ООН: Обезщетения за робството, за да се преодолеят "поколенията на дискриминация"

Идеята скорост в световен мащаб
166
ООН: Обезщетения за робството, за да се преодолеят "поколенията на дискриминация"
Снимка: БГНЕС

Генераният секретар на ООН Антониу Гутериш днес призова за изплащане на обезщетения за трансатлантическия трафик на поробени хора като начин за преодоляване на наследството от него в днешното общество, включително системния расизъм, предаде БТА като се поова на Ройтерс.

От XV до XIX век най-малко 12,5 млн. африканци са били отвлечени, насилствено транспортирани с европейски кораби от търговци и продадени в робство. Тези, които са оцелели при такова ужасно пътуване, са се озовали в плантациите в Северна и Южна Америка, най-вече в Бразилия и Карибския басейн, докато други печелят от труда им.

В изявление по повод Международния ден на ООН за възпоменание на жертвите на робството, Гутериш заяви, че миналото "е положило основите на система за насилствена дискриминация, основана на превъзходството на бялата раса".

"Призоваваме за рамки за репарационно правосъдие, които да помогнат за преодоляването на поколенията на изключване и дискриминация", каза Гутериш.

През септември доклад на ООН предложи държавите да обмислят финансови репарации, за да компенсират робството. Идеята за изплащане на обезщетения или други компенсации за робството има дълга история, но сега движението набира скорост в световен мащаб.

"Това е движението, което най-накрая ще сигнализира за колективната победа на човечността,  на доброто над злото", заяви в Общото събрание на ООН Хилари Бекълс, председател на комисията за репарации на Политическия и икономически съюз на Карибската общност.

Комисията на Съюз е създадена, за да търси репарации, включително анулиране на дългове и подкрепа за справяне с кризите в общественото здравеопазване, от бивши колониални сили като Обединеното кралство, Франция и Португалия.

Кампанията за възстановяване, която създава социално-икономически планове за репарации за страните от Съюза, публикува в днес проучване, което показа, че четирима от десет души в Обединеното кралство са съгласни, че страните от Карибския регион трябва да получат финансова компенсация, а трима от петима са съгласни, че е необходимо официално извинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


166
Още по темата: ООНробствоГутериш
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хайде пак дивотии...направил някой нещо преди 500 и повече години и сега дай да се извиняваме и да плащаме...Стига идиотизъм...
26
0
 
11
 
! Отговори
По същество преди 2 месеца
А нашето робство приключило след това на африканците в Америките?
25
0
 
19
 
! Отговори
да ама не преди 2 месеца
Да вменяваш вина на белите хора дда плащат дори и да не са имали нищо общо с робството и да са емигрирали токущо е също толкова расистко колкото робството.
24
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Да правиш каквото ти каже посланика не е ли робство? Да се налагат санкции върху цели държави защото не ти играят по свирката пак е робство. Калпаво им е лидерството на ционистите, затова е към края си.
23
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А нещо за поробените от москва над 150 народа? А дежурна копейке?
22
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А, защо изключват САЩ за репарациите, Гутереш да си спомни за какво е била гражданската война в САЩ. Докато гледат миналото робство не виждат сегашното, бяла раса експлоатира друга бяла раса - САЩ задължават марионетките си в България да купуват реактори, които поколения ще изплащат. Да не говорим за самолети и техника за пехотата. Това пак е робски труд.
21
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Другарят Гутериш да се осведоми по-добре. Китайците в момента наливат стотици милиарди в Африка и вадят цели общности в Африка от бедността. Богат се става с труд, инвестиции и спестявания, а не с комунистически лозунги!
20
0
 
21
 
! Отговори
era преди 2 месеца
това е най-голямата глупост, която могат да измислят. Ако има 12.5 млн поробени африканци, то през хилядолетията под робство са били стотици милиони. Само при битката при Ле Панто са загинали около 20 хил. бели християни роби на османските галери и над 10 хил. са били освободени. За тези бели роби няма ли репарации, ако не това е расова дискриминация. Да не говорим, че по докладите на ООН в момента в света има около 50 млн. човека в подчинено (роби) положение, повече от когато и да било.
19
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това е абсолютна глупост.Хора ,които не са били робовладелци ще плащат на хора ,които не са били поробвани.А от къде държавите ще вземат трилиони за да платят ??Още повече че този начин на говорене виктимизира черните допълнително.
18
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Робовладелците и колонизаторите са положили основите на система за насилствена дискриминация, основана на превъзходството на страните от колективния Запад.
17
1
 
17
 
! Отговори
Точен преди 2 месеца
Англия е 1 убиец и робовладелец в света. Да не забравяме, че заради тях Турция ни робовладелства поне още 150 години.
16
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ами да съберат пари в ООН и да дарят за "дискриминацията и робството". Достатъчно големи заплати взимат.
15
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ха ха 12,5 млн. африканци са били отвлечени, нищо подобно, били са продавани от собствените си вождове на белите, да си искат парите от тях, не стига че са се опитали белите да ги долу горе цивилизоват, а и ще плащат, от къде им хрумват подобни идеи, побъркан свят.
14
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Репарации за турското робство и комунизма!
13
6
 
6
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 месеца
Църнкожите са надарени с безмозъчие ,но изключителна физическа сила. Никой не е бил в състояние да се доближи до един коварен зулус канибал,та камо ли да го пороби. Църнокожите ,заедно със сефарадите са убийците на Викингското изконно население на САЩ и Южна Америка. Всичко се случва още преди Изабел и Фернандо LOS MARANOS CATOLICOS,но именно по тяхно време бива превзет целия свят,включая България на Дунав. Общо взето по време на падането на Велика и Волжка Българии се случва Църнокрацията!
12
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Няма лошо. Обезщетения за робство на поробените от Римската империя? Даже и в днешно време дали ще има обезщетения за африканците, които са пленявали и продавали своите врагове или арабите? Защото белите всъщност са купували от пристанищата "стоката" на черните и арабите и заради маларията не са навлизали в континента. А и някак си робите на белите са били в пъти по-малко от арабските и африканските. Защо обезщетения само за част от поробваните? Трябва да има за всички.
11
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
бенелукса са известни от векове с туй че са крадали и поробвали по черничките от тях българи, а компенсация НИКАКВА !!!
10
1
 
32
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 месеца
Лелееееееее...този изкуфелия що не се върне 30 000 години назад и да иска да съди нас, съвременните хора от вида Homo sapiens, че сме унищожили неандерталците :))))))))))))))
9
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Турция и Гърция да не се ослушват и да ни платят по 1 трилион долара за робствата.
8
3
 
14
 
! Отговори
Свидетеля преди 2 месеца
Да изплатим на Турция тогаз 30 милиарда тогаз.Държим хиляди турци и ги караме да берат тютюн и да работят във фабрики за кабели.Бай Тошо искаше да ги освободи и да ги върне в родината им но дълбоката държава го събори

Спонсорирани публикации