1 от 3: Борисов прави кабинет на малцинството?

Патриотите не се отказват: 300 лева минимална пенсия за всички
28 мар 2017 07:00,
160
1 от 3: Борисов прави кабинет на малцинството?
Снимка: Reuters

Във втория ден след изборите вариантите за съставяне на кабинет спадат до три. Един от тях е съставяне на правителство на малцинството.

Друга възможност е кабинет с Обединените патриоти, а трети – с "Воля", изброява наличните възможности вестник "Труд".

Вариантите за ново мнозинство и ново правителство спаднаха рязко след като в изборната нощ коалицията РБ-Глас народен изненадващо отпадна от сметките, тъй като изпадна от парламента.

Още по темата
В тази тази ситуация Бойко Борисов има три варианта за кабинет. Първият е да управлява самостоятелно, само с кадри на ГЕРБ.

Още в началото на годината бившият премиер даде да се разбере, че не му е чужда мисълта за кабинет на малцинството. Тогава той обяви, че предпочита да прави такова правителство отколкото да се съюзява с БСП.

Ако се спре на този вариант, цялата отговорност за управлението ще е на партията му. В този случай обаче Борисов няма да търпи упреци от своите, каквито често се чуваха в предишния мандат, че други формации във властта носят много негативи.

Възможно е да се състави правителство на малцинството и този вариант е бил обсъждан от ръководството на ГЕРБ.

При това положение Борисов ще трябва да разчита на тематични мнозинства за приемането на всеки закон. В този случай ДПС ще имат ключова роля.

Друг вариант е Борисов да състави самостоятелен кабинет с подкрепата на Обединените патриоти, които да не влязат в изпълнителната власт.

Хората на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов обаче продължават да поставят условията, които ги скараха с ГЕРБ в миналия мандат – увеличаване на пенсиите.

"Не е задължително да влизаме във властта. Държим в управленския план да бъдат включени няколко акцента от предизборната ни платформа – минималната пенсия да стане 300 лв., ограничаване на изборните секции в Турция само в посолствата и консулствата, продължаване на ревизията в енергетиката", коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Подвариант на този вариант е Обединените патриоти да подпишат коалиционно споразумение с ГЕРБ и да получат определени министерства. Още от предишния парламент се говори, че Красимир Каракачанов има амбиции да оглави министерството на отбраната. Твърде възможно е на патриотите да бъде поверен председателския пост в парламента след като стана ясно, че Цецка Цачева няма да влезе в Народното събрание.

Явор Нотев е един от добрите варианти заради безупречната репутация на юрист. Освен това той вече има опит като зам.-председател на парламента.

Третият и най-малко възможен вариант е Борисов да покани и "Воля" да подкрепи управлението. Патриотите поне засега нямат нищо против партията на Веселин Марешки. Варненският бизнесмен заяви, че първо ще се срещне именно с патриотите.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
8
 
! Отговори
До 102 преди 7 години
Като че така какво си писал, разбирам защо си герберуга. Каквото човек сам си направи, никой друг не може да му ги направи. Да те нарича ***, защото и той е ***, поради което се разбирате е показателно. Да не забравиш да му се обадиш когато скочат цените на парното, тока и водата, може да ти кихне някой лев, глу:пако. Едно може чичака, да краде от хората, да ги лъже и предава. Щастлив ли си в обичта към него? Браво! Глупостта на гербераста е безгранична като Космоса.
78
0
 
9
 
! Отговори
Тинев преди 7 години
Някой знае ли къде ГЕРБ ще раздават таш*ците?Щото да ги окомплектоваме с оня гол **й, от предишните избори!
77
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Българите харесвали Бойко - да харесват го предимно пропадналата част на народа, тези с мутренската и к**венската ценностна система, чиято мечта е анцуг и пачка, ама ако може без работа. Всеки човек, който се е образовал достатъчно, чете и се интересува от света около себе си, работата си и т.н.няма, как да харесва подобен човек, той не само е пр*ст, но е срамно да бъде в управлението на държавата. Предполагам и страните от третия свят нямат толкова пр*ст управляващ.
76
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сега разбирам защо когато чуят или видят българин в Европа, особено в Англия, имат лошо отношение. Чудят се хората, как е възможно българинът да избира за трети път един доказан страхливец и природен феномен на тъпотата? Един съвсем изфирясал чичо, оплел се в лъжи и кражби, унижаващ народа си по всяко време.Европата отдавана знае за неграмотността, простотията и корупцията му.Но е Послушко, ще приема амуджи и ще ги храни.Нинова поне щеше да отмени 208 постановление на МС.А феномена ще ги приема.
75
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито един познат не е гласувал за него на тизи избори.Гласовете за попедата на Герб може би са купени.-----------------Може би, а за Радев гласовете бяха ли купени?
74
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Червени каскети, и преди изборите и след тях сте много много зле. Борисов е обичан от всички българи, а вие за пореден път сте в изолация.Как си помислихте, че ще измамите народа след като вашата партия ни причини Виденов, Станишев, Орешарски.За толкова глупав ли смятахте народа?
73
4
 
16
 
! Отговори
карина преди 7 години
ББ е без никаква дългосрочна и принципна позиция по който и да е въпрос. Думи без покритие, дела без смисъл - важното е да е във властта. Тези, които са против него обаче защо не гласувахте, защо ??? Това е големият смисъл на гласуването - ако всички го направят нямаше да е този тъмен балкански субект.
72
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ББ да подава оставка.Нито един познат не е гласувал за него на тизи избори.--------------Смени си познатите, моето момче!
71
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Шоуто тепърва предстои.Този нов парламент ще изкара докато големите отвън се разберат.А това ще стане до наесен.
70
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Tri pati ostavka _ i pak se poiavi na bial sviat , tikvata ot bankia !
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като те е срам ходи си в Северна Корея!
68
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Що не си направят една коалиция от всичките партии които влизат, без това са един дол дренки !
67
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ББ да подава оставка.Нито един познат не е гласувал за него на тизи избори.Гласовете за попедата на Герб може би са купени
66
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Единственото хубаво нещо на тези избори беше крахът на психодесните протестъри и русофоби.Хем без депутати,хем без пари.А и Тръмп спира кранчето на грантовете.
65
2
 
1
 
! Отговори
измислени избори преди 7 години
До Анонимен 88Да бе,на калпавия ... вълната му пречи!Да си благодарите на ДС ,че ви даде и тия проценти!
64
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, плюете по Бойко, ама хората не предпочитат Нинова.
63
1
 
7
 
! Отговори
демократски комуниз преди 7 години
Каквото и правителство да стане,все сме в киреча!
62
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Истината е,че Европа не позволи на Корнелия Нинова да спечели заради позицията и за СЕТА,заявката и че ще анулира постановление 208 за бежанците и антируските санкции.Брюксел се уплаши от една жена и затова изпрати утрепката Антонио Лопез да нагласи изборите и да отнеме служебно победата на Нинова.Всички си спомняме как всички бойкови медии и социолози се бяха кротнали,знаейки,че Корнелия ще е новият премиер и изведнъж след визитата на тоя червей пак се развихриха да облизват Баце.Това е.
61
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нека се удвои и утрои мигрантския поток, ще ги настаним в жилищата на комунистите, които гласуват за БСП!Успех на ГЕРБ!
60
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След великата поредна победа на Тиквара, мигрантският поток ще се удвои. Нищо няма да направи Будализов за хората. Два мандата не направи, ще направи ли нещо през третия? Да чухте в програмата нещичко за бедността, за икономиката, селското стопанство, за Българското достойнство пред Болника Ердоган? Няма такова нещо. Той е полегнал на Ердоган, а утре ще му се на/дупи. България стремоглаво се върти по спиралата надолу. И тези които гласуваха за БиБитко още на 01. Април ще го усетят. Честито!