В Грузия заловиха експлозиви от Украйна за Русия, минали през България

14-те килограма взривни вещества били представени като акумулатори
Обновена: 5 фев 2024 13:09 | 5 фев 2024 13:09, Елка Василева
367
В Грузия заловиха експлозиви от Украйна за Русия, минали през България
Снимка: архив, БГНЕС

Взривни устройства и голямо количество взривни вещества, изпратени от Украйна за Русия, са били заловени в Грузия, съобщи грузинската онлайн медия "Нюз Джорджия". Тя уточни, че взривните вещества и устройства са били изпратени от Одеса за Воронеж през Румъния, България и Турция.

Ройтерс също съобщи за случая.

Според грузинската служба за сигурност експлозивите, тежащи общо 14 килограма, са били представени като акумулатори за автомобили.

Товарът е влязъл от Турция в Грузия през ГКПП "Сарпи" на 19 януари, уточни ръководителят на грузинския контратерористичен център Бача Мгеладзе. Крайната цел на доставката е била във Воронеж.

Иззети са били три взривни устройства на руско-грузинската граница. Други три, доставени до адрес в Тбилиси, също са били конфискувани. Всяко от шестте устройства е било снабдено с електронен таймер и програмирано време за активиране.

И шестте устройства са били изготвени от специалист с висока подготовка и са имали за цел да поразят широк участък.

Грузинската служба за национална сигурност уточнява, че "организатор на процеса" е живеещият в Батуми украински гражданин Андрей Шарашидзе, който през 2020 г. се е кандидатирал за членство в местния парламент на Одеска област като представител на партията "Слуга на народа".

Други потенциални обвиняеми по делото са 7 грузински граждани, 3 украинци и 2 арменци. Само Шарашидзе е имал информация за взривните устройства и капсул-детонаторите, поставени в акумулаторите, според службата за сигурност.

"Предвид използването на територията на Грузия и широкото въвличане на грузински граждани в този процес" се е планирало Тбилиси да бъде обвинен "както за планирането, така и за реализацията на терористичните актове, чието осъществяване се е планирало в Грузия или зад граница", смята грузинската служба. Тя не изключва организаторите да са имали намерение да устроят атентати и на територията на страната.

Не е ясно дали трите устройства, доставени в Тбилиси, е трябвало да бъдат изпратени в Русия, или да останат в Грузия, се подчертава в изявлението.

По случая е образувано дело.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


367
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
203
8
 
2
 
! Отговори
к преди 3 месеца
Взрывчатка поступила в страну под видом аккумуляторов для электромобилей. Груз шл из Одессы через Румынию, Болгарию и Турцию и пересек турецко-грузинскую границу через КПП Сарпи 19 января. Пунктом назначения груза был указан Воронеж, три взрывных устройства были изъяты на российско-грузинской границе, а еще три оставили в Тбилиси на конкретном адресе.<Организовал операцию депутат от партии Зеленского Слуга народа Андрей Шарашидзе, также задействованы граждане Армении, Украины и Грузии.</p><p style="margin: 0px; padding: 0px; color: rgb(0, 0, 0); font-family: &quot;Times New Roman&quot;;
202
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 201. Какво значение има какъв е бил шофьорът? Ти наред ли си? Всъщност какво ти се чудя?!
201
14
 
13
 
! Отговори
Руский Фейк преди 3 месеца
Поредна руска уйдурма. Не се учудвам.
200
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До поставилите минуси на 197. С какво точно не сте съгласни?
199
12
 
10
 
! Отговори
Владо преди 3 месеца
Ще ви пази НАТО не се бойте стойте вкъщи пишете коментари и всичко ще е наред, и наркомана зеленски ще ви пази, не-знам дали е заради 5G то или интерента, ама българите са дрогирани
198
6
 
12
 
! Отговори
До 197 преди 3 месеца
Шофьорът е бил маке, а не българин. Сверявайте си часовниците по европейски стандарти, а не по Масковски критерии.
197
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Абе ето ви новината с имена и подробности, на руско-грузинската граница са ги заловили, сайта не е руски, но е на руски език: "Спецслужбы Грузии против спецслужб Украины: задержан груз взрывчатки депутата Зеленского подробности (ВИДЕО)" , https://rusvesna.su/news/1707126115
196
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 195. Така е. Зеленски не е легитимен президент. С голямо удоволствие гледах филма и съм убеден, че само благодарение на него Зеленски стана президент. Накратко, излъга по всички точки.
195
7
 
7
 
! Отговори
Голем Ташак преди 3 месеца
Няколко килца експлозиви. Явно са решили да взривят на Путин задното куфарче.
194
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Така действа доблестната украинска армия. Каква гордост, какво щастие беше когато взривиха Кримския мост! И никой не спомена за шофьора на камиона (собствения му камион), който представа си нямаше какво вози и какво го очаква, нито за неговото нещастно семейство.
193
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Анонимен Строежа на Берлинкста стена е замислен и започнат от запада, когато не познавате историческите факти, поне замълчете, първи запада създават и НАТО, сред основателите му , са бивши нацисти, запада и бивши нацисти организират и събитията в Чехословакия, ГДР и Унгария, през които са избити много хора, гледах старите кадри, нацистите жестоко са постъпвали с местните хора, които са се опитвали да се съпротивляват на това чуждо нахлуване и "цветна революция" ! Това са фактите.
192
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Трагедията на Украйна е, че на изборите 2019 хората гласуваха за смелият и почтен Василий Голобородко, екранният герой на Зеленски от сериала Слуга на народа. Зеленски, обаче не е Голобородко, а е един лъжлив и крадлив мошеник.
191
2
 
6
 
! Отговори
Не е ли ясно? преди 3 месеца
До Анонимен 191: Сега нищо. Минали и заминали, ние нямаме нищо общо. От едното ухо влязло, от другото излязло. Но иначе за Шенген сме винаги готови.
190
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Днес бг е сорос
189
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 187 Е с толкова килограми много неща могат да се направят
188
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Ами сега?!
187
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 189 Не са ги открили щото никой не ги е търсил кой Тагаренко ли да ги търси
186
1
 
15
 
! Отговори
Слава на Грузия преди 3 месеца
Експлозивите са минали през Румъния, България и Турция и никъде не са ги открили. Залавят ги едва в Грузия. Ако и в Грузия не бяха ги открили и бяха влезли в Русия, върви та доказвай после на евроатлантиците откъде са дошли. Ще отричат до последно.
185
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До 199 Не бе просто си дърт тролей дето си пробутава украинската простотия дали украински или някой друг е без значение и газ пропика щото хората не ти се връзват и вече простотия ти избива от ушите от зор
184
1
 
7
 
! Отговори
Тттт преди 3 месеца
До 194. Не какъв да е експлозив, а С-4. Какво да прави , тероризъм.

Спонсорирани публикации