2021 г. - избори след избори и нови звезди на политическата сцена

Чак след третия вот беше съставено правителство
39
2021 г. - избори след избори и нови звезди на политическата сцена
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

През 2021 г. безпрецедентно на избирателите им се наложи да отидат цели три пъти до урните. До тази ситуация се стигна, след като две Народни събрания не успяха да излъчат правителство и рискът от политическа криза назря сериозно. Чак от третия опит вече имаме функциониращ Министерски съвет, излъчен от 47-от НС.

На редовните избори на 4 април изненадващо новата за онова време политическа формация на шоумена Слави Трифонов „Има такъв народ“ изпревари системните партии като БСП и ДПС и се нареди на второ място след ГЕРБ. Бариерата от 4% премина и друга партията на протеста – „Изправи се! Мутри, вън“.

Още по темата

Като първа политическа сила ГЕРБ получи от президента Румен Радев първия проучвателен мандат, но след като всички останали парламентарно представени партии отказаха да подкрепят проектокабинета, ГЕРБ върна мандата. Така той отиде в ръцете на втората по численост формация в НС – ИТН.

На 28 април  обаче техният кандидат за министър-председател Антоанета Стефанова върна мандата още при получаването му с мотива, че партиите на протеста нямат достатъчно гласове за съставяне на правителство и подчерта категоричното нежелание за влизане в коалиция с ГЕРБ, БСП и ДПС.

Третият мандат отиде в ръцете на БСП по решение на президента. Социалистите обаче също върнаха мандата и така набързо и само след 9 проведени заседания 45-ото НС отиде безславно в историята, а държавният глава назначи служебно правителство, което да организира предсрочните избори за 46-ият парламент.

На 11 юли в разгара на лятото и почивния сезон се проведоха вторите за годината избори. На тях волята на избирателите нареди на първо място ИТН. Новоизлюпените политици от формацията на Слави Трифонов опитаха да излъчат кабинет, но не срещнаха подкрепата на ДБ и ИБГНИ, на които разчитаха. От БСП пък поставиха някои условия и така Слави Трифонов обяви пред партийната си телевизия, че проектокабинетът въобще няма да бъде внасян за гласуване в НС и ИТН върна мандата.

ГЕРБ върна мандата веднага, след като го получи като втора политическа сила, третият и последен проучвателен мандат отново отиде при БСП и отново се провали.

Така на 14 ноември българите пак отидоха до урните. Този път обаче им се наложи да гласуват не само за депутати, но и за президент и вицепрезидент, защото мандатът на Румен Радев и Илияна Йотова изтичаше и трябва да се избере нова двойка за „Дондуков“ 2. Другата новост беше всеобхватният машинен вот, за който ЦИК положи доста усилия и проведе сериозна разяснителна кампания.

Избирателите наказаха политиците за тяхна безотговорност и провала на два парламента и изборите за 47-ото НС отбеляза рекордно ниска избирателна активност.

Тези избори отново изведоха като първа сила нови играчи на политическата сцена. Гласоподавателите отредиха първото място за формацията на бившите служебни министри в кабинета „Янев“ 1 Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“. ГЕРБ остана на второ място и обеща да е конструктивна опозиция. ДПС зае третото място. Подкрепата за БСП обаче падна доста и партията се нареди на четвърто място. Най-много загуби ИТН, която от първото място на изборите на 11 юли, се срина до петото. ДБ също загуби част от избирателите си, които подкрепиха ПП, а овакантеното последно място от ИБГНИ беше заето от „Възраждане“.

Така от трети опит през 2021 г. беше сформирано и правителството, което е излъчено от коалицията ПП, ИТН, БСП и ДБ.

Парламентът гласува състава му на 13 декември. Четворната коалиция пое властта със заявка, че ще изпълни пълния мандат от 4 години, а дали това ще стане, предстои да видим. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
2
 
! Отговори
ЬЬЬ преди 2 години
Няма никакви нови звезди в политиката,а напротив-бившата ДС зад гърба на радев - автори на олигарсията,търговията с наркотици и всички злини,сполетели България + корумпираната до ушите соц.(ком.) партия на книнова са отново на власт.Честита промяна,българи и за много години!
21
6
 
1
 
! Отговори
бай Вълчо от Хисара преди 2 години
You,записал си следното:При ГЕРБ/ неговото некадърно управление цените на всички основни продукти бяха на нормални цени,цената на тока беше 10 пъти по ниска,на водата три пъти,цената на бензина 1,70лв.За м. 10.платих ток на EVN 0.26ст.дневна.Вода 1.42лв.кубик.Ти на коя планета живеш? Кога бензина е бил 1.70лв/л/при бай Тошо ли?.През м.април заредих дизел 2.28.Сега е 2.42. Свинското в с. Житница е колкото минал.год.Кого лъжеш? Или си платено герберско *** или живеш в някой измислен свят!
20
6
 
9
 
! Отговори
you преди 2 години
До Герб са гадовеПри неговото некадърно управление цените на всички основни продукти бяха на нормални цени,цената на тока беше 10 пъти по ниска,на водата три пъти,цената на бензина 1,70лв.Сега какво имаме при Киро моста-ток,вода ,газ,гориво,парно и всичко обвързано с тези неща са в пъти по скъпи.Нали вече имаме редовно ,макар и уродливо правителство.Какво правят те за хората.Ами едно голямо НИЩО.Само празни приказки от разни капацитети и разни стари муцуни от соца.И скъпотията тепърва предстои.
19
4
 
2
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
За да не се състави правителство са винивни ИТН. Те искаха да бъдат номинант във всичко. Е, не може така все пак сме парламентарна република.На следващите избори ИТН и ГЕРБ ще бъдат извън тепиха.Чекмеджан и компания го очаква бай Ставри.
18
4
 
11
 
! Отговори
Комунизмът се завърн преди 2 години
Комунизмът се завърна в най-уродливата си форма: 7-8% богоизбрани, добре живеещи и тор - ние всички останали! Е, това ли искахте!? Да ви е честито!
17
2
 
11
 
! Отговори
Асан Карагъзъ преди 2 години
Киро Кембриджа ще ни оправи за 400 дни.
16
11
 
4
 
! Отговори
Герб са гадове преди 2 години
Тук все още има забрудени овце които бленуват за завръщането на комуниста БорисоФ довел страната до катастрофа. За трагичното състояние в което се намираме ива основна вина неговото некадърно управление. Защо не не извърши диверсификацията за която говореше имаше цялото време на света ? Къде са му договорите за евтината газ за която ни проглуши ушите ? Всичко е празни приказки и демагогия а за "благосъстоянието" се теглиха заеми които всички ще връщаме.
15
3
 
9
 
! Отговори
Аспарух преди 2 години
Камелия,къде ви се привидяха тия звезди или така ви е заповядано ?! НЯМА звездни лично сти в този парламент ! Това са само еедни ПАРАШУТИСТИ спуснати от летеца-президент посредством "вълшебните машинки " и това е! Хайде,стига си ни заблуждавала !!!
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съжалявам, че повечето хора са много наивни и не могат да мислят самостоятелно. Важното било ГЕРБ да не са на власт, не важното е как се управлява в полза на народа. Това Борисов го правеше добре. Само пенсиите и заплатите се вдигаха, нищо друго. Сега какво е , всеки ден нови цени на тока, парното, водата и всички хранителни стоки. Явно повечето хора обичат поговорката, не сакъм да съм добре, но на Нане да му е зле.
13
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Старата нова звезда Корнелия... ми, не, не е по-лоша от бацето.
12
21
 
3
 
! Отговори
Дако от Сокако преди 2 години
Важното е че тиквата утече в канала, на никой не липсва и скоро ще бъде забравен. Новите клоуни от ПП се справят не по зле от него.
11
2
 
17
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Избори до дупка - докато пак паднахме в дупката на безпаричието на юдо-комунизма...
10
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЦОП - Ционистко окупационно правителство. Махайте тази нелегитимна власт. Тези канадски клоуни нито са българи, нито са европейци, нито са сериозни хора. Нямат никакво право да управляват.
9
2
 
19
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Доживяхме да видим "новите"/стари "звезди, които ОБРАХА И РАЗРУШИХА ДО ОСНОВИ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА, ОТНЕХА С ПРЕСТЪПНАТА "ПРИВАТИЗАЦИЯ" И ПАРЧЕТО ХЛЯБ НА ОТРУДЕНИТЕ БЪЛГАРИ.И СЕГА, БЕЗ КАПЧИЦА СРАМ, СЕ ВРЕДИХА ДА "УПРАВЛЯВАТ" НАШАТА БЪЛГАРИЯ??? СРАМ И ПОЗОР ЗА ВСИЧКИ ТИЯ МОШЕНИЦИ И ЗА ТИЯ КУКЛОВОДИ, КОИТО ДОПУСНАХА ВСИЧКО ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ. АНАТЕМА.
8
9
 
2
 
! Отговори
xio xo xo преди 2 години
До Анонимен до 1 На теб какво ти откраднаха бе, Червено талибанче? Той първо Господ те е окрал.
7
4
 
7
 
! Отговори
Тоз пък! преди 2 години
До Деградация Гешев Браво, пич ! Но все пак *** си прегледай главата.
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То пък едни звезди! До месеци народа с камъни ще ги свали.
5
4
 
31
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Новите звезди изгрели под юмрука на *** са от добре познатите тъмночервени съзвездия на Прехода, които ББ беше ударил през крадливите пръсти и беше натикал в ъгъла...Но както често се случва с призивът "Дръжте крадците" старите крадци които фалираха банките, окрадоха спестяванията на пенсионерите, приватизираха държавните предприятия и предизвикаха Голямата инфлация, се завърнаха на тъмночервените си кранти с изпраните си сури и сега кошията започва отново,да Ви е честито другаре и товарищи
4
22
 
5
 
! Отговори
Деградация Гешев преди 2 години
Прокуратурата пое случая с прегазеното куче, пращат пари от чужбина за лечението му! Прокуратурата масово потулват жалби срещу ОПГ-та близки до Борисов и Гешев!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2021 ИЗГОРЯХА МНОГО МНОГО ХОРА. БЪРЗО ГИ ЗАБРАВИХТЕ. НЕ СА ВИ УДОБНИ ПОДРОБНОСТИТЕ. НОВИТЕ ЗВЕЗДИ ЛИ СА ПО- ВАЖНИ?