Криворазбраното изкуство: За Ода Жон, свободата, салама и провокацията

Пърформанс в НХГ предизвика остри реакции в културните среди
Обновена: 27 ное 2018 14:17 | 27 ное 2018 14:00,
69
Криворазбраното изкуство: За Ода Жон, свободата, салама и провокацията
Снимка: Facebok

Изкуството е създадено, за да провокира реакции, мисли, чувства... а заедно с това – да предизвиква и дискусии. И това е така още от Ренесанса.

Имена от света на пърформънс изкуството са предизвиквали през годинитe остри реакции със своите "живи произведения" - Марина Абрамович, Рон Атий и дори Мао Сугияма, който се определя като асексуален и предизвика остра реакция със своята изложба в Япония, на която предостави ястие от собствените си тестиси.

На родната арт сцена, обаче, една провокация възбуди дискусията за безвкусицата и неразбраните артисти. А въпросната провокация е далеч по-невинна от гореизброените.

Става въпрос за коктейла след изложбата на Ода Жон – псевдонимът на българската художничка Михаела Дановска. По време на приема гостите се възмущаваха от трапезата в Националната художествена галерия, защото храната беше поднесена под формата на тела.

Тела, направени от различни видове колбаси, сирена, пишмание, питки, цели глави карфиол... Всичко това превърна културната институция в ресторант, а някои определиха провокацията като пълна безвкусица. Други пък дори я нарекоха: "Евтин порно филм".

Как така ще има салами в НХГ? Що за изкуство... От културната институция пък веднага обясниха – провокацията не е разбрана правилно.

Михаела Дановска живее от дълго време в Париж и решава да представи своето творчество в родната си страна. Изложбата е планирана още през 2017 г., когато артистката праща писмо до НХГ с предложение.

"Художничката подчерта съвсем друго нещо. Тя съзнателно направи тази маса и тези скулптури, приличащи на човека с неговото месо и с неговата телесност, да подчертае още веднъж посланието на своето изкуство - болезненото съществуване на жената в нашето общество - жената, която я потребяват", обясни Яра Бубнова, директор на Националната художествена галерия, пишат от Нова тв.

Криворазбраният пърформънс, обаче, разтърси културните среди и моментално раздели обществото на две – разбиращи и криворазбиращи изкуството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
7
 
! Отговори
художн. преди 5 години
Да беха по гръб,легнали,с хълмистите местности
17
2
 
3
 
! Отговори
Sfgjjkbvc преди 5 години
Само Унуфри е схванал същността на цялата работа. Всички останали говорите глупости.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
На 19г още като ученичка се омъжва за някакъв немец Йенс Имерсщат или Имерсберг нещо такова му е името над 70 години известен "художник" с много пари и на 27 остава вдовица като той и завещава милионите, а на семейството и децата си нищо не остава, после нещо я съдиха, но безуспешно. В Германия е била известна сред снобските среди, даже има снимка с Шрьодер, дядото я е водил по приеми на "висшето" общество.
15
0
 
11
 
! Отговори
казах преди 5 години
Това е от,дявола,не е никакво изкуство,а подигравка,с Божието творение,човека За туй Франция много,ще тегли
14
0
 
16
 
! Отговори
контрафиле провоктор преди 5 години
Мадам да си реди саламите в Лувъра, но няма да й се отвори парашутът..."...болезненото съществуване на жената в нашето общество - жената, която я потребяват..."Добре, че не е отправила послание за мъжете, които ги потребяват...Ииии, пърформънс не беше ли онуй, в което участва и самият автор? На снимката се вижда отрупана маса и никаква мадам, легнала между шумките целина и мръвките.
13
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Много се обезцени понятието "изкуство"... На днешно време всяка налудничава приумица на разни сбърканяци без работа се води изкуство. Жалка история...
12
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
какво изкуство е това бе?!? Утре ще нареди една купчина лaйна и полвината "артисти" ще почнат да ни убеждават, че това е изкуство, но ще е проста купчина лaйна...
11
0
 
22
 
! Отговори
дасд преди 5 години
Тая бая са я употребявали, щом съзнанието й е достигнало такива висоти...
10
3
 
7
 
! Отговори
Месояд преди 5 години
Наглите вегани будят само отвращение и ще ме провокират да заколя прасето преди Коледа.
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Салама Санчо е като изкуството на Ода Жон първо го ядеш после го сepеш.
8
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ода Д/ж/он млада 'изкуствоведка' работеща за Сорос и веганите спонсорирана щедро за да направи голи тела от салам и така да опозори държавата пред целия свят. Като е приела чуждо име и гражданство българсото няма да е зле да и се отнеме да си 'твори' на Запад.
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Личното ми мнение, че картините на Михаела Дановска и сестра й, Йоана Дановска не струват. И двете се хвалят, че има изложби из цяла Европа, обаче някакси не ми се нравят.
6
5
 
23
 
! Отговори
Унуфри преди 5 години
За разлика от други не се правя, че разбирам он изкуство. Но това е урок по маркетинг. Изложбата безплатно се рекламира по всички медии и съответно цената на картините удря тавана. Художничката се е охарчила за почерпка, но спрямо рекламния ефект цената е пренебрежима.
5
0
 
21
 
! Отговори
псевдо преди 5 години
А във всеки супермаркет на витрината за месо и сирене са наредени продукти, та и те могат да се считат за изкуство и инсталация.Въпросната художничка може да отиде там да ги подреди.Изкуството затова е изкуство да излезеш от ежедневното,битовизмите, а не да гледаш луканки и меса в човешки форми.То и провокацията която уж се цели и тя е толкова, събрали някакви уж интелектуалци да изглежда като събитие на интелигентни хора
4
4
 
20
 
! Отговори
глупосттаходипохорат преди 5 години
Голямо разбиране на изкуството,който не е като вас е изостанал.Изкуство ли е това да наредиш в човешка форма, разни бекони, меса, зеленчуци и да ги ядеш?Всеки скъп ресторант прави ястието да изглежда като картина.А това е национална художествена галерия, можем ли да сравним например картина на Майстора с тази инсталация?Тя и лейди Гага си беше направила рокля от шунки
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросната художника харчи парите на Имендорф, който през 2007 почина на преклонна възраст. Докато ги изхарчи ще се говори за нея, а след това нищо
2
0
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 5 години
това изложение можеше да го направят в центъра на софия повече хора да сенасладят на това изкуство
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Салама, Санчо!....