Кличко отново захапа Зеленски: Уволнението на Залужний беше грешка

"Трябва да се обединим около хора, които имат най-голяма подкрепа"
5 мар 2024 14:51, Нели Христова
130
Кличко отново захапа Зеленски: Уволнението на Залужний беше грешка
Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Зеленски е сгрешил, като е уволнил популярния главнокомандващ на украинските въоръжени сили Валерий Залужний, заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

Зеленски уволни генерал Валерий Залужний миналия месец, като се позова на необходимостта от "промяна в стратегията". За наследник на Залужний беше назначен генерал Александър Сирски.

"Отстраняването му беше голяма грешка. Трябва да се обединим около хора, които имат най-голяма подкрепа - като Залужний, който има най-висок рейтинг в социологическите проучвания", заяви Кличко пред италианския вестник "Ла Република" в интервю.

"В продължение на две години той успешно защитаваше страната ни срещу най-голямата и мощна армия в света", каза професионалният боксьор, превърнал се в политик, и добави, че обществеността вижда в прочутия генерал "най-важния защитник на нацията".

Кличко, който в миналото обвиняваше Зеленски в "авторитаризъм", твърди, че президентът "е трябвало да обясни защо е взел решението, което шокира всеки украинец", защото "мнозина се чувстват объркани, отчаяни". Той добави, че "голямата грешка, която мнозина правят днес, е да играят политика", като се имат предвид продължаващите военни действия с Русия.

На Залужний се приписват заслуги за ръководенето на отбраната на Киев в ранните етапи на конфликта, както и за успешните операции през втората половина на 2022 г. Той се превърна в едно от публичните лица на военните усилия на Украйна у дома и в чужбина, не на последно място благодарение на високопоставените си интервюта и есетата, които пишеше за западните медии.

По-късно репутацията на генерала беше помрачена от неуспешната контраофанзива през 2023 г., по време на която украинските войски понесоха тежки загуби и изгубиха много от доставените от Запада танкове и друга техника. Въпреки това Залужний остава популярен, като според проучване от декември рейтингът му на одобрение е над 80% - по-висок от този на самия Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
2
 
9
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Въпреки успехите на ВС на РФ в посока Авдеевка, струва си да се знае, че зомбитата на киевският наркокартел не бягат никъде и оказва сериозна съпротива. В допълнение към факта, че хунтата в Киев изпраща значителни резерви на фронтовата линия, те използват предимно западни оръжия.
55
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Авдеевско н-ние. Водят се боеве в Орловка и Тоненькое. ВС на РФ въпреки яростната съпротива на зомбитата, са близо до прочистването на тези н.м.. Освен това има настъпление на ВС на РФ южно от Орловка. Ако Тоненькое влезе под контрола на ВС на РФ, тогава ще бъде възможно да се организира истински котел за зомбитата на киевската хунта, разположени в джоба между Орловка и Тоненькое. Някои източници смятат, че Орловка и Тоненкое вече са попаднали под контрола на ВС на РФ, но няма потвърждение.
54
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аве Кличко , чак сега ли се усетихте , като ЗАГУБИХТЕ хиляди младежи ?
53
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Махайте Зеленски и всичко е наред .
52
0
 
8
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Ако Залужни е мозъка на контранастъплението , значи правилно е уволнен. Без да съм военен ми е ясно, че няма как дори да се планира настъпателна операция без многократно преимущество в жива сила (поне 5/1) , както и да се владее въздуха.
51
3
 
3
 
! Отговори
боксьор преди 2 месеца
КУбрат Пулев - премиер на България, а Тервел Пулев - кмет на София.
50
1
 
10
 
! Отговори
до кога !? преди 2 месеца
юе ни занимавате с агонията на про-западната фашистка хунта в Киев !?
49
3
 
10
 
! Отговори
измамата Буча преди 2 месеца
Урсула и Борел в Буча с покрусени лица, облечени в черно снимани пред черни пластмасови чували пълни с трупове на няколко седмици (чакали са Урсула и Борел и не се разлагат в жегата) - снимките се тиражираха масово от "свободните" "цивилизовани" медии. Отвратително как висшите чиновници на EС участват с пошла, гнусна измама. Както измамата ковид-19, измамата с ваксините, измамата наречена Зелена сделка и климатични промени. Какво прави България в този отвратителен извратен съюз? Неноpмалници и извpатеняци!
48
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Марионетки жалки тетки...
47
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Приднестровските власти поискаха от Москва да защити региона поради натиска от страна на Кишинев. Все още никой не е поискал да се присъедини към Русия, но Тираспол е сериозно загрижен за проблема със сигурността.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В Киев предложиха на Санду "да покани въоръжените сили на Украйна за прочистване на бунтовното Приднестровие".
45
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гагаузия, която изпитва вътрешни проблеми, последва Приднестровието и се обърна за помощ към Русия.
44
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Зеленият се е уплашил от преврат затова, го е уволнил вижда че идва края страх го тресе и във всички се съмнява
43
3
 
15
 
! Отговори
българина преди 2 месеца
Кличко, явно не си разбрал основния недостатък на бокса! бият те в компютъра, и рано или късно се поврежда....Не това е грешката, грешката е че си избрахте комик, който ви забавлява 8 г. Сега смешно ли ви е? Имахте шанс за собствена държава ,каквато никога не е имало, и на 33 г направихте война не с кой да е.... ама и това не стопляте...
42
12
 
1
 
! Отговори
до 40 преди 2 месеца
Ей терорист, я се изнасай в русия при сатрапите.
41
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В последните дни на Третия Райх е било същото. Хитлер е обвинявал генералите си, че са го лъгали и саботирали. Идва края на Украйна. И щом украинците, които са си руснаци, не могат да се справят с руснаците, значи това е края. Ако пратят западни джендрове от НАТО ще бъдат още по-зле и от украинците. Защото украинците са си руснаци и са добри войници, но баш руснаците са по-силни.
40
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Одеса и черноморското крайбрежие трябва да се върнат в Русия, за да може Русия да защити Приднестровието от геноцида на фашисткия режим в Кишинев.
39
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В украинските въоръжени сили практически не са останали мотивирани и боеспособни войски. Авдеевка е един от най-силните укрепени райони, създадени от Украйна през последните 10 години, от 2014 г. А Одеса не беше подготвена като укрепен район, за да се противопостави на добре обучената руска армия, която има богат опит в две години на специалната военна операция. И сега Украйна просто няма мотивирани части, които да държат този град, дори на ниво национален батальон, както беше в Мариупол и Азовстал.
38
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
За да атакувате Одеса, първо трябва да разберете каква е защитата на града. Преди това Киев, според силите си, снабди Одеска област със западни системи за противовъздушна отбрана. Американски Пейтриоти, немски IRIS-T и норвежки NASAMS бяха забелязани в региона. Германските системи за противовъздушна отбрана Gepard са разположени в близост до пристанищните съоръжения. Руската авиация периодично ги проследява и нанася удари по тях.
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Както по време на Великата отечествена война, местните партизани ще играят една от основните роли в освобождението на Одеса. Членове на съпротивата в Одеса", отбеляза в интервю Тимур Съртланов, член на президиума на Всеруската организация "Офицери на Русия", ветеран от специалните части. "Те вече работят усилено, извършвайки диверсии срещу бойци на украинските въоръжени сили, разположени в района на Одеса и в града", заяви той.

Спонсорирани публикации