Руски сенатор избухна: Белия дом бил виновен за наказанието на Валиева

Фигуристката яла торта, направена от дядо й, заради нея дала положителна проба
30 яну 2024 15:24, Красимир Ангелов
82
Руски сенатор избухна: Белия дом бил виновен за наказанието на Валиева
Снимка: БГНЕС

Съвсем очаквано решението на Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана да наложи четиригодишно наказание на руската фигуристка Камила Валиева за нарушаване на антидопинговите правила срещна сериозно недоволство в Русия.

"Валиева е призната за виновна в нарушение на антидопинговите правила и е санкционирана с четиригодишен период от лишаване от състезателни права, считано от 25 декември 2021 година", се казва в изявление на съда, оповестено в понеделник.

В решението се посочва, че всички резултати на Валиева от 25 декември 2021 година са анулирани, с всички произтичащи от това последици (включително отнемане на титли, награди, медали, печалби, награди и т.н.). Това означава, че на Русия ще бъде отнета титлата в отборния турнир от Пекин 2022.

Още по темата
Съдът подчерта, че след като внимателно е разгледалa всички доказателства, комисията е стигнала до извода, че Валиева не може да докаже невиновността си за умишлена употреба на допинг.

Според руския сенатор от автономния окръг Ханти-Мансийск в Сибир - Едуард Исаков, случаят на Камила Валиева цели "демонизиране на Русия".

"Всеки път, когато чета и слушам спортни новини, се изумявам от цинизма и корупцията на КАС. Той реши да дисквалифицира Камила Валиева за 4 години. Кой разумен човек ще повярва, че 15-годишната ни талантлива състезателка, която е с глава над всичките си опонентки на леда, е взимала допинг в навечерието на олимпиадата в Пекин?“, попита Исаков и изрази предположение:

"Дълбоко съм убеден, че тези обвинения не са нищо повече от работата на Белия дом да демонизира страната ни в очите на световната общност. И децата ни се оказват наркомани от малки, а руските войници в Донбас не са освободители, а окупатори. Обръщат всичко наопаки както си искат, както им е завещал чичо Гьобелс".
 
Исаков изрази увереност, че спортните адвокати ще обжалват и ще се борят до край за оневиняването на Валиева.

"Ясно е, че съдиите са подкупени, а резултатите са платени от Запада, но все пак е необходимо в този свят на лъжи, гласът на истината да звучи постоянно, силно и ясно", заяви той, цитиран от bTV.

Камила Валиева се превърна в детето чудо на руското фигурно пързаляне, след като още на 14-години започна да изпълнява нечуваните дотогава за жените фигуристки четворни скокове. Подобно нещо направиха и съотборничките й Александра Трусова и Альона Косторная.

Още на първото си европейско първенство при жените Валиева стана европейска шампионка на първенството в Талин, побеждавайки по-именитите си съотборнички Анна Щербакова и Александра Трусова. Месец след това спечели и титлата с Русия по време на отборното състезания по фигурно пързаляне на олимпиадата в Пекин. Скандалът с нейната положителна допинг проба избухна дни след този успех. Смятана за фаворит и за златния медал при жените в Пекин, Валиева се срина по време на волната програма в олимпийското състезание и остана едва четвърта, а олимпийска шампионка стана Анна Щербакова.

В момента тя е на 17 години, но с оглед наказанието и отстраняването на Русия от международните състезания по фигурно пързаляне заради нападението над Украйна, изглежда малка вероятността тя да се завърне отново на леда.

В същото време стана ясно, че защитата на руската шампионка се е основавала на теорията, че "триметазидинът", с който тя бе заловена,  е попаднал в организма ѝ чрез торта. Сладкишът бил направен от нейния дядо в навечерието на руското първенство през декември 2021 г.

Идеята на защитата е, че дядото на Камила Валиева е приемал това лекарство по медицински причини и може неволно да е вкарал допинга в десерта.

КАС обаче не прие подобна версия за достоверна и наказа талантливата спортистка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя си мисли, че били освободители. Само дето не си задава въпроса, защо ме са посрещнати като "освободители"
71
0
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
До само питам: Няма смисъл да ги питат! Само трябва да следят къде отиват! На зимната пързалка или в чалготеката! Бас слагам, че навалицата в чалготеката е много по голяма!
70
1
 
2
 
! Отговори
само питам преди 2 месеца
Питайте вашите дъщери кои им е идола? Диона или Камила?
69
3
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 месеца
Ако бях на мястото на Путин щях да засадя една топола в центъра на град Лозана, като благодарност за взетото от тези изродистанци решение!
68
5
 
3
 
! Отговори
само питам преди 2 месеца
До А бе,: А защо не гепят американците, като всички знаят че се зобят като за световно?
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хахахаха руска биполярност . Не само допингите трябва да им покажат ами и да ги забранят във всички спортове. Щом не се съобразяват със света значи нямат работа в спортовете на света. Стига вече меки подходи . Брадва.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
версията им е самата истина всичко друго е просто невероятно всеки сладкар го знае и често се случва.
65
3
 
4
 
! Отговори
А бе, преди 2 месеца
...поръчкови ,не поръчкови съдии, допингът си е допинг! Гепят ли те ,изгаряш ! Та ако ще и да си най-големият талант!
64
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Злобата на шошорите до такава степен ги е поразила.че пропаднаха до там, да водят война и с петнайсетгодишни деца! Но независимо от тяхната ярост и злъч,Камила си остава недостижима звезда на леда! Адски талантлива,безумно обаятелна,чаровна,харизматична ледена принцеса!!! Тези и качества никой не може да и отнеми! Нито платени поръчкови съдии,нито пенявещите се по продажните медии г**б**сти! Звездите като Камила остават в историята на спорта,плювачите отичат в канала при л**Й**та!!! Жива,здрава!
63
0
 
2
 
! Отговори
Накратко : преди 2 месеца
Триметазидин - това лекарство е предназначено за употреба при възрастни пациенти в комбинация с други лекарства за лечение на болка в гърдите, причинена от коронарно заболяване (ангина пекторис).Не се препоръчва употреба от лица под 18 годишна възраст.
62
0
 
0
 
! Отговори
до пост 61 преди 2 месеца
И това Е ЖИВАТА истина а силата е в истината !!!! браво но ще те истрият
61
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е може всички руски спортисти използват допинг ,а украински марихуана ,украински парламент е разрешил ,скоро че разрешат и кокаина)
60
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руснаците защо си мислят, че света се върти около тях?! Хваната с допинг, гори, точка по въпроса --->>> To там ако намериш един без допинг ще е световна новина. Само дето се хващат чуждите, пък наши и ваши минават между капките. Борбата отдавна е на политическо ниво: да измислим нова субстанция, дето не светва на тестовете и да забраним старата, че да изкапе конкуренцията...
59
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
15-годишната Валиева няма как да е взимала сама допинг. Давали са и го треньор, лекар на отбора и т.н. Но Валиева беше много добра на леда. Направо наслада за очите. Жалко за момичето.
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
помазаите продължават да акът защото сам дълги шиите и не им стига до мозъка
57
4
 
4
 
! Отговори
Ddd преди 2 месеца
Айде сега, кой ми се изака в гащите.
56
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредния руски идийот , който си мисли , че е хванал господ са кайсиите....
55
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А помните ли как гледаха руските гимнастички, когато българките спечелиха златото на олимпиадата в Япония преди три години?
54
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В-ВА Е най силната в света и няма нищо странно в това което се пише ! работът помазаните навсякъде както и тук на форума! Не само нашите най добри абют-ти се примамваха в унив -те на америка англия от бившите соц срани за да няма умни хора в бившите р-ки на СИВ -Ш-ва беше също обвина но късно ТЯ ПЕЧЕЛИ КАТО ДЕТЕ ОЩЕ ВСИЧКИ СЪСТЕЗАНИЯ В юсей (от дете е в америка по рекомендация на НАВРАТИЛОВА )и то винаги на година две малка от конкур-те! НО ТОГАВА тя не е пила или е пила ?СЪЩОТО Е И ТУКА
53
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А тоя руски сенатор колко милиарда има в чужди сметки?

Спонсорирани публикации