Трабантът на Паси – експонат във Военноисторическия музей

Картоненото возило застава гордо до танкове и самолети
Обновена: 16 сеп 2015 12:47 | 16 сеп 2015 12:47,
99

Симеон Сакскобурготски в легендарния трабант. Снимка: Facebook / Гергана Паси

Трабантът на Соломон Паси, станал символ на евроатлантическата ориентация на България, от днес е експонат в Националния военноисторически музей. Той е дарение от Паси по повод на 25-годишнината на организираното атлантическо движение в България.

На церемонията днес Соломон Паси отбеляза, че Атлантическият клуб не е причина за атлантическото движение, а закономерен резултат и следствие от усилията на поколения българи. Паси припомни, че Атлантическият клуб беше създаден постепенно между август 1990 и април 1991 година.

За България гордостта е, че това е първата такава организация в Централна и Югоизточна Европа, каза Паси.
По думите му, месец след създаването на Атлантическия клуб държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър и германският външен министър Ханс-Дитрих Геншер приемат декларация, с която стимулират създаването на подобни клубове в Централна Европа.

Паси каза, че много се радва, че сред учредителите, които присъстват на днешното събитие, са Стефан Василев, Максим Минчев, Бойко Станкушев, Августина Цветкова.

Гости на церемонията бяха също посланикът на Франция Ксавие Лапер дьо Кабан, Родерик Мур - шарже д`афер на САЩ, бившият премиер Симеон Сакскобургготски и министри от неговия кабинет.

Картоненото возило бе показано през 1991 г. от CNN как "отвлича" в София генералния секретар на НАТО Манфред Вьорнер, после мирно превози десетки световни лидери у нас, а през 2002 г. получи благословията на папа Йоан Павел Втори. Днес то стана част от експонатите на НВИМ, които показват пътя на България към НАТО.

Събитието е по повод на 25-годишнината на организираното атлантическо движение в България. Специален гост бе Родерик Мур - шарже д`афер на САЩ, който през 1990 г. стана кръстник, а впоследствие и почетен директор на Атлантическия клуб в България.

Колата легенда ще застане до артилерийско съоръжение, танкове, авиационна техника и прочее, написа Гергана Паси в профила си във Facebook.

"За мен тя винаги е била едновременно смешно малка и символично гигантска в онези неясни български години на геополитическо лъкатушене", допълва още тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
10
 
! Отговори
факт преди 8 години
Най-добре е Паси и трабантът да бъдат погребани на гробището на позора, където погребват кучета, *** и друга твар.
24
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трабантът на Паси експонат във Военноисторическия музейКартоненото возило застава гордо до танкове и самолетиОт какъв зор возилото на тази гадна твар и национален предател, който постоянно и вреди на България ще се слага в музей?Какъв му е приноса на този долен тип?Това че е облизал *** на редица европейски величия или понеже престъпните му далавери чудно как не го доведоха до затвора, където му е мястото?!?Не сме народ а ***, каза Славейков и е прав - след тази долна постъпка.
23
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мястото му е в хидравличната преса и после в завода за рециклиране.
22
5
 
6
 
! Отговори
loli преди 8 години
И аз имам тръбант що не вземат моя С какво паси има по добър търабант от моя
21
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
поредният абсурд, на Праси сигурно предстои да му издигнат паметник,като национален герой на успешния български преход хах .. нямам думи да опиша колко нисшо и нелепо изглежда всичко .. а снимките излъчват лицемерие и наглост ..евроатлантически ценности все пак
20
3
 
15
 
! Отговори
nemam nervi преди 8 години
Ее това е глупостта на деня
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо тази химическа тоалетна се слага във военния музей?
18
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кво се чудите, то не останаха оръжия и военна техника да слагат в музея и сега импровизират...
17
4
 
15
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
Когато излезем от НАТО и вкараме Паси в затвора за държавна измяна,трябва ли да вадим трабанта от музея или да го оставим да ни напомня за погрома върху армията,който сами си направихме?
16
3
 
23
 
! Отговори
ЕДНО ВРЕМЕ преди 8 години
във военните музеи слагаха пленените знамена - символ на победите на СЛАВНАТА БЪЛГАРСКА АРМИЯ. Сега слагат символите на нашето ПОРОБВАНЕ И УНИЖЕНИЕ пред новите господари от САЩ. ДА ГИ ИЗХВЪРЛИМ ОТ БЪЛГАРИЯ тия НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ!
15
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А дано и собственикът му застане до него като музеен експонат, за да могат идните поколения кат минават оттам да му се изплюят заслужено в мумифицираната мутра.
14
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В този музей ходиме с жената поне веднъж годишно. До днес.Ако ще и футболните *** на Баце да излагат, повече там няма да стъпим.
13
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво сега - Добре, че бяха трабанта и Паси да ни спасят от лошите, това ли трябва да значи всичко? Егати идиотизма!
12
3
 
13
 
! Отговори
ВЪН ОКУПАТОРИТЕ преди 8 години
от БЪЛГАРИЯ, а техните слуги НА СЪД
11
3
 
20
 
! Отговори
СРАМ МЕ Е преди 8 години
от такива подлизурски изпълнения. А онова влечуго ПАСИ, дето ля крокодиски сълзи от умиление когато ни приемаха в НАТО / всъщност от радост, че е закарал БЪЛГАРИЯ в змийското гнездо / да си ходи при господарите в САЩ или още по-добре да обучава главорезите от ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА, които са бясното куче на САЩ и НАТО
10
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Сложете му надпис "Не е тоалетна" за да не се бъркат хората.
9
3
 
21
 
! Отговори
кк преди 8 години
Пишете, приятели! Протестирайте колкото си щете!Тези изобщо не ги интересува какво мислят и чувстват хората ....Превърнахме държавата си в цирк! Как не ги е срам!
8
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е, преди да влезем в НАТО имахме армия и техника, а сега ни остана само трабанта на паси.
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** който каза "Майната му на православието "! Майната им на *** скапан *** !!!
6
3
 
21
 
! Отговори
сс преди 8 години
СРАМ !!!!