Кличко отново захапа Зеленски: Уволнението на Залужний беше грешка

"Трябва да се обединим около хора, които имат най-голяма подкрепа"
5 мар 2024 14:51, Нели Христова
130
Кличко отново захапа Зеленски: Уволнението на Залужний беше грешка
Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Зеленски е сгрешил, като е уволнил популярния главнокомандващ на украинските въоръжени сили Валерий Залужний, заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

Зеленски уволни генерал Валерий Залужний миналия месец, като се позова на необходимостта от "промяна в стратегията". За наследник на Залужний беше назначен генерал Александър Сирски.

"Отстраняването му беше голяма грешка. Трябва да се обединим около хора, които имат най-голяма подкрепа - като Залужний, който има най-висок рейтинг в социологическите проучвания", заяви Кличко пред италианския вестник "Ла Република" в интервю.

"В продължение на две години той успешно защитаваше страната ни срещу най-голямата и мощна армия в света", каза професионалният боксьор, превърнал се в политик, и добави, че обществеността вижда в прочутия генерал "най-важния защитник на нацията".

Кличко, който в миналото обвиняваше Зеленски в "авторитаризъм", твърди, че президентът "е трябвало да обясни защо е взел решението, което шокира всеки украинец", защото "мнозина се чувстват объркани, отчаяни". Той добави, че "голямата грешка, която мнозина правят днес, е да играят политика", като се имат предвид продължаващите военни действия с Русия.

На Залужний се приписват заслуги за ръководенето на отбраната на Киев в ранните етапи на конфликта, както и за успешните операции през втората половина на 2022 г. Той се превърна в едно от публичните лица на военните усилия на Украйна у дома и в чужбина, не на последно място благодарение на високопоставените си интервюта и есетата, които пишеше за западните медии.

По-късно репутацията на генерала беше помрачена от неуспешната контраофанзива през 2023 г., по време на която украинските войски понесоха тежки загуби и изгубиха много от доставените от Запада танкове и друга техника. Въпреки това Залужний остава популярен, като според проучване от декември рейтингът му на одобрение е над 80% - по-висок от този на самия Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
116
0
 
9
 
! Отговори
СС преди 1 месец
До моше Има списък на това колко войни по света е подпалила САЩ и колко Русия. Прочети го и тогава пак коментирай кой трябва да бъде спрян!
115
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яд ме е на Кобрата, че не беше достатъчно подготвен и изяде бой от този нацист.
114
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все пак , аз вярвам, че след тази трагедия с Украйна и Русия, много неща ще се променят към по-добро и много хора ще си извлекат уроци от случилото се, ще променят и поведението си! Ще видите, че така ще се случи!
113
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До моше "За да няма войни,русия трябва да претърпи поражение и путин и бандата му осъдени в Хага на доживотен затвор..." ------------ ами айде стягай мешката и бегом-марш към 404 да бориш лошите пу и бандата му! Само с драпане на междукрачието и щракане по клавиатурата Русия не се бори!
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тоя кличко сега да не вземе и той да се евакуира в Русия и да запретне руския флаг? Вече тамън няколко високопоставени военни го направиха този номер, но за разлика от кличко, те поне имаха какво да предложат на руснаците в замяна на убежището.
111
17
 
3
 
! Отговори
моше преди 1 месец
За да няма войни,русия трябва да претърпи поражение и путин и бандата му осъдени в Хага на доживотен затвор...
110
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да пускам линк, за да не го изтрият. Ето я и статията: "Войната, Украйна, Давос, Black Rock и "бананизирана" Европа /Част втора/
109
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпреки, че част от населението в Прибалтика е асимилирано през последните двадесет години и зомбирано със западна пропаганда, трябва да се проведе честен референдум в Прибалтика, тъй като, това са бивши руски територии с преобладаващо руско население и нека ги питат къде искат да бъдат, в Русия или в ЕС, нека доброволно и честно те сами си решат, така е правилно.
108
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Другата новина е, че и БРИКС напредват, не се занимават с интриги, политика, войни, а с търговия, обмен на култура, спорт, студенти и се образува един многополюсен Азиатски(и не само азиатски) свят. Това ще е за добро, така си мисля. По-добре е, да се занимават с търговия и с грижа за държавите, градовете си и населението си, отколкото с войни! В следващите минимум 30 до 50 години, изобщо не трябва да има войни, да не кажа, че изобщо не трябва да има войни!
107
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Зеленски, кървав фашистки клоун, ти си за съд в Хага и не само това!
106
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма да пускам линк, за да не го изтрият. Ето я и статията: "Войната, Украйна, Давос, Black Rock и "бананизирана" Европа /Част втора/
105
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нещата са страшни в Украйна и за бъдещето на украинците, мислех си, че Зеленски е просто марионетка, но не е така, не е, евреите банкери и пак евреите от Бляк рок, ще им заграбят родната, Зеленски е подписал договор с тях, Украйна няма нищо, искат няколко олигарха да владеят всичко и грабят, а украинците да бъдат роби, както досега, под предлог уж за втори "план Маршал" с който да ограбват всичко, дано не му се получи на Зеленски, не трябва да му се получи, този има да плаща много!Следва статия
104
2
 
4
 
! Отговори
Ясновидеца преди 1 месец
Клочко иска да става президент на Украйна.И ще стане.
103
1
 
3
 
! Отговори
До Сарафа преди 1 месец
Всеки живее в своето време. По същата логика може да кажеш, че Демпси, Марчиано, Холмс и други не са имали много сериозни конкуренти. Така и до Съливан можем да се върнем. А пак по тази логика - тези които са задържали титлата малко време, щото са имали сериозни конкуренти са слаби боксьори ли? Ами големите боксьори, които никога не са ставали световни шампиони - и те ли са слаби? Спирам дотук, щото обърнах темата на спортна страница. Лека!
102
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Русия възприе Украинската тактика, защото видяха, че трябва да се воюва. Преди мислеха, че е достатъчно танкът да мине по улицата и да сменят кмета, а хората бяха пред къщите си да приветстват или да протестират. Сега хората са напуснали, а селата са изравнени със земята. Това не зависи нито от Залужни, нито от Сирски.
101
3
 
4
 
! Отговори
Сарафа преди 1 месец
И двамата братя Кличко са добри боксьори, не ме разбирай погрешно! Но просто имаха късмета да се бият във времена, където нямаха реална конкуренция! Кори Сандърс /лека му пръст!/ преби като куче малкия Кличко, та се наложи после батко му да отсрамва фамилията в друг мач! Братята Кличко съсипаха тежката категория - мое мнение! Тази категория никога не е била по-слаба, отколкото по тяхното време! Да, добри атлети, но още по-добри маркетолози! Жив и здрав бъди и ти!
100
14
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 месец
Още един руски корабл пошол нахuй. Путин ако иска да му останат некви корабчета трябва да моли Турция да отвори проливите и да евакуира квото е останало, някъде по далеч от ВСУ - примерно в Чукотка
99
0
 
5
 
! Отговори
До Сарафа преди 1 месец
Както сигурно много добре знаеш, Ленъкс Луис има само две загуби като професионалист. И двете са с по един пропуснат тежък удар. И единственият, който после на реваншите преби и двамата, които го бяха нокаутирали. Оливър Маккол чак се разплака на ринга, докато се опитваше да бяга от Луис. И се отказа. Една от най-страмните загуби в бокса. Никой не искам да съдя, аз бих се разплакал още преди да се кача на ринга. Но такива са фактите.
98
0
 
1
 
! Отговори
До Сарафа преди 1 месец
Относно мача Кличко - Луис съм съгласен с теб. Въпреки, че Кличко водеше по точки към момента, Луис си спечели мача абсолютно честно. Да, със съдийска забрана след много жестока аркада. Но тази аркада не беше от удар с глава или забранен удар. Беше от абсолютно редовен удар. Пък и, явно си запознат, няма нужда точно на теб да обяснявам какъв боксьор е Ленъкс Луис. Бъди здрав, феновете на бокса трябва да се поддържаме!
97
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е Зеленски да бъде Сменен! Мандата му изтича през Март! Убит,оттеглил се,или умрял от Злополука или естествена смърт Вършат работа!-:)