Кличко отново захапа Зеленски: Уволнението на Залужний беше грешка

"Трябва да се обединим около хора, които имат най-голяма подкрепа"
5 мар 2024 14:51, Нели Христова
130
Кличко отново захапа Зеленски: Уволнението на Залужний беше грешка
Снимка: БГНЕС

Президентът Владимир Зеленски е сгрешил, като е уволнил популярния главнокомандващ на украинските въоръжени сили Валерий Залужний, заяви кметът на Киев Виталий Кличко.

Зеленски уволни генерал Валерий Залужний миналия месец, като се позова на необходимостта от "промяна в стратегията". За наследник на Залужний беше назначен генерал Александър Сирски.

"Отстраняването му беше голяма грешка. Трябва да се обединим около хора, които имат най-голяма подкрепа - като Залужний, който има най-висок рейтинг в социологическите проучвания", заяви Кличко пред италианския вестник "Ла Република" в интервю.

"В продължение на две години той успешно защитаваше страната ни срещу най-голямата и мощна армия в света", каза професионалният боксьор, превърнал се в политик, и добави, че обществеността вижда в прочутия генерал "най-важния защитник на нацията".

Кличко, който в миналото обвиняваше Зеленски в "авторитаризъм", твърди, че президентът "е трябвало да обясни защо е взел решението, което шокира всеки украинец", защото "мнозина се чувстват объркани, отчаяни". Той добави, че "голямата грешка, която мнозина правят днес, е да играят политика", като се имат предвид продължаващите военни действия с Русия.

На Залужний се приписват заслуги за ръководенето на отбраната на Киев в ранните етапи на конфликта, както и за успешните операции през втората половина на 2022 г. Той се превърна в едно от публичните лица на военните усилия на Украйна у дома и в чужбина, не на последно място благодарение на високопоставените си интервюта и есетата, които пишеше за западните медии.

По-късно репутацията на генерала беше помрачена от неуспешната контраофанзива през 2023 г., по време на която украинските войски понесоха тежки загуби и изгубиха много от доставените от Запада танкове и друга техника. Въпреки това Залужний остава популярен, като според проучване от декември рейтингът му на одобрение е над 80% - по-висок от този на самия Зеленски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
3
 
! Отговори
До 74 преди 2 месеца
На боксьора братму ... също е боксьор!
75
16
 
4
 
! Отговори
123 преди 2 месеца
Преди две години Зеленски беше циркаджия станал случайно политик. След като две години руската армия превзема няколко села , привържаниците на Путин си мечтаят някой да очисти Зеленски с надеждата това да сложи край на резила на Путин. Това щеше да е решение за Путин в първите месеци, вече е късно, защото сега всеки в Украйна знае че руската армия е слаба и че договор за мир с Путин не струва нищо, защото Путин има ясна цел - да унищожи Украйна, а един мир просто ще му даде време да се подготви
74
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АнонименТВА НЕ Е БОКСЬОРА А БРАТ МУ ОГРАМОТИ СЕ ПРЕДИ ДА КОМЕНТИРАШ
73
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
От утре и ние сме дружки.
72
4
 
14
 
! Отговори
Изклатен демократ преди 2 месеца
ако някой от приближените гръмне зеленски, войната може да свърши утре с мирен договор! Толкова е лесно, няма ли някой там мислещ за хората човек ?
71
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Мая и Зеле дружки. Ами Кая ? Що тъй ?
70
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много зле са му се отразили ударите по главата. Да го сложат кмет, че и не един мандат май..
69
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Фашизмът на този си проличава..
68
3
 
11
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Въпреки това, отбелязва статията, Сирски все още не е внесъл никаква яснота по този въпрос. NB: Мене ако питаш, най-вероятно са при ония 31000 от брътвежите на зефюрера. И пак ако ме питаш, най - вероятно им получават заплатата и ги водят на отчет.
67
2
 
13
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Украинските власти не могат да обяснят къде са и какво правят 700-те хиляди мобилизирани във ВСУ. Това пише американското издание Washington Post. В статията се посочва, че липсата на ясна мобилизационна стратегия е причината за освобождаването на Валери Залужни от поста главком. "Новият главком Сирски беше натоварен от властите да извърши преглед на ВС, за да намери повече боеспособни войски - след като кабинетът на Зеленски обяви, че от милион вече мобилизирани само около 300 хиляди са на фронтовата линия", пише вестникът.
66
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То ще се види дали е грешка. Ако им се срути фронта ще да е било грешка, ако ли не решението може и да е било правилно.
65
2
 
13
 
! Отговори
Fena преди 2 месеца
До "не се безпокойте". Изобщо не се безпокоя дали ЕС или НАТО ще се разпадне. Да се тревожат такива кърлежи, дето са на хранилка на НАТО или ЕС. И 90% от журналистите по централните медии трябва да се тревожат, щото после трябва да си напрягат това дето го нямат, за да правят новини. Чисти новини - без кърлежи. :)
64
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трети танк M1A1SA Abrams е изваден от строя в Авдеевско направление, а до него има и унищожен и изоставен M2A2 Bradley ODS-SA. Съобщава се, че танкът е бил изваден от строя с ПТРК.
63
1
 
17
 
! Отговори
dr.Haus преди 2 месеца
Укрите не знаят кога да спрат! Зеленски е актьор и го играе на мъжага, ама само с актьорска игра не става. Залужни е по-разумен като човек с реална военна подготовка и си пазеше войниците, но си противоречеше често със Зеленски и затова беше сменен. Сега украинските войници ще плащат. Лесно е да обявиш контранастъпление от луксозния президентски бункер!
62
0
 
9
 
! Отговори
Фукариев преди 2 месеца
Ами сирски беше шеф на сухопътните войски та нямаше много смисъл да го слагат именно него - засега основния му провал беше закъснялото оттегляне от авдеевка, където укрите дадоха излишни жертви и пленени войници последната седмица. Иначе за некадърното управление на кличко има куп основателни критики - в Киев още са на нивото което бяхме ние при станишев - където се крадяха и усвояваха от правилните хора 90% от парите, а после тиквата снизи този процент на 50.
61
3
 
9
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
в Орехово и околностите, след което ги хвърля в бой. Вероятно през следващите дни те ще предприемат редица по-сериозни атаки, за да изтласкат руските витязи от Работино. На изток, от Новопрокоповка до Вербовое се водят насрещни боеве. ВС на РФ се опитват да щурмуват опорни пунктове на зомбитата в горските насаждения.
60
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Н-ние Запорожие. За Работино се водят ожесточени и кръвопролитни битки. Зомбираната по натовски стандарт биомаса прехвърля много пехота в района и постоянно контраатакува. Разрушените сгради (или по-точно мазетата на къщи и сгради) сменят собствениците си. Натискът, който оказват зомбитата на киевският наркокартел продължава да се засилва. Освен това те атакуват превозни средства за евакуация и доставка на боеприпаси с помощта на FPV дронове, което усложнява положението на ВС на РФ. Командването на зомбитата на киевската хунта попълва разбитите бригади
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Артемовско н-ние.Най-ожесточените боеве се водят в Ивановское,където щурмовите части на ВС на РФ се опитват да пробият отбраната на зомбитата и да ги изтласкат от центъра и югозападно от н.м.Украински източници съобщават,че ВС на РФ прехвърля допълнителни резерви в този район за разширяване на настъпателните възможности.Зомбакнацистишена извършва ротация и за момента не възнамерява да напуска Ивановское.Боевете продължават на север,в Богдановка, както и на юг, в Клешчеевка - без сериозен напредък за двете страни.Освен това руските ВКС работят по позиции на зомбитата на ЛБС и в Часов Яр.
58
1
 
11
 
! Отговори
2 преди 2 месеца
Основната задача е същата - да се овладее отвала на кариерата за креда, което все още не е възможно. В южните покрайнини на Белогоровка ВС на РФ започнаха атака с бронирани машини, но бяха атакувани от зомбакнацистишена с безпилотни самолети-камикадзе. Имаше леко напредване (те успяха да изтласкат зомбитата от позициите им), но според съобщенията не успяха да се закрепят на нови позиции. Малко по на юг руските бойци успяха да разширят зоната на контрол по протежение на жп линията на североизток от Верхнекаменски.
57
2
 
8
 
! Отговори
1 преди 2 месеца
Лиман и Северское н-ния. В Лиманското н-ние продължава настъплението на ВС на РФ в посока Терн. Съобщава се, че Киев е разположил отряди наемници от неидентифицирана част на този участък от фронта, за да сдържа руската армия, но това не помогна. Щурмови отряди на ВС на РФ влязоха в Терн. Информацията все още не е потвърдена, но определено има движение напред. В Кременските гори (Серебрянско горско стопанство) продължават позиционните боеве с взаимен обстрел на позиции и без напредване от двете страни. В посока Северски продължава обсадата на Белогоровка.

Спонсорирани публикации