Плевнелиев и Радев заедно да решат за датата на изборите

Юристите Екатерина Михайлова и Атанас Семов коментират хипотезите
Обновена: 14 ное 2016 10:48 | 14 ное 2016 10:44, Камелия Цветанова
10
Плевнелиев и Радев заедно да решат за датата на изборите

Най-важното сега е да се постигне съгласие между основните политически сили, настоящият президент Росен Плевнелиев и новоизбраният - Румен Радев, за състава и структурата на служебния кабинет, както и за датата на предсрочните избори, смята юристът и бивш син депутат Екатерина Михайлова.

Още по темата

Според нея, ако това бъде направено, ще настъпи известно успокояване: "След подаването на оставка на кабинета "Борисов" следва една разпоредба в Конституцията, която дава възможност да се разпуска парламента в един единствено случай - когато не може да се състави правителство. Заради изтичането на мандата на сегашния президент Росен Плевнелиев обаче това няма как да стане".

По Конституция сега президентът Росен Плевнелиев трябва да връчи мандата на ГЕРБ и после на БСП. И двете партии обаче обявиха, че ще ги върнат. След това мандатът трябва да се даде на трета партия, която Плевнелиев ще си избере.

Според Михайлова лошото е, че държавният глава няма срок, в който трябва да предложи мандат за управление на партия, а единствено партиите имат срок за връщането му.

"Тук за мен има голяма въпросителна - кой насрочва изборите и кога. Кой насрочва в смисъл - сега действащият президент или този, който ще встъпи в длъжност на 22 януари", каза Михайлова пред Нова тв.

Юристът Атанас Семов посочи, че въпросът е и дали ще се свикват избори за обикновен парламент или за Велико народно събрание, каквато заявка направи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Избори за Велико народно събрание може да насрочи и сегашния президент, ако се предлагат промени, които изискват свикването му.

Тогава се прилага процедурата на предсрочни избори, при което сегашният парламент работи до изборите за Велико народно събрание. За целта обаче е необходимо поне две трети или три четвърти от парламента да постигнат съгласие за свикването на ВНС.

Екатерина Михайлова отбеляза, че може да се свика Велико народно събрание около един въпрос, но то може да е "много велико" и вечно, тъй като няма срок - разпуска се, когато си свърши работата.

"Аз искам да чуя не дали ще свикваме Велико народно събрание, а за какво. Да чуя позициите на основните политически сили - ако искат Велико, ще променят ли структурата на съдебната власт, ще дадат ли на президента, който и да е той, правото при политическа криза да разпуска парламента", коментира тя.

Според нея дали сега България е в политическа криза, зависи единствено и само от политиците ни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
"Преориентирането" на България доказано винаги води до Национални катастрофи! Още не сме видели Президент който да е преориентиран към България и Българските интереси!
6
2
 
2
 
! Отговори
коя преди 7 години
Ба коя е тази Екатерина Михайлова, сещам се за една по времето на управлението на Командира тя ли е ? Май е тя, другарката дружинна Михайлова въх, тя пък кога излизе от нафталина та други кадри няма ли ?
5
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никакъв Плевнюлиев. Генарал Радев да назначи служебен кабинет. Не трябва да се допуска антибелгарина Плевнюлиев да участва в съставянето на служебен кабинет защото той няма мозък и ще го състави от неграмотни, корумпирани евроатлантически отпадъци.
4
6
 
10
 
! Отговори
Ще видите преди 7 години
Как Плювналиев ще иска да назначи последното герберско лужебно правителство.Правителство,което да си отмъсти за вота на българите ,да доунищожи каквото може и за последно да открадне каквото може.На този инфантилен индивид трябва да му се попречи колкото е възможно.Щом иска да вкара Митов и Ненчев,едни от най-омразните министри/макар,че повечето са омразни/,какво да каже човек.Добре,че скоро ще остане в историята на българия като най-голямото президентско пос мешище на страната в цялатаи история
3
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Борисов Борисов не ВИ ли е срам да говорите против БСП ,като се има предвид,че имате повече от половината гласове от Турция така също цялата медия в Турция по нареждане на Ердоган иска да гласуват за ГЕРБ.Принуждавате целия държавен апарат да гласува за Вас не зависимо от всичко пак губиш
2
5
 
3
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
Само Велико Народно Събрание ни липсва сега за да станат нещата още по-непредвидими.
1
4
 
11
 
! Отговори
кръстоносец преди 7 години
Да можеше и плувниу да си тръгне още сега....