В Грузия заловиха експлозиви от Украйна за Русия, минали през България

14-те килограма взривни вещества били представени като акумулатори
Обновена: 5 фев 2024 13:09 | 5 фев 2024 13:09, Елка Василева
367
В Грузия заловиха експлозиви от Украйна за Русия, минали през България
Снимка: архив, БГНЕС

Взривни устройства и голямо количество взривни вещества, изпратени от Украйна за Русия, са били заловени в Грузия, съобщи грузинската онлайн медия "Нюз Джорджия". Тя уточни, че взривните вещества и устройства са били изпратени от Одеса за Воронеж през Румъния, България и Турция.

Ройтерс също съобщи за случая.

Според грузинската служба за сигурност експлозивите, тежащи общо 14 килограма, са били представени като акумулатори за автомобили.

Товарът е влязъл от Турция в Грузия през ГКПП "Сарпи" на 19 януари, уточни ръководителят на грузинския контратерористичен център Бача Мгеладзе. Крайната цел на доставката е била във Воронеж.

Иззети са били три взривни устройства на руско-грузинската граница. Други три, доставени до адрес в Тбилиси, също са били конфискувани. Всяко от шестте устройства е било снабдено с електронен таймер и програмирано време за активиране.

И шестте устройства са били изготвени от специалист с висока подготовка и са имали за цел да поразят широк участък.

Грузинската служба за национална сигурност уточнява, че "организатор на процеса" е живеещият в Батуми украински гражданин Андрей Шарашидзе, който през 2020 г. се е кандидатирал за членство в местния парламент на Одеска област като представител на партията "Слуга на народа".

Други потенциални обвиняеми по делото са 7 грузински граждани, 3 украинци и 2 арменци. Само Шарашидзе е имал информация за взривните устройства и капсул-детонаторите, поставени в акумулаторите, според службата за сигурност.

"Предвид използването на територията на Грузия и широкото въвличане на грузински граждани в този процес" се е планирало Тбилиси да бъде обвинен "както за планирането, така и за реализацията на терористичните актове, чието осъществяване се е планирало в Грузия или зад граница", смята грузинската служба. Тя не изключва организаторите да са имали намерение да устроят атентати и на територията на страната.

Не е ясно дали трите устройства, доставени в Тбилиси, е трябвало да бъдат изпратени в Русия, или да останат в Грузия, се подчертава в изявлението.

По случая е образувано дело.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
7
 
4
 
! Отговори
Ес преди 3 месеца
Шенген нанайси
222
11
 
7
 
! Отговори
Муа-ха-ха-ха преди 3 месеца
Разликата в двете публикации на руский язык и на грузинските медии се движи в порядъка на 3 часа и 25 минути. С прости думи, за ограничени тролеи: новината изскача в руската преса, преди - грузинската. Ся загряваш ли какво е станало. Ти, ако не си ходил прав под масата, би трябвало да си спомняш русняшките публикации за скачването на нашия касманавт Какалов-Иванов, и как лапат смядовска луканка, но се оказа, че са се разминали на километри разстояние.
221
4
 
1
 
! Отговори
Чети и ти преди 3 месеца
До Чети, бре Йовчо!: И си използвай мозъка. Пак те питам: Може ли за това което е станало в Грузия грузински медии да цитират руски източник? Ти хората не ги мисли че са толкова г'лупави че да ти повярват.
220
5
 
11
 
! Отговори
Чети, бре Йовчо! преди 3 месеца
До Стига глупости - Значи, да ти подскажа. Като ползваш Google, можеш с две копчета на компа да изхващаш КОГА е публикувана първата информация и след колко време - ВТОРАТА. Ако се окаже, че руската информация предхожда грузинската, краят остава за сивото ти мозъчно вещество. Да се надяваме, че го притежаваш в достатъчно количество. ;)
219
8
 
15
 
! Отговори
Какво следва преди 3 месеца
Вече се говори, че САЩ ще назначат в Украйна колониална администрация. Един генерал с екип в сянка, който ще ръководи всичко свързано с армия, икономика и инфраструктура. Такава е западната практика за колонии, които не могат да се управляват сами.
218
9
 
13
 
! Отговори
Каква слава? преди 3 месеца
До Слава на Украйна Украйна е фалирала държава. Полша вече се надява да си върне Лвов и принадлежащата му западна част, Румъния се надява да си прибере Бесарабия, Унгария - Задкарпатието. И най вероятно през следващата година ще могат и да си ги получат без дълговете. Тогава ще имаме удоволствието да видим как същите тези евроатлантици, които сега с пяна на уста доказват, че не може да се анексира територия от суверенна държава (без Косово) ще започнат да разправят, че тези анексии са правилни.
217
13
 
3
 
! Отговори
Стига глупости преди 3 месеца
До Муа-ха-ха-ха: Сигурно за това, което е станало в Грузия грузинските медии ще цирират руски източник. Как си го представяш това?
216
12
 
13
 
! Отговори
Слава на Украйна преди 3 месеца
Бой по пияните джуджета, дорде мърдат!
215
10
 
9
 
! Отговори
82-ОМБР преди 3 месеца
Грузия да обевява война на блатните,и на нея ще помагаме с ракети от големите!
214
7
 
17
 
! Отговори
Ревизоро преди 3 месеца
До Alex - Ти да не мислиш, че червеножопите мужиками шетащи из Несебър и Варна са с оригинални имена? Паспортите и шофьорските им книжки са купени от "неподкупните" български МеВеРе служители, надупени към Масква.
213
6
 
15
 
! Отговори
Муа-ха-ха-ха преди 3 месеца
До Пак по опорката? Виж най-напред КАКВО и КОГО цитират въпросните грузински медии и тогава ще се усетиш, че седиш на стол от картон, сдлелан в СеСеСеРе.
212
15
 
5
 
! Отговори
Alex преди 3 месеца
Грузинците, щото нямат хабер, в Испания камара от тях са с фал шиви документи!
211
6
 
14
 
! Отговори
Взривател преди 3 месеца
Да бяха написали 14 000 кг. (14 тона), че да повярваме поне 50% на джуджетата. Много евтино са преметнали феновете си, червените Най-Големи Джуджета.
210
10
 
7
 
! Отговори
Не е за пръв път преди 3 месеца
Същият маршрут украинските служби бяха използвали за да доставят експлозива, с който беше осъществен взрив на Кримският мост. Тогава нашите отрекоха че взривът е минал през безмитната зона в Русе. Отнапред е ясно, че ще отрекат и сега.
209
13
 
2
 
! Отговори
Пак по опорката? преди 3 месеца
До Новинар: Първо прочети статията, преди да пишеш по опорната точка. Чети: "съобщи грузинската онлайн медия "Нюз Джорджия". Къде е тук новината от Русия?
208
1
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 месеца
Да ,Руснаците с 14кг експлозив и то от Украйна ,атомна бомбо ще направят и ша им га метнат
207
7
 
14
 
! Отговори
Новинар преди 3 месеца
Всяка новина идваща от Русия подлежи на съмнение. Грузинците нямат хабер от подобна далавера. Пак дърти лъжи на поразия. Поне отворете уебсайта на Грузинските посолства и четете, за да не ставате неволни жертви на поредните джуджетни лъжи и пръцконтии.
206
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Зеленски е внесъл в Радата законопроекта за удължаване на извънредното положение с още 90 дни. На всеки 90 дни Радата, където пълно мнозинство имат Слугите на народа на Зеленски, гласуват поредното удължаване, което дава неограничена власт на Зеленски. Бай бай Свобода и Демокрация. Зеленски реално е Диктатор.
205
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Освен, че Зеленски е нелегитимен президент, се оказа, че и партията на Зеленски и Зеленски, се занимават с тероризъм. Върни парите за вризвените потоци и моста, Зеленски!
204
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 202 Е ти що си мислиш,че някой като пише на български е непременно българин

Спонсорирани публикации