пъти повече микропластика, отколкото е установявана досега в подобни изследвания. Колко опасно е това за здравето?

Микропластмасата вече е проникнала до всяко кътче на света - от дълбочините на океана до висините на Еверест. "Откриваме микропластмаса в почти всички видове, които сме изследвали", казва Тамара Галоуей, професорка по екотоксикология в Университета в Ексетър, Великобритания, цитирана от Дойче веле.

Малките пластмасови частици, обикновено невидими с просто око, могат да бъдат открити в питейната вода, вътрешностите на риби и морски птици, в земеделските продукти и дори в човешката кръв.

Ново проучване показва, че с водата хората дори поглъщат повече пластмасови частици, отколкото сме смятали досега. Според изследването бутилираната вода съдържа 100 пъти повече такива частици, отколкото са били откривани при предишни проучвания.

100 пъти повече пластмаса в бутилките за вода

Резултатите от изследването са публикувани в американското научно списание Proceedings of the National Academy of Sciences. Според него водата в пластмасови бутилки съдържа средно над четвърт милион пластмасови частици на литър. Деветдесет процента от тях са наночастици.

Изследователите са използвали нова технология, която позволява да бъде направен по-прецизен анализ. Наночастиците представляват микроскопични късчета пластмаса, чиито размер не надвишава един микрометър. Представете си нещо, което е 80 пъти по-малко от диаметъра на човешки косъм. Смята се, че нанопластмасите са по-вредни от по-големите от тях микропластмаси, тъй като могат да проникват по-лесно в човешкото тяло.

430 млн. тона нови пластмасови продукти годишно

Всяка година в света се произвеждат около 430 млн. тона пластмасови продукти. До 2060 г. това количество може да се утрои. Само около 9% от пластмасите на практика се рециклират. Останалата част от тях се изгаря, попада в сметищата или в околната среда, където разграждането им може да отнеме векове.

Дори и тогава обаче тя не изчезва напълно, а продължава живота си под формата на отпадък, състоящ се от мънички фрагменти с диаметър под 5 милиметра.

Микропластмасата обикновено започва своя път на сушата, но в крайна сметка се пренася в океаните от реките и вятъра. Тя би могла да идва от козметичните продукти, градския прах, пътната маркировка и изкуствените пластмасови украшения. Но според Международния съюз за опазване на природата по-голямата част от първичната микропластика в световните океани идва от прането на текстил (35%) и от износването на гумите на автомобилите (28 процента).

Микропластмасите са в храната, водата и въздуха ни

Веднъж попаднали в околната среда, микропластмасите могат да се натрупат в животните, включително в рибите и ракообразните. След това те биват поглъщани от хората заедно с храната, която консумират.

И това не се отнася само за морските продукти. Отпадъчните води също съдържат микропластмаси. Проучвания показват, че всяка година до 42 000 тона микропластика попадат в земеделските земи на Европа, тъй като замърсените с тях утайки от отпадъчните води се използват като тор в земеделието.

Микропластмасите могат да бъдат открити и в останалата ни храна. Проучване от Италия, проведено през 2020 г., е установило, че ябълките имат най-високото съдържание на микропластмаса от всички видове плодове. Най-замърсеният зеленчук са морковите.

Анализ на чешмяна и бутилирана вода от 14 държави открива микропластика в 80% от взетите проби. Средно на литър вода се падат по 4,34 пластмасови частици. САЩ са начело в негативния списък с 94% от пробите, съдържащи микропластмаса.

Влияние на малките пластмасови частици върху здравето

Тъй като пластмасовите частици са навсякъде - във въздуха, който дишаме, в храната, която ядем и във водата, която пием - те неизбежно попадат в телата ни. Проучвания са установили микропластмаси в кръвта и майчиното мляко на хората. При мишките частиците преминават кръвно-мозъчната бариера.

Екотоксиколожката Тамара Галоуей отбелязва, че отдавна е известно, че в човешкото тяло има пластмасови добавки като Бисфенол А и фталати. Но фактът, че в организма ни вече се откриват и малки пластмасови частици, вече е изненадващ. "Онова, което ние не знаем, е какво те правят там. Имаме няколко предположения, но все още не сме успели да докажем нито едно от тях", обяснява Галоуей.

Не съществуват надеждни данни за ефектите на микропластмасовите замърсявания върху човешкото здраве. Трудно е частиците да се изолират и да се докаже директното им въздействие, тъй като всички ние влизаме в контакт с редица химикали и вещества в нашето всекидневие.

Тамара Галоуей смята за доста вероятно малките пластмасови частици да предизвикват дразнение и възпалителни реакции, веднъж станали част от човешката тъкан. Възможно е също така от пластмасата бавно да се освобождават химическите добавки - в това число пластификатори, киселини, добавки, антиоксиданти и оцветители.

Какво да направим срещу разпространението на микропластмаса?

Един от начините за ограничаване на излагането ни на микропластмаси е да консумираме по-малко преработена и пакетирана храна. Както и да не претопляме многократно в пластмасови контейнери храна в микровълновата печка.

Значително по-малко микропластмаси биха попадали в океаните, ако използваме продукти за лична хигиена, които не съдържат пластмаса, както и ако носим дрехи от естествени материали, вместо от синтетични. А да не използваме колата си би редуцирало износването на гумите. Така би намалял друг източник на разпространението на микропластмаса в света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
125
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До zvxv Що бе? Пласмасата безплатна ли е? А и в крайна сметка след 100-200 години пласмасата се превръща в любимия то СО2.
124
1
 
11
 
! Отговори
zvxv преди 3 месеца
Ама да не вземете да си смъкнете статийката тихомълком? За пластмасата не се говори така, нищо ще планетата е отровена с пластмаса, важно е да се бие тъпана за СО2 който е прото храна за дърветата обаче от него пари падат, данъци се налагат и други ограничения. Ще вземат хората да почнат да мислят защо? Да не ти изстине местенцето ***
123
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Голяма част от пластмасата може лесно да изчезне, но това не е удобна за хората с парите. Забраняват се пластмасовите торбички, шишета и кофички. Само 5литра и нагоре може да останат. Така ще изчезне огромно количество. Забрана за опаковане сто пъти на една стока и др. Истината е, че никой не се е захванал сериозно.
122
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Изостаналият Запад, както винаги най-замърсен. Накрая се чудят защо американците не могат да се разложат в гробовете. То половината им тела консерванти, пластмаси и други химии
121
1
 
6
 
! Отговори
Дедо преди 3 месеца
Па очевидно си живеем с микропластмасата от десетилетия, ама сега я откриха, ако са изобщо. И като спрем да ядем и да пием, да опитаме ли да спрем и да дишаме? Май най-добре би било да си плащаме данъците и изобщо да ни няма, нали?А знаете ли, че пластмаса се създава в природата и по естествен път? Чрез плазма от светкавиците. Т.е. милиони години светкавици, милиони тонове естествена пластмаса. То си е така от памтивека.
120
0
 
21
 
! Отговори
Шаши преди 3 месеца
На нормалните хора км писна от зелени сделки и подобни глупости. Пластмаса започна да се използва, за да не се режат дървета, уж. Къде са старите пазарски мрежи?
119
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
При путин пласмаса няма. Време е за възраждане.
118
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Олимпий Панов ти си тъъпо парче. Типичен русофил. Проблемът е световен. Не български.
117
7
 
11
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 месеца
Предлагам всички пари който се "изпращат" за украйна да бъдат използвани за решаване на проблема с пластмасата!Как ви се струва добра ли е каузата?Защо техния живот е по важен от нашия и нашите деца?
116
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Какво общо има пластмасата с комунизма и капитализма бе?? Това е световен проблем, не идеологически или политически. Ще кажеш, че само при "соца" не се е използвала пластмаса. Ами на Запад също не са я ползвали, пък не са имали соц. А по турско пък изобщо не е имало замърсяване на природата... Промити червени мозъци!
115
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Да бе До gg ... Пластмасите навлязоха масово в употреба през 90-те , когато "комунизъма" вече беше "победен" .... До тогава се използвше хартия за опаковане на продуктите и стъклени бутилки за течности от всякакъв вид и в комунистическите страни и в капиталистическите ... ама ти от къде да знаеш като си роден след 2005г. ...... малък Ддришшшльо.
114
8
 
5
 
! Отговори
Да бе До gg преди 3 месеца
Все едно в комунизма не се произвеждаше пластмаса в промишлени количества
113
4
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Е па нали подскачахте да сте развити "като на Запад"? Какво ревете?
112
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пием пластмаса на воля .... Това "изследване" откога е? Да не би да е след като са подпечатали сергификатите за безопасност за новите материали за тръбопроводи? Ако тръбопроводите са безопасни, значи СЗО трябва да забрани спорта, и то мероприятията със световна значимост, тъй като рекламират именно бутилираната вода, при това за здраве! Хи-хи! Всички на чешмяна водичка, включително и в СЗО, щото тя е "безопасна" и съдържа химикали за обеззаразяване.
111
3
 
15
 
! Отговори
gg преди 3 месеца
До това води "свободния" пазар, вечното гонене на икономически растеж и преследването на печалба на всяка цена.
110
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Пише за пластмаси, промитите мозъци пак Путин им е виновен. Егати форума!
109
1
 
4
 
! Отговори
Еврогей преди 3 месеца
Не използвайте фалоимитатори от пластмаса,а само натурални мигрантски...
108
2
 
4
 
! Отговори
Ром"с преди 3 месеца
Нещо да пишат за ГМОтата ,които са навсякаде около нас и всичко що консумираме е с ГМО и Е-256,Е-378...за това защо не пишат..ако не се използва ГМО ,ПЛАСТМАСА и тем подобни ,то хората няма да бъдат задоволени и стандарта на живот ще им падне ..преставате си при днешните заплати да кажем 10 литрова бутилка вода струва 25 лв,пиле-15-20 лв,свинското-25-30 лв или пък да речем хубав хляб без ГМО -4.50 лв..колко ще смогнат ?ще има ли протести-революции..да ще има по света,но не и у нас ..
107
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Екзорсист. Тука става въпрос за пластмасови опаковки бе.
106
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Латино 134. Много си зле в глъвъвтъ а ? На теб и лечение няма да ти помогне.

Спонсорирани публикации