Париж ще достави на Украйна "стотици" бронирани машини и ракети "Астер"

Те са част от нов пакет от помощи за Киев
31 мар 2024 10:47, Красимир Ангелов
304
Париж ще достави на Украйна "стотици" бронирани машини и ракети "Астер"
Снимка: БГНЕС

Франция ще достави на Украйна "стотици" стари, но "все още функционални" бронирани машини и ракети "Астер" като част от нов пакет от помощи за Киев във войната му срещу Русия, съобщи министърът на въоръжените сили на страната Себастиан Льокорню, цитиран от Франс прес.

"За да удържи такава голяма фронтова линия, украинската армия се нуждае например от нашите бронетранспортьори, това е абсолютно ключово за мобилността на войските", обяснява министърът в интервю за в. "Трибюн", La Tribune, публикувано снощи.

"В големи количества, това старо оборудване, което все още е в изправност, ще бъде от пряка полза за Украйна. Можем да говорим за стотици до 2024 г. и началото на 2025 г.", допълни той.

Известните френски бронетранспортьори ВАБ (VAB), които са на повече от 40 години, се заменят във френската армия с бронирани машини от ново поколение "Грифон".

В отговор на настойчивите искания на Киев за укрепване на способностите му за противовъздушна отбрана Париж ще "деблокира и нова партида ракети Астер 30" за системата САМП/Т МАМБА, еквивалент на американската "Пейтриът".

Франция разработва с ускорени темпове и дронове, които ще бъдат доставени на украинците това лято, добави министърът, цитиран от БТА.

Льокорню посочи, че не изключва възможността да се прибегне до реквизиции или да се изиска от производителите да дадат приоритет на военните пред гражданските нужди, за да се ускори производството. Париж настоява френската отбранителна промишленост да произвежда повече и по-бързо, за да отговори на нуждите на въоръжените сили на страната и да гарантира дългосрочната подкрепа за Украйна.

"Европейският производител на ракети МБДА ни дължи бързи доставки. Този петък бяха публикувани указите за полицейските правомощия на министъра на въоръжените сили по отношение на задълженията за запаси, приоритизирането на договорите и дори реквизицията", припомни министърът.

"Поисках от Френската агенция за отбранителни поръчки да представи предложения за прилагането на тези мерки за ускоряване на производството на ракети "Астер", отбеляза още той, като подчерта, че ще настоява на натрупването на достатъчни запаси от боеприпаси.

Министърът припомни, че освен за Украйна, Франция се нуждае от ракетите и за борба с нападенията на бунтовниците хуси в Червено море.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


304
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оф да е жив и здрав путинарко и още дълго да си го избират колхозниците. По негово време НАТО се събуди от летаргията, разшири се, даде си старото въоръжение срещу жертви невиждани от ВСВ на колхозниците и сега се модернизира. Така дори пиянката Елцин не можа чак толкова да се издъни.
158
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
наистина е господ!
157
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия дето викат че са чели история славянобългаска, нищо не са чели защото е история славянобългарская.
156
0
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 месец
ae oнанимници, ае некой тесен филолог да ми обясни що по вузовете изучават жития и служения в раздел "старобългарска литература", а проповедите по същите тия книги се водят на "църковнославянски". де, ако може
155
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Путин е Господ!
154
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Владимир Путин не е свидетел. Президент е и е пратеник на бог, като ангел на светлината, доброто и възмездието, да въздаде справедливост и да възцари доброто по земята руска, а и не само.
153
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз на руснаци не се смея, няма защо, те са крепостен азиатски народ, икономически, културно и духовно изостанал в сравнение с България, която въобще и не е пример за напредналост! Смешни са ми българските русофили, по точно-жалки! Не тези дето го правят за пари, а тези на които Ленин е казал ,, полезни едеоди"!
152
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
стотици доставени, половината от тях ще се продадат в Беларус и в Русия, а остатъка ще бъде изпепелени
151
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те тогава пражани, столичаните на чехия са елини защото имат спарта прага отбор. ае стига ве ge6u/\u.
150
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 152 Чел съм История славянобългарска. Там пише че братята Кирил и Методий са дали нашата азбука на славяните и черковнославянските тези. Май ти не си я чел. Иначе нямаше да я даваш за пример. Или четеш само заглавията? Много си объркан, много. Тогава защо руснаците не я споменават тази история ВЪОБЩЕ? Защото не им отърва.
149
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Макрон тръгна като аслан, а сега се чуди как да се скрие
148
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
славянобългарская е. не ме интересуват царете. те са продукт на обществено икономическа система, където аристокрацията трупа богатства благодарение на робите. Роби са били така наречените селяни в България. армията е държала на власт царя и е служела за завладяване на нови територии и роби. анадъмно!
147
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
те московците сигурно са и траки, щом си имат отбор "Спартак Москва" не сме ли и братя по тракийска линия.
146
1
 
7
 
! Отговори
славяни преди 1 месец
Я накой да ми каже кой руски/СССР владетел е бил славянин. Като почнете от Иван Грозни та до Владимир Путин
145
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен - първо е Славяно-българска - не мислиш ли че това са два народа? второ - "О неразумни защо срамиш да се наречеш българин?" не пита да се наречеш славянин. Я кажи Цар Борис и Симеон какви са - славяни ли. Ти наш владетел или болярин до падането ни под турско да си чул да се определя като славянин или нещо общо с някакви славяни?
144
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За разлика от рашките, франсетата са се отърсили от наполеоновия комплекс преди повече от два века. А рашките са закърмени с него. Французите са свободни хора, правят си стачки и бунтове, кога си искат, без страх от кагебейски репресии, пътуват, наслаждават се на живота, ценят изкуството, хубавото вино и хубавите жени, без да ги дискриминират по възраст. Техните управници никога не са били педофили като Путин и приближените му, на които Джуджака доставя украински деца .5
143
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До До езиковедите Виж История славянобългарска на паисий хилендарски и тогава плямпай.
142
7
 
8
 
! Отговори
Твърдо преди 1 месец
Колкото е необходимо за дълбока Кли Зма на блатните джуджаци, толкова ще бъде доставено! И скоро родните копейки ще поемат и те с еднопосочен към Сибир. Там на воля ще прославят "светлото" си бъдеще.
141
2
 
6
 
! Отговори
До езиковедите преди 1 месец
Много голям езиковед си по руските учебници. Нашият език се нарича старобългарски. Старославянски го кръщават именно рашките, за да омаловажат значението му. После нашите *** повтарят това като папагали от техните "исторически" учебници. Славянски езици е условно наименование на езици, възниквали на близка територия и заради общата религия. А славянската кръв на българите е преувеличена. Има я в някаква степен, но е мнооооиго далеч по родство с руската. Направете си генен тест, езиковеди.
140
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тия колко са жалки реално НАТО без САЩ е голямо нищо.

Спонсорирани публикации