Велико Народно събрание – на един проект разстояние

2/3 от депутатите трябва да подкрепят решение за избори за велик парламент
Обновена: 15 ное 2016 07:05 | 15 ное 2016 07:00,
117
Велико Народно събрание – на един проект разстояние
Снимка: архив Reuters

Великото Народно събрание е на един законопроект разстояние. България е на крачка от възможността да се свика Велик парламент, който да извърши дълбоки и необходими реформи във всички сфери на държавното управление.

ГЕРБ вече обяви готовност да внесе законодателни промени в тази посока. Заявки за радикални промени в основния закон дават и АБВ, и ДСБ.

Проектът може да бъде и от едно изречение, заявиха конституционалисти. След това трябва да се приеме решение за провеждане на избори за ВНС, което изисква одобрението на 2/3 от депутатите, пише вестник "Сега".

Тон за свикване на Велико Народно събрание даде премиерът още в първите часове след изборната загуба в неделя. Той дори обясни, че това е задължително и че политическата класа в този си вид е неприемлива за хората.

Борисов обяви в каква посока конкретно възнамерява да работи партията му - намаляване броя на народните представители от 240 на 120 и смяна на избирателната система.

За ВНС настояха вчера и от АБВ с аргумента, че трябва да се прекъсне практиката сериозните проблеми на страната да се решават на парче.

Още по темата

"Ако ние не направим радикалните промени сега, няма да отговорим на обществените очаквания. Става дума за съдебната реформа, става дума за институционалните правомощия. И ако сега не го направим, след следващите избори пак ще си говорим за Велико Народно събрание", обяви зам.-шефът на партията Румен Петков.
 От АБВ отдавна искат да бъдат засилени правомощията на държавния глава в посока президентска република.

Велик парламент искат и от ДСБ на Радан Кънев. Ръководството на тъмносините прие резолюция миналия петък, в която декларира, че България се нуждае от изцяло нова конституция заради "необходимостта от коренна промяна на политическата система".

От БСП дадоха да се разбере, че имат готовност да обсъждат темата, стига да бъде представен проект за промяна на конституцията. "Да оставим темата отворена. Да водим разговори, да видим как това може да се случи, но към този момент това Народно събрание не събра 2/3 за решаването на такива въпроси", заяви соцлидерът Корнелия Нинова.

От ДПС коментираха, че подобна инициатива им се вижда трудно осъществима за краткото време, което остава на сегашния парламент. Хората на Ахмед Доган обаче също са готови да обмислят свикването на ВНС. 

Патриотичният фронт смята, че има по-важни проблеми пред страната от промяна в конституцията и ВНС. Не е ясно на каква позиция е остатъчният Реформаторски блок.

Ако са сериозни в намеренията си, на политиците ще им се наложи да побързат, тъй като по конституция проект за нов основен закон или за изменение на действащия се разглежда от парламента не по-рано от два месеца и не по-късно от пет месеца след внасянето му.

Причината е, че след два месеца - на 22 януари, встъпва в длъжност новият президент Румен Радев, който вече ще има правото да разпусне сегашното НС и да насрочи избори за ново.

Освен готов проект парламентът трябва да приеме и решение за провеждане на избори за ВНС. За това е необходимо мнозинство от 2/3. Ако решението бъде одобрено, президентът трябва да насрочи вота за велик парламент в рамките на 3 месеца.

Веднъж избрано, ВНС може да действа и като Обикновено Народно събрание (ОНС). В конституцията е записано, че това става само при неотложни случаи, но практиката на 7-ото ВНС, което работи от 10 юли 1990 г. до 2 октомври 1991 г., показа, че не е задължително стриктното придържане към тази разпоредба. Правомощията му се прекратяват, "след като се произнесе окончателно по въпросите, за които е избрано".

"Няма никаква пречка сегашното ОНС да приеме решение за избор на ВНС. Трябва обаче да се посочи по какъв въпрос", обобщи ситуацията конституционният съдия Румен Ненков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 30а ти колко деца направи
24
3
 
7
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
До 33Момко и по-надолу го казах. Проблема не е на системата а на хората.Вземи за пример общините и кметовете. Едни са добре други не. Враца и Видин се управляват по един и същ начин, но едните са на дъното, а другите малко по-нагоре.Каквото и да направи ВНС няма да промени манталитета на управляващите. Сегашната с-*** също не е за подценяване, проблема е СЪДА.
23
4
 
17
 
! Отговори
Гражданин преди 7 години
Основният проблем на България са партиите.Безпартиен Двукамерен парламент.Долна камера от мажоритарно избрани представетили на всичките 28 области, която се свиква на сесии и опция за отзоваване от избирателите.От тях се съставя правителство.Мин.съвет, който авт. става горна камера.Спомнете си 1938 г. и благоденстваща България.
22
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Славчо ли е новият проект на кукловодите? Той ли ще бъде сега спасителят на нацията и цивилизацията вместо Баце? Неслучайно Баце му предложи да направи партия...
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Демографията, демографията!!!! Народ не остана... което е останало е преобладаващо черно!!! Закъде сме тръгнали??
20
1
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
До 24Колко от досегашните пратихте в пенсия ?Един - Виденов.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До до 24Едно трябва да е ясно , Държава без народ , НЯМА . Тоест народа е държавата и ако народа иска промяна в модела на държавата , ще се правят толкова промени колкото народа смята , че са нужни.
18
0
 
16
 
! Отговори
до 24 преди 7 години
Трябва да се има предвид, че тези, от които ще се отървем ще участват във ВНС, а на мене никак не ми се вярва да си направят харакири.
17
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 21 Незнам статуквото дали ще "промени" статуквото , но ако се осмелят да го направят може народа да ги прати в предсрочна пенсия на едно по хубаво място (поне се вярва , че е хубаво) .
16
4
 
10
 
! Отговори
Бай Иван преди 7 години
ВНС няма да реши проблемите ни. Няма да промени манталитета на депутати, кметове и областни управители. Намаляване броя на депутатите може да има положителен ефект, но може и отрицателен.
15
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кой ще влезе в състава на ВНС? А, да, статуквото, което ще "промени" статуквото.
14
0
 
10
 
! Отговори
ВНС преди 7 години
1. Несвикването на ВНС е удобно за т.нар. български елит, защото несвикването му е оправдание за липса на реформи. 2. Времето действително е кратко/ не не и невъзможно кратко..../ 3. Нищо няма да стане докато народът не ги изрита от там.....
13
10
 
6
 
! Отговори
само ГЕРБ преди 7 години
Боко, чрт возмит тебя. Разкарай се незабавно от председателския пост в партията. Не ставаш за ръководител. Ще унищожиш всичко постигнато от партията до момента. Ти не си партията. Само ГЕРБ!
12
4
 
24
 
! Отговори
ййй преди 7 години
Българинът иска всичко на света.. Искаме правила, но другите да ги спазват. Искаме децентрализация и власт, но незнаем какво да правим с нея. Искаме да сме като Швейцария, но манталитета ни не ни позволява. Искаме добри училища, но никой не му се учи. Искаме хубаво платена работа, но никой не му се работи. Искаме хубави пътища за да можем да караме с 200-300км/ч, а не за да намалим риска от катастрофи. Искаме пари, но незнаем как да ги харчим.
11
2
 
19
 
! Отговори
хм преди 7 години
Добре де, насила хубост става ли? Дори да намери на4ин да се върне на власт, когато хората не искат ББ, има хиляда на4ина пак да бъде разкаран - за ве4но. И кирливия герб също. Със дяволи се играе по дяволски.
10
7
 
6
 
! Отговори
ййй преди 7 години
Българинът иска конституция която да децентрализира властта, но Българинът не е готов за такава голяма крачка защото незнае какво да прави с тази власт... и тогава ще настъпи хаос.. Местни феодали ще издигат тези главни съдии и полицейски началници и заедно ще ви крадат пак.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 6референдума се случи сега. Референдумът изисква промяна в конституцията. При следващ референдум пак ли ще се свиква ВНС ?! Нямате угодия... Бюджета бил лош, сега като го върнаха - аа ащо връща бюджета.Като подаде оставка - що искал ВНС ... ми ще иска, щото няма друг начин за да се изпълнят желанията на народа чрез референдума.Такива като теб не трябва да гласуват за нищо. Нямате представа от елементарни неща.
8
3
 
26
 
! Отговори
малкият скромен Иван преди 7 години
Целта на Боко е свикване на ВНС, което да възстанови монархията в България и да го короняса за цар. напр. Тиквоний I фон Банкя
7
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ВНС е излишна загуба на време. Всяка промяна на конситутцията изисква избори за ВНС, ВНС, нови избори за НС. Излишна загуба на пари и време. В оптималния вариант, 1 година време загуба само за това.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нова Конституция и нов ред задължително трябва да има в държавата , но ВНС да се премахне , ще е грешка , то е гарант , че партиите няма да си променят каквото и както им е удобно , въпроса е , че ВНС трябва да се свиква от нараода - с референдум например.