Един генерал (Радев) идва, друг генерал (Борисов) си отива

58% срещу 36% – равносметката след неделния балотаж
14 ное 2016 07:00,
117
Един генерал (Радев) идва, друг генерал (Борисов) си отива
Снимка: МС

53-годишният генерал от резерва Румен Радев е новият президент на България. Радев, който бе издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП, спечели категорично балотажа срещу кандидата на управляващата партия Цецка Цачева - 58% срещу 36%.

Още преди края на гласуването, премиерът Бойко Борисов, който също е генерал от резерва, потвърди намерението си да подаде оставка на правителството при загуба на президентските избори.

"Нали не си представяте, че утре излизам и казвам: "Размислих". ГЕРБ няма да участва по никакъв начин във властта", отсече Борисов и допълни, че първия работен ден на НС подава оставката на правителството си.

Още по темата

"След като подадем оставка, президентът ще ни даде отново мандата да съставим кабинет. Ние ще го върнем и той ще отиде при БСП", разясни процедурата Борисов.

Според него това било шанс новото мнозинство в парламента да управлява без избори. А то, според Борисов, е формирано от БСП, ДПС и ДСБ. ГЕРБ и останалата част от РБ нямало как да формират мнозинство.

"Проблемът за загубата си е наш. Вината си е изцяло наша", призна още Борисов.

БСП побърза да отстъпи още невръчения им мандат, лидерката на Столетницата Корнелия Нинова обяви, че с 38 мандата няма да участва в управлението.

"Ще се борим да бъдем първа политическа сила на предсрочните парламентарни избори и тогава да направим кабинет", подчерта Нинова.

Тя заяви, че премиерът Бойко Борисов сам е обвързал резултата от президентските избори с оставката на кабинета. "И е добре, че го изпълни, че поне веднъж е последователен", подчерта тя.

Новоизбраният президент пък отговори положително на въпрос дали Бойко Борисов е държавник, но посочи, че последните му действия не кореспондират с ролята на държавник.

"Той заложи съдбата на кабинета си и на България на своето его - държавникът трябва да надмогва егото си и да споделя властта", коментира Радев.

Според него Борисов не може да си представи, че ще работи с някого, когото не може да контролира.

"В България има нова политическа ситуация, в което няма нищо драматично. Предстои всеки от политическите актьори да извърши своя анализ и да се държи отговорно", настоя ген. Румен Радев.

Новоизбраният президент трябва да встъпи в длъжност на 22 януари 2017 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов Борисов не ВИ ли е срам да говорите против БСП ,като се има предвид,че имате повече от половината гласове от Турция така също цялата медия в Турция по нареждане на Ердоган иска да гласуват за ГЕРБ.Принуждавате целия държавен апарат да гласува за Вас не зависимо от всичко пак губиш
82
1
 
2
 
! Отговори
кой преди 7 години
Кой от двамата вдига самолета?
81
0
 
4
 
! Отговори
asd преди 7 години
До АнонименСамо да напомня, че това за 16 милярда е опорна точка. Външния дълг след Орешарски до сега е намалял с 4 милядра. Информацията е на сайта на БНБ с подробности по месеци.
80
2
 
4
 
! Отговори
дЯДО гОШО преди 7 години
Единият си отива другия идва само заради отношението към Русия...Бати Бойко това трудно го разбира но народа ще продължава да му го казва и не е далеч времето когато ще бъде при реформаторите или НДСВ...
79
1
 
9
 
! Отговори
Илиян преди 7 години
Има само един генерал другият е пожарникар. Да сте чували някъде генерал от пожарната? Няма освен при нас нали?
78
1
 
1
 
! Отговори
Циник преди 7 години
Чета заглавието - "Един генерал си отива...друг го замества..." На никой ли не му прави впечатление, че звучи като смяна на режима в накоя мнооого черна африканска държава! Тотална БАНАНЕНА РЕПУБЛИКА!
77
4
 
8
 
! Отговори
Ивайло преди 7 години
До Поздрави от Aв$трaлиДоста упорито пишеш по форумите!Въпроса ми към теб е:Квичите ли прасета гербаристки?Квичете!Само това ви остава вече!
76
3
 
16
 
! Отговори
Ивайло преди 7 години
Квичите ли прасета гербаристки!Квичете!Само това ви остава вече!п.п Тиквата е генерал колкото аз съм генерал!Той е нещо пак завършващо на "ал", но започващо с "П".
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Синди, бегай бре клош :)
74
2
 
15
 
! Отговори
бай петко преди 7 години
хайде пак се подхвана темата с ДПСв Турция Цецка печели убедително или умишлено пропускате този факт?
73
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БОРИСОВ- ИЗКУСТВЕН ГЕНЕРАЛ, РАДЕВ- ИСТИНСКИ ГЕНЕРАЛ.
72
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВИЖДАМ КАК ЕДНА ШЕПИЧКА ЗЛОООБАРЧЕТА ПОВРЪЩАТ СЪЩИСАНИ И ПАНИРАНИ ОТ ЗЛОБА И БЕЗСИЛИЕ. ВИЕ СТЕ ЕДНО НИЩО БЕ....
71
2
 
11
 
! Отговори
бай петко преди 7 години
колкото и да ревете това е положениетоявно вие си искате плужекк като роско за президент :D
70
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
3 млрд.дефицит заложен в бюджета+ 2 млрд излишък= 5 млрд налични за прибиране от върхушката на ГЕРБза пенсионерите по 40 лева да се радват
69
3
 
20
 
! Отговори
dabe преди 7 години
при 2 млрд.лева излишък в бюджета досегазаради изгърбеното население с данъции рекетирания малък и среден бизнеси заложен 3 млрд. лева излишъкдокрая на годината Горанов (т.е. Пеевски)и Борисов ще откраднат 5 млрд.само за 1 месецКое не Ви е ясно?Това са ГЕРБ.Тарикати- комарджии.Сметката плаща народа.
68
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На Доган му доскуча, и Пеевски реши да си махне марионетката от Дондуков 2, за да може Доган да си сложи неговата.. Стига скука...
67
3
 
28
 
! Отговори
bub преди 7 години
Изтегли си заемчетата и сега оставка....абсолютния хитряга! А отговорност кой ще носи?
66
3
 
32
 
! Отговори
Sawer преди 7 години
Премиер да се държи, като дете, на което не са му купили Iphone! Сърдитко Митко.
65
5
 
35
 
! Отговори
Ala_Bala преди 7 години
Има разлика: отива си един измислен генерал и идва истински!
64
3
 
31
 
! Отговори
реалист преди 7 години
Отвратен съм от Бойко въпреки, че бях негов фен. Рискува стабилността на държавата и наказва народа си затова, че не се е държал като негова собственост и не е гласувал за Цачева. Като иска да носи отговорност и се пише за демократ да подде оставка като ръководител на ГЕРБ. Докато Борисов е е наело на ГЕРБ за мен такава партия не съществува.