Руски сенатор избухна: Белия дом бил виновен за наказанието на Валиева

Фигуристката яла торта, направена от дядо й, заради нея дала положителна проба
30 яну 2024 15:24, Красимир Ангелов
82
Руски сенатор избухна: Белия дом бил виновен за наказанието на Валиева
Снимка: БГНЕС

Съвсем очаквано решението на Спортният арбитражен съд (КАС) в Лозана да наложи четиригодишно наказание на руската фигуристка Камила Валиева за нарушаване на антидопинговите правила срещна сериозно недоволство в Русия.

"Валиева е призната за виновна в нарушение на антидопинговите правила и е санкционирана с четиригодишен период от лишаване от състезателни права, считано от 25 декември 2021 година", се казва в изявление на съда, оповестено в понеделник.

В решението се посочва, че всички резултати на Валиева от 25 декември 2021 година са анулирани, с всички произтичащи от това последици (включително отнемане на титли, награди, медали, печалби, награди и т.н.). Това означава, че на Русия ще бъде отнета титлата в отборния турнир от Пекин 2022.

Още по темата
Съдът подчерта, че след като внимателно е разгледалa всички доказателства, комисията е стигнала до извода, че Валиева не може да докаже невиновността си за умишлена употреба на допинг.

Според руския сенатор от автономния окръг Ханти-Мансийск в Сибир - Едуард Исаков, случаят на Камила Валиева цели "демонизиране на Русия".

"Всеки път, когато чета и слушам спортни новини, се изумявам от цинизма и корупцията на КАС. Той реши да дисквалифицира Камила Валиева за 4 години. Кой разумен човек ще повярва, че 15-годишната ни талантлива състезателка, която е с глава над всичките си опонентки на леда, е взимала допинг в навечерието на олимпиадата в Пекин?“, попита Исаков и изрази предположение:

"Дълбоко съм убеден, че тези обвинения не са нищо повече от работата на Белия дом да демонизира страната ни в очите на световната общност. И децата ни се оказват наркомани от малки, а руските войници в Донбас не са освободители, а окупатори. Обръщат всичко наопаки както си искат, както им е завещал чичо Гьобелс".
 
Исаков изрази увереност, че спортните адвокати ще обжалват и ще се борят до край за оневиняването на Валиева.

"Ясно е, че съдиите са подкупени, а резултатите са платени от Запада, но все пак е необходимо в този свят на лъжи, гласът на истината да звучи постоянно, силно и ясно", заяви той, цитиран от bTV.

Камила Валиева се превърна в детето чудо на руското фигурно пързаляне, след като още на 14-години започна да изпълнява нечуваните дотогава за жените фигуристки четворни скокове. Подобно нещо направиха и съотборничките й Александра Трусова и Альона Косторная.

Още на първото си европейско първенство при жените Валиева стана европейска шампионка на първенството в Талин, побеждавайки по-именитите си съотборнички Анна Щербакова и Александра Трусова. Месец след това спечели и титлата с Русия по време на отборното състезания по фигурно пързаляне на олимпиадата в Пекин. Скандалът с нейната положителна допинг проба избухна дни след този успех. Смятана за фаворит и за златния медал при жените в Пекин, Валиева се срина по време на волната програма в олимпийското състезание и остана едва четвърта, а олимпийска шампионка стана Анна Щербакова.

В момента тя е на 17 години, но с оглед наказанието и отстраняването на Русия от международните състезания по фигурно пързаляне заради нападението над Украйна, изглежда малка вероятността тя да се завърне отново на леда.

В същото време стана ясно, че защитата на руската шампионка се е основавала на теорията, че "триметазидинът", с който тя бе заловена,  е попаднал в организма ѝ чрез торта. Сладкишът бил направен от нейния дядо в навечерието на руското първенство през декември 2021 г.

Идеята на защитата е, че дядото на Камила Валиева е приемал това лекарство по медицински причини и може неволно да е вкарал допинга в десерта.

КАС обаче не прие подобна версия за достоверна и наказа талантливата спортистка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
11
 
! Отговори
Съветските преди 3 месеца
жужаци съвсем са изперкали.Питат - кой ми *** в гащите.
31
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Егати обяснението! Руснаците хептен са изплискали легенЯ. В Русия може и има кой да повярва на подобни небивалици, но в Лозана не са вчерашни.
30
3
 
8
 
! Отговори
Дон Кикот преди 3 месеца
Назобила се като камила мечкарката Камила.
29
17
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Дежурните злобни коментари на сopocoидните алкохолици, които стават нервни, че още не са се натаралянкали или дрогирали за деня. Вашите коментари имат стойността на провалените ви животи. Честно казано мен изобщо не ми пука за тази Валиева, проблемът е, че България е тотално деградирала, а младите хора не стават а нищо, не говорим даже за олимпийcки и световни шампиони. Спортист на за 2023 бе избран някакъв съмнителен бaскетболист с майка гъркиня, чието постижение бе резерва за отбор на НБА.
28
3
 
14
 
! Отговори
123 преди 3 месеца
В психиатрията навсякъде им се привиждат някакви американци. А пък версията за тортата на дядо е върха на руската мисъл
27
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Възможно дори не е знаела кой й е дал това вещество.Съдържанието на това вещество в кръвта е в микроскопични дози. Имаше много конкуренция в света, така че някой елиминира своя конкурент.
26
6
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 3 месеца
..... Идеята на защитата е, че дядото на Камила Валиева е приемал това лекарство по медицински причини и може неволно да е вкарал допинга в десерта..... Хахаххааааааа, бacи допингирания дядо :))))))))))))))))))))) Руските лъжи край нямат ей :)))))))))))))) Тя тая е пила от на дядо й боярищникът :)))))))))))))))))))))))))
25
11
 
7
 
! Отговори
Спорт ло преди 3 месеца
Всички спортисти от САЩ се друсат но различните комитети и федерации ги е страх от натиск и репресии и си мълчат.
24
5
 
8
 
! Отговори
Беко преди 3 месеца
Тая че се окаже керка на Али химика? :)
23
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
ПРАВ Е!
22
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много норвежки скиори използват лекарства за астма. Защо, ако са болни, не участват на параолимпийските игри?
21
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
до 6, Хаванали са я с триметазидин - вещество, разработено във Франция през 70-те години и забранено за употреба преди повече от 10г, ... затова ги ловят рашките, 50+г. допинг от демократичните държави и си мислят, че номера ще мине.
20
6
 
16
 
! Отговори
мужици прости преди 3 месеца
Ахаха не мо....а ! Някой ми сложи допинг в тортата.Кой ми ..... в гащите? И естествено виновни са американците и рептилиите.А и да не забравим - Земята е плоска.Абе тези откак си откриха една хромозома в повече, нямат спирка
19
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
В случая американците нямат никаква полза... Валиева изгоря, но стана Щербакова... Ако не беше Щербакова, щеше да е Трусова... Да е в някакъв друг спорт - айде да кажем има логика, но точно при жените, където беше ясно, че първото, второто и третото място са за рускините... няма смисъл. Дори така трета стана японка. Така че да не се правят на жертви руснаците, а да си търсят проблема в тях. Но така или иначе - наказана, или не, тя няма да види скоро международно състезание.
18
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Демокрацията си има бая минуси, но е в пъти по-добре от личностен култ към някакъв психопат, както е в азиатските страни - Путин, Ким, Си, Ердоган, генерални секретари, шейхове, аятоласи...
17
2
 
21
 
! Отговори
Волгин преди 3 месеца
И баба ми веднъж поръси мекиците с кока вместо пудра захар,после върви обяснявай!
16
7
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тия лоши американци що така са трън в очите на всички диктатори по света?
15
29
 
7
 
! Отговори
Факт преди 3 месеца
Политиката не трябва да влияе на спорта,но сащ унищожават всичко.
14
6
 
17
 
! Отговори
ХАХАХАХАХАХАХАХА преди 3 месеца
Малко като тази Диона къде уж взела няколко нурофена и ибупрофена,нищо че и кръвната проба отчете кока!
13
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Тоя сенатор да заминава за Донбас да "освобождава", ако не го е страх от гнева на "освободените".

Спонсорирани публикации