Париж ще достави на Украйна "стотици" бронирани машини и ракети "Астер"

Те са част от нов пакет от помощи за Киев
31 мар 2024 10:47, Красимир Ангелов
304
Париж ще достави на Украйна "стотици" бронирани машини и ракети "Астер"
Снимка: БГНЕС

Франция ще достави на Украйна "стотици" стари, но "все още функционални" бронирани машини и ракети "Астер" като част от нов пакет от помощи за Киев във войната му срещу Русия, съобщи министърът на въоръжените сили на страната Себастиан Льокорню, цитиран от Франс прес.

"За да удържи такава голяма фронтова линия, украинската армия се нуждае например от нашите бронетранспортьори, това е абсолютно ключово за мобилността на войските", обяснява министърът в интервю за в. "Трибюн", La Tribune, публикувано снощи.

"В големи количества, това старо оборудване, което все още е в изправност, ще бъде от пряка полза за Украйна. Можем да говорим за стотици до 2024 г. и началото на 2025 г.", допълни той.

Известните френски бронетранспортьори ВАБ (VAB), които са на повече от 40 години, се заменят във френската армия с бронирани машини от ново поколение "Грифон".

В отговор на настойчивите искания на Киев за укрепване на способностите му за противовъздушна отбрана Париж ще "деблокира и нова партида ракети Астер 30" за системата САМП/Т МАМБА, еквивалент на американската "Пейтриът".

Франция разработва с ускорени темпове и дронове, които ще бъдат доставени на украинците това лято, добави министърът, цитиран от БТА.

Льокорню посочи, че не изключва възможността да се прибегне до реквизиции или да се изиска от производителите да дадат приоритет на военните пред гражданските нужди, за да се ускори производството. Париж настоява френската отбранителна промишленост да произвежда повече и по-бързо, за да отговори на нуждите на въоръжените сили на страната и да гарантира дългосрочната подкрепа за Украйна.

"Европейският производител на ракети МБДА ни дължи бързи доставки. Този петък бяха публикувани указите за полицейските правомощия на министъра на въоръжените сили по отношение на задълженията за запаси, приоритизирането на договорите и дори реквизицията", припомни министърът.

"Поисках от Френската агенция за отбранителни поръчки да представи предложения за прилагането на тези мерки за ускоряване на производството на ракети "Астер", отбеляза още той, като подчерта, че ще настоява на натрупването на достатъчни запаси от боеприпаси.

Министърът припомни, че освен за Украйна, Франция се нуждае от ракетите и за борба с нападенията на бунтовниците хуси в Червено море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
199
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те хубаво ще им пратят машини ама трябва да им пратят и украинците които се излежават във Франция.
198
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В отделни публикации сбъркани руски учени се опитаха да изкарат и японците руснаци. Но самураите подминаха тези небивалици с презрение и без коментар. Само някои българи постоянно са в обяснителен и извинителен режим пред Митрофанова. Пфуй!!!!
197
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато в Киев е имало православни князе, московието е било блата с дървени колиби и населението му е плащало данък на монголците
196
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Българите са създали каменни градове 7-8 век, Плиска, Преслав, а поляците са запалили дървена Москва 16 век, ето я разликата между българи и ,,славяни"!
195
3
 
21
 
! Отговори
До 186 преди 1 месец
Не са пари на вятъра. Така старите оръжия се унищожават, и Франция отделя нови милиарди да ди произведе нови. Сама си спонсорира оръжейната индустрия. Ако няма война, как ще се оттърве от старите? А че умират украинци, демократична Франция не я интередруса. Важното е далаверата да върви. Сащ и те така.
194
10
 
7
 
! Отговори
Неварненец преди 1 месец
Според националистическия мозък на езиковедските копейки би трябвало да си "върнем" другите градове с името Варна по света, щото имат същото име. Такива има в Русия, Сърбия, Азербайджан, Италия, Щатите и Канада. Дай да си анексираме също Парк Варна в Австралия и залива Варна на о-в Тасмания. Боже, опази!
193
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Нака че, аз както в Русия нама да избягам" - Хаха ми ква кАпейка си тогава дето в ЕС и НАТО си ти е добре, както и на всички други кАпейки де, ама умрете да плюете по собствената си държава? Стоите и взимате социални помощи тук и мн добре знаете, че където и да идете това ще е така. Там няма да я има баба да и щипкате от пенсията да си платите нета и планета, нали така кАпейка неграмотна? А и що има цели квартали с колхозници в щатите и ни един квартал при колхозниците с европейци или американ
192
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Славяни е езиков термин, а не признак за общ произход! Какво значи латинци или скандинавци, говорят на близки езици не са братя! Румънци и французи имат ли нещо общо по произход поради езиковата група?
191
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
няма славянска езикова група, щото славяните като племе не са говорили един език, между седемте им племена е трябвало преводач още от Аспарухово време бе. На сегашната ни територия е имало много малко славяни и те са били в добруджанско, ходи да ми покажеш славяни някъде в бг, данни за тяхно нещо - стенописи, монети, грънци, писменост - тия скотовъдци са пишели със знаци, българите сме имали вече букви при Аспарух. Няма славянско нищо в БГ.
190
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Малко обяснения. Убийството на френски, немски, американски, полски войници на територията на Украйна не е нападение срещу НАТО и не е приложим член 5 от договора за НАТО. Макрон обеща да изпрати френски войници в Украйна, тоест обеща да ги изпрати на смърт.
189
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 195 Езикова група и кръвна принадлежност не е едно и също. Монголците пишат с български букви, но не са българи. Индианците имат същите шарки на покривалата си като чипровските килими, но не са от Чипровци. Българите имат частично славянска кръв, но тя най-далепе от руската.
188
0
 
4
 
! Отговори
До 191 преди 1 месец
Но то не вярно, мит е! Нали той изкоренил лозята и забранил пиенето, пък пил вино с черепа? А византийците превзели Плиска и се напили със 150 бъчви вино от мазето! Е как става?
187
1
 
7
 
! Отговори
Славяни преди 1 месец
Няма такава етническа група, името е видоизменено от гръцкото,,склавини", т.е. роби! Другата теория е ,,словени", т.е. хора със слово, азбука, сиреч българи! Историята на Паисий е СлОвеноболгарская, а не слАВЯноболгарская! Славянствота е руска им ерска доктрина от 18 век! Езика им е български!
186
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Генетичен, антропологичен тест - в днешно време единствен истински критерий е самосъзнанието и донякъде - домашния език. Ти ако искаш вярвай че си потомък на марсианци, обяви се за такъв.... Аз знам че българския език е от славянската езикова група, и в този смисъл дунавските българи сме славяни. Държиш се грубо, щото знаеш че ме си прав.
185
2
 
1
 
! Отговори
БГ и Славянството преди 1 месец
Урок по история - Славяни - една обособена група противопоставила се против агресията на Римската империя след разбиването на траките по нашите земи. Животновъди и земеделци. Последната битка на траки-римляни е с Даките в Дакия - Румъния. Римската империя отчита в Рим - ПОБЕДА - но не контролира териториите. НЯМА вече славяни. Славяни - най-старите може да пишете каракачаните, тия и по бай Тошово време не ги спират да минават границата до Бяло море с овцете.
184
5
 
12
 
! Отговори
Да преди 1 месец
Френските оръжия горят като кибрит в Украйна.Пари на вятъра.
183
7
 
9
 
! Отговори
Факт преди 1 месец
Запада е в паника и маскира паниката с доставки на оръжие за хунтата,който Русия унищожава бързо.
182
4
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
До Анонимен199 те даже и сърбите се усетиха че тая партенка вече намерисва, и почнаха да пробутват версията, че са траки, заедно с една псевдо карта, която представлява санстефанска българия с прикачена сърбия.
181
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е как точно 4 терористи влизат и избиват 140 души, на 200 метра има полицейско управление, което нищо не прави, специалните отиват след 2 часа, охраната точно този ден е без оръжие.... ??? И на първите новини извършителите са открити и са платени от Украйна? Не е ли доста смях?
180
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До псевдо-историците - Най-славянската съвременна държава трябва да е Румъния. Аспарух се е договорил със Седемте славянски племена в румънско.

Спонсорирани публикации