Георги Димов: Победа за Герджиков с гласове от Турция щеше да е резил

Причините за турската реакция са икономически и политически, смята дипломатът
22 ное 2021 21:57, Красимир Ангелов
28

Изборите в България приключиха. На втория тур Румен Радев бе избран за втори мандат за президент, но изборните страсти все още владеят страната. Стигна се и до напрежение по остта София-Анкара. Имаше ли намеса на Турция на изборите у нас?

"Абстрахирам се от вътрешнополитически прочити, страсти и заклинания. От гледна точка на българо-турския диалог, евентуална победа на втория тур на проф. Анастас Герджиков щеше да представлява пълен резил", заяви бившият ни генерален консул в Одрин Георги Димов в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Димов заимства от думите на Бойко Борисов, който "фиксира голям резил по отношение на преизбрания за президент Румен Радев".

"На първия тур, когато изборите бяха 2 в 1, всъщност в Турция се гласуваше за турския кандидат. Ерго, ако бяха дошли достатъчен брой гласове, щяхме да имаме турски президент", изтъкна той.

Бившият ни консул в Одрин припомни редовните парламентарни избори от март 2017 г., когато отново е имало "много силна намеса в нашите вътрешни работи".

"Имаше един министър – Мехмет Мюеззиноглу, който в прав текст агитираше за кого да се гласува на нашите избори. Дори обещаваше на нашите изселници, че ще им разреши да нарушат митническите закони. Замисълът – не нашите избори, а референдумът, след който Турция стана президентска република", обясни Димов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му причините за турската намеса в изборите на 14 ноември са и икономически – високата инфлация в южната ни съседка, както и политически – спадналата подкрепа за Ердоган.

"Призовавам главния прокурор да си влезе в правомощията и да започне една прокурорска проверка с цел сезиране на нашия съд. Турците са вързани. От една страна имаме нарушения на нашия Изборен кодекс, обаче когато са избори зад граница, влизат и квалифицирани състави от Наказателния кодекс. Става въпрос за престъпления против републиката", обясни Димов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кадруването в ДПС не е много успешно напоследък, помогнаха на Радев на предишните избори и сега проблеми, избраха си Гешев, пак проблеми. Усещам как и с Шиши ще берат ядове. Доган губи форма, даже и проекта му ИТН се сгромоляса.Жалко за хората, които го крепят на власт, да си прави схемите.
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българина не е много умен, но чак пък толкова, да избере коалицията Магнитски. ДПС е главна причина да няма прогрес в държавата.
18
0
 
4
 
! Отговори
избирател преди 2 години
Трябва дасе напаравят промени в изборния закон двойно гражданство не с е предава по наследство.След *** на български гражданин с двойно гражданство се прекратява и гражданството а не наследниците да продължават статута.Освен това граждани които си плащат данъците и са в час с нещата да гласуват и то д астане задължително както в други страни .Виждаме че от 6 милиона избиратели гласуват от 2-3 милиона останалите са навън и интереса за гласуване е 10-15 %
17
12
 
0
 
! Отговори
Радев преди 2 години
Е завършил със златен медал природоматематическа и няколко висши с отличие и той говори като малограмотник, изпускайки реплики за родина майка и че Крим е руски. Айде моля ви се. Това си беше режисирано- да косолидира с едното турския вот и с другото проевропейскя вот. После пришиха единия към другия и ето ти вота за Герджиков. Американците си замълчаха а Руснаците се присмяха. Явно имат пръст в това театро.
16
22
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А фигуранта не беше ли избран през 2016 с гласовете на ДПС....хахаха....значи резил е било тогава!
15
16
 
5
 
! Отговори
гого преди 2 години
Гласуването от чужбина без ограничния и по по-облекчена процедура отколкото в България се въведе от последният избирателен кодекс на ИТН (Слави Чалгата) и Фигурант Радев. Мрънканията за гласовете от чужбина - към тях!
14
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като Космополит съм за мир и дружба между народите. Вместо да се вайкаме за 90 000 гласа от Турция, по-добре да направим гласуването задължително със съответно отнемане на българско гражданство при две поредни манкирания.
13
14
 
20
 
! Отговори
Илия преди 2 години
Какви изборни престъпления бе другарю. Какво непрекъснато плашите с Турция. Твоята заплата като посланник в Турция как беше....Живя ли си с кеф там. Половин българия пазарува от Турция, ходи на почивка в Турция и са доволни от отношение, цени....Плашите и си играете с християни и мюсюлмани а лапате като невидяли и то от мойте..нашите на обикновенните хора - данъци. А седнете си вече.. Знам че няма да стане дебелооки и дебелокожи сте..Да сте здрави. Аре
12
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз като Българин се разграничавам от подобни изказвания , било каквото било трябва да се гледа напред
11
8
 
24
 
! Отговори
помнещ преди 2 години
Я питайте бившият министър на Външните работи,от времето на Иван Костов и СДС крадците" Убавото Наде"! Беше (Михайлова) тогава,па после (Нейска) това си е личен избор де.Зет и е турчин! Та тя не би споделила нищо лошо за Турция мисля!-:))) Но този мъж е истински българин! И днес тогавашния Киряк Стефчо предател българин е жив! Борисов къв го дири в Турция при Ердоган при 2 рите избори?-:(( Факт!
10
19
 
11
 
! Отговори
Далкълъч Салим преди 2 години
Този дядо пак ли изнамерихте да мънка с неговото значи, забравя имена, забравя какво е тръгнал да казва. То възрастта не е порок. Лошото е, че не е наясно с нищо. Щели да съдят? Кого, бе деде? Я си гледай старините и не се пени. И всички останали. Вижте хорото в Славяново, то няма бели хора на него. Вие сте тръгнали Турция да оправяте. Инфлацията колко била, и Ахмет Давутолу. Дядо още три живота Аллах да ти даде, книга като на Давутолу неще напишеш. Гледай си пенсията и Турция не я мисли. Аман!
9
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Турският кандидат на ГЕРБ спечели изборите в Турция.
8
4
 
21
 
! Отговори
Моци преди 2 години
Ама нека се видят колко струват герджиковци!!!
7
4
 
22
 
! Отговори
Даскала преди 2 години
То и сега резила за ГЕРБ е пълен !Подкрепата на ДПС за мафията , също е резил но за тях!Сами се разобличиха че продължават да служат на обръчите от фирми на Доган и да се облагодетелстват от тях!Крадат брате и българи и турци заедно нямат спиране!
6
15
 
7
 
! Отговори
обективен преди 2 години
Защо през 2016 ДПС като подкрепиха президента нямаше проблем а сега има тия който гласуваха тогава са същите .
5
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Независими телевизии излязоха с данни че Радев е взел първия мандат с гласове от Турция , но сега не е много удобно
4
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герджикооглу нямаше да спечели дори с гласовете от Турция!
3
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз бих гласувал за Герджиков , не живея в Турция дърт козел
2
17
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво им има на хората в Турция , тез от Англия по умни ли са дето са гласували за зеления чорап . Не си играйте с хората ще ядете сопата
1
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Герджик на турски означава гиздав,затова си го харесват комшувците..