Допинг тестът на Валиева положителен заради лекарство на дядо ѝ

То повишавало ефикасността на кръвния приток
15 фев 2022 13:57, Елка Василева
61
Допинг тестът на Валиева положителен заради лекарство на дядо ѝ
Снимка: архив, БГНЕС

Руската състезателка по фигурно пързаляне Камила Валиева е заявила на изслушването си на Зимните олимпийски игри, че е дала положителен допинг тест заради лекарство за дядо й, разкри член на Международния олимпийски комитет (МОК).

Още по темата

„Не присъствах на изслушването, но аргументът й беше, че това заразяване било станало с продукт, взиман от дядо ѝ“, каза Денис Освалд пред журналисти след брифинг на МОК в Пекин.

Руски медии споделиха, че Валиева пила от същата чаша, която ползвал дядо й, който има проблеми със сърцето, предаде БНР.

Тийнейджърката ще участва в индивидуалната надпревара, която вече започна, след като Спортният арбитражен съд (КАС) присъди, че 15-годишната фигуристка може да участва независимо от положителната си допинг проба.

Тя е дала положителен тест през декември за триметазидин – лекарство, използвано за лечение на ангина, но забранено от Международната антидопингова агенция, защото може да повиши ефикасността на кръвния приток и да подпомогне издръжливостта. Освалд, адвокат, който следи за санкциите на МОК, произтичащи от масовия допинг скандал с Русия на Игрите в Сочи през 2014 г., каза, че субстанцията не е такава, която момиче на възрастта на Валиева би приело. „Истина е, че продуктът е леко странен, особено за момиче на нейната възраст. Но, докато не знаем какво точно се е случило, е трудно да съдим за постъпката ѝ“.

Освалд добави, че антуражът около Валиева – нейните треньори и съветници, ще бъде разследван. „Трябва да бъдат изследвани всички аспекти на случая, включително антуражът на момичето. Разбира се, можете да си представите, че момиче на 15 години не прави нещо погрешно без чужда помощ. Приближените ѝ ще бъдат разследвани“, завърши адвокатът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


61
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не мога да повярвам, че някой би дал лекарство за сърце на малко дете. Тези неща обикновено иамт странични ефекти, особено върху подрастващия организъм. Много ме съмнява да е някой от треньорите й, защото те знаят, че ще ги проверяват до дупка. По-скоро се чудя дали някой от роднините й не й го е дал ако се е оплакала от нещо. Или пък разбира се произволно еднократно заразяване от заинтересовани трети страни. /не че на треньорката й й пука за детето, просто щото ги дебнат, иначе би я назобила/
40
6
 
2
 
! Отговори
Българин до Абе преди 2 години
Синовете на Кубрат са се разделили щото са били катунарско племе.МалкаЧаст от тях са се добрали и до нашите земи.Това са били дива ..нетата на Аспарух.
39
5
 
6
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Състезателка на Русия, но по чертите си личи българският произход ! Навремето ако синовете на хан Кубрат не се бяха разделили, сега щяхме да сме голяма и славна държава, а не да ни гледат с пренебрежение !
38
0
 
1
 
! Отговори
ГРАД КОЗЛОДУЙ преди 2 години
Хора товае е ужасно ще се метна уДУНАВА
37
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
DO 39 Това лекарство е за angina pectoris, т.е. за т. нар. гръдна жаба. Не за обикновена ангина. Ама журналята толкова си могат.
36
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абсурд е 15 годишно дете да пие нещо различно от това, което и дава лекар или треньор. Много е талантлива. В момента най-добрата. Съсипаха и кариерата.
35
9
 
2
 
! Отговори
Пустиняка преди 2 години
Не съм баш по спорта ама разбрах че тая манинката опрела до дядовия
34
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Звучи като оправдание и то смешно.Как пък си спомни, че точно от дядовата чаша е пила и то скоро след като си е изпил лекарството и т.н. и т.н.Ако бе замълчала или казала не зная,поне достойнството си щеше да запази
33
10
 
8
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 2 години
Руският отбор по допинг бил хванат ... да се пързаля с кънки на лед.
32
7
 
9
 
! Отговори
ни са знай преди 2 години
От каква болест страдат на тази олимпиада норвежците, та все те печелят първите неста в класирането?Не е астма, нещо друго е, но ще го научим по-късно.
31
0
 
0
 
! Отговори
Пак преди 2 години
Допингиран и но, а не ново, това за предния коментар.
30
5
 
2
 
! Отговори
Допинг преди 2 години
С какво въпросното вещество дава предимство? В стрелбата май и алкохолът се счита за допинг. Иначе, допинг е всяко вещество, вписано като такова. Днес не е вписано, чист съм. Утре го вписват, става ясно, че съм бил реално допинг Иран, ново, по документи съм бил чист. Честито на победителя.
29
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е политически въпрос. Много злоба има към руснаците. Не могат да преглътнат горчивата чаша руснаци да вземат медалите.
28
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и аз като бях професионален спортист на 15 години редовно пиех хапчетата на дядо ми
27
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако тя самата заболее от ангина нали трябва да се лекува пак с това лекарство,че то омикрона е ангина с болки в гърлото с появата на болезнени бели налипи в устната кухина чак до областта на сливиците с дращене при преглътване на вода,ядене,слюнка и повишаване на телесната температура,което същото се появява след ваксиниране от Ковидите в тази форма и само с температуропонижаващи не се лекува от самосебеси с очакване както препоръчват след ваксина първа,що втора,а изисква лекуване с лекарства.
26
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Олимпийците са все или астматици или с други болести и трябва редовно да пият лекарства за астма, от илачите на дядо си и от ракийката на баба си
25
4
 
25
 
! Отговори
Вярвам преди 2 години
Че американски шпиони са я назобили....или марсианци. Не е възможно да е треньора,защото руският морал недопуска това.
24
2
 
18
 
! Отговори
... преди 2 години
Не била виновна камилата,а камиларят...
23
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По-скоро е било... Sildenafil?
22
1
 
10
 
! Отговори
XA XA XA преди 2 години
Double standard