Париж ще достави на Украйна "стотици" бронирани машини и ракети "Астер"

Те са част от нов пакет от помощи за Киев
31 мар 2024 10:47, Красимир Ангелов
304
Париж ще достави на Украйна "стотици" бронирани машини и ракети "Астер"
Снимка: БГНЕС

Франция ще достави на Украйна "стотици" стари, но "все още функционални" бронирани машини и ракети "Астер" като част от нов пакет от помощи за Киев във войната му срещу Русия, съобщи министърът на въоръжените сили на страната Себастиан Льокорню, цитиран от Франс прес.

"За да удържи такава голяма фронтова линия, украинската армия се нуждае например от нашите бронетранспортьори, това е абсолютно ключово за мобилността на войските", обяснява министърът в интервю за в. "Трибюн", La Tribune, публикувано снощи.

"В големи количества, това старо оборудване, което все още е в изправност, ще бъде от пряка полза за Украйна. Можем да говорим за стотици до 2024 г. и началото на 2025 г.", допълни той.

Известните френски бронетранспортьори ВАБ (VAB), които са на повече от 40 години, се заменят във френската армия с бронирани машини от ново поколение "Грифон".

В отговор на настойчивите искания на Киев за укрепване на способностите му за противовъздушна отбрана Париж ще "деблокира и нова партида ракети Астер 30" за системата САМП/Т МАМБА, еквивалент на американската "Пейтриът".

Франция разработва с ускорени темпове и дронове, които ще бъдат доставени на украинците това лято, добави министърът, цитиран от БТА.

Льокорню посочи, че не изключва възможността да се прибегне до реквизиции или да се изиска от производителите да дадат приоритет на военните пред гражданските нужди, за да се ускори производството. Париж настоява френската отбранителна промишленост да произвежда повече и по-бързо, за да отговори на нуждите на въоръжените сили на страната и да гарантира дългосрочната подкрепа за Украйна.

"Европейският производител на ракети МБДА ни дължи бързи доставки. Този петък бяха публикувани указите за полицейските правомощия на министъра на въоръжените сили по отношение на задълженията за запаси, приоритизирането на договорите и дори реквизицията", припомни министърът.

"Поисках от Френската агенция за отбранителни поръчки да представи предложения за прилагането на тези мерки за ускоряване на производството на ракети "Астер", отбеляза още той, като подчерта, че ще настоява на натрупването на достатъчни запаси от боеприпаси.

Министърът припомни, че освен за Украйна, Франция се нуждае от ракетите и за борба с нападенията на бунтовниците хуси в Червено море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 222 az: Те ако са искали война, щяха да си стоят по родните държави. Но предложението се приема . Изпращаме само войнолюбците - фенската маса на Путин да му помага. Даже няма да ги питаме, щото са изявени форумни герои и са много силни, когато са в тълпа. Затова ще заминат накуп.
218
4
 
9
 
! Отговори
az преди 1 месец
Не може ли да съберем всичките бежанци дето се изсипаха последните години и да ги пратим в полза на Украйна - хем ще помогнем , хем ще остане някой лев в бюджета
217
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 219 Ами в изостанала държава как да има? Отде пари? Още преди Московията българските дворци са облицовани с венецианска мозайка. Купували сме я, не сме я крадяли както рашките и днес крадат тоалетни (порцелани).
216
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 199. Ами всеки строи с това, което има бе, приятелю. Не ти ли минава през ума? Просто в района на Москва камъни няма. Ние, обаче, май ще трябва вече да правим опити да горим камъни в печките.
215
7
 
4
 
! Отговори
Sata NATO преди 1 месец
Освен това нищо не ме задължава да взимам страната на недо носеното джуже путин и въобще на това фашиско държавно образувание. Българите са си съвсем отделна нация със собствени интереси, нямащи нищо общо и дори противоположни на руските.
214
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 211 Ами вярвай си, като искаш. Бъди си руснак, няма да ти пречим. Но това "вече има" ме уби от смях. Да, вече има плодове на българо-съветската дружба от соца и те имат руски гени. Ти си един от тях явно.)))))
213
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен Правил си си изследвания, трънки! Вземи наистина си направи. Равно отдалечени сме от рашките и саксите. Но по-добре точно ти не си прави. С този инат, опасявам се, ще се окажеш албанец. Предимно. Ще те призная за рашка, ако не можеш да носиш на пиене.
212
4
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
До Анонимен ....има и генни изследвания и за ужас на всички евроатлантици сме близки с руснаците а не с англичаните -----.....------- Руснаци няма. От 130 години там няма религиозна или каквато и да била друга бариера и етносите им пиянстват и се кръстосват безогледно. Така че там има някакви меле зи - росиянци. Най-близко до чистите славяни са украинците и белорусите.
211
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се обърнем към историята: На 31 март 1814 г. руската армия триумфално влезе в Париж.
210
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен - и аз съм си правил генетични изследвания и с никакви руснаци нямам общо. А с Чарлз втори Стюарт, Джордж Вашингтон и Наполеон. Никакви руснаци не са ме освобождавали мене и единствената благодарност към тия е да дам повече снаряди и патрони на ВСУ.
209
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дават ги на руснаците да им утилизират старите машинарии.
208
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 194. Що говориш глупости. Аз и сега без преводач мога да разбера 80% написаното на полски, сръбски, руски а преди векове са били още по близки езиците. А руския е много близък до старобългарския. Да не говорим че вече има и генни изследвания и за ужас на всички евроатлантици сме близки с руснаците а не с англичаните.
207
6
 
8
 
! Отговори
Лъчо преди 1 месец
Министър председателя на Франция и мъжът му докато се барат да помислят сериозно на тема Посейдон и да не се бъзикат с Русия тоест да не дразнят голямата мечка че ще ги сполети участта на Хитлер и зеленски
206
3
 
6
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 1 месец
Така такааа. Франция по добре да се готви за халифата и шериата!!! Щото са неизбежни, досущ като смъртта. То затова и не смеят да въведат наборната служба. Щото ще ускорят процеса хаха. Представете си хиляди ислямисти с оръжие какво могат да спретнат. Франция си заслужава съдбата. В тоя ред на мисли, всичко това което се случва с Европа с тия мигранти произтича от капитализма.Капиталиста винаги се стреми да има колкото може по евтина работна ръка. И опааа. Това разбира се важи и за Русия
205
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И за какво са им на фашагите тия бронирани машини? На Ланцета му е все тая- Абрамс ли е, Челинджър, Леопард, бронирана машина, или просто лек автомобил. Долита, красива илюминация, и.... Това е то! Единствените, които ще спечелят от тези доставки са украинските братчеди.
204
6
 
16
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
дано България мобилизира и прати в Украйна про'с'таците, които на 2 Април гласуваха за ЕС и НАТО.
203
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До ЕвроАтлантик - не се напъвай с такива сложни нови работи, ти отговори ли си дали земята е плоска или кръгла, кемтрейлса трябва ли да се криеш от него и дали да си правиш какска от алуминиево фолио против 5 Жи-то, а да не забравя, пиенето на белина лекува ли Ковид?
202
4
 
13
 
! Отговори
ЕвроАтлантик преди 1 месец
Чудя се, защо нашелсите евроатлантици от ППДБ и дума не споменават за "Северен поток", който заобиколи Украйна и Полша, а са се взряли в "балканския". Да не би да им е повреден компаса? ;)
201
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много е готина тезата, че Европа няма да се оправи с бежанците. Е я да видим Европа е 400 млн, колко бежанци е приела за последните години? 20 млн - 5%. А Русийката ви бе, 35 млн руснаци и 105 млн "бежанци", че нали няма да ми кажете, че чукча или якут е руснак.
200
5
 
0
 
! Отговори
Свидетел? преди 1 месец
Шок! Бомба! Човек на над 1350 години, свидетелства че седемте славянски племена са общували с преводач! В следващото издание - запазените от него паметни записки от преговорите, увековечени "чертами и реклами".Добър си, честно:-))))

Спонсорирани публикации