В памет на Кристо предлагат летището ни да носи неговото име

Предложението е на бившия депутат Юлиан Попов
Обновена: 3 юни 2020 09:40 | 3 юни 2020 09:40, Петя Славова
601

 

На 84-годишна възраст в дома си в Ню Йорк почина в последния ден от май артистът Христо Явашев – Кристо. Негови произведения има в 140 музея в света. А предложението софийското летище да бъде кръстено на негово име идва от бившия депутат Юлиан Попов.
Още по темата

"Предложението е сериозно, но аз си давам сметка, че то ще предизвика различни коментари, включително и за това, че той не се е връщал в България. Въпросът за това как да се кръсти едно летище не е въпрос на патриотизъм. Летището е място, където хората се събират от цял свят. И това е едно много динамично място", каза бившият служебен министър на околната среда и водите Юлиан Попов в ефира на "България сутрин".

По думите му това, което имаме сега, е по-скоро една голяма автогара или гара.

"Кристо е световна и глобална фигура. От една страна ние имаме някакво задължение да отпразнуваме изключителното изкуство и размах, който той има, независимо дали го харесваме или не. Струва ми се, че по този начин ще дадем на това съоръжение някаква форма, дизайн. Той не е човек, който беше враждебен към България, той е глобален човек. Така както 2 милиона души са напуснали страната ни, а повечето от тях няма да се върнат в България. Но вместо да им се предлага по 1 000 лв. да се върнат, да се извърши един жест", коментира Попов пред Bulgaria ON AIR.

Според него сме страна, която пръска хората си по света.

"Ние живеем с тази идея, че нека има българи по света, но и в България да идват успешни хора от света", отбеляза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


601
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
423
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До B.B.Вие все едно хода на историята ще промените, така сте се хванали за това, че не се е чувствал българин. Я пак да питам, България извини ли му се официално за това, че му отне българското гражданство?
422
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бързайте да давате име на летището все пак Бойко Борисов не е ритнал камбаната.Когато я ритне от ГЕРБ ще го нарекат на негово име. Не се карайте.
421
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да го духа, лека му пръст.
420
5
 
7
 
! Отговори
B.B. преди 3 години
Той беше изключителен, но не се чувстваше българин ! Не може нищо да се кръщава на него в България !
419
1
 
11
 
! Отговори
! преди 3 години
Точно, че е летище, а не музей. Има един българин, който е светило в авиацията и американски президент скланя глава на неговото погребение. И не, той не е Кристо. За Кристо аз винаги ще помня, че лично сам заяви, че не се чувства българин. Толкова за него... може да звучи грозно, но така го чувствам.
418
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ИКАРДай направо Юри Гагарин да го кръстим, а? Белким спрете да говорите простотии.
417
3
 
7
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Против !
416
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кръстете летището на адаша му, Криско.
415
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СпецаНяма, успокой се. Тази идея въобще няма да стигне дори до сериозно обсъждане, камо ли до реализация. Все пак е добре да се види каква реакция извадиха "българите". По-зле сте от българските бразилци.
414
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но защо? И то на човек , разграничаващ се от България!
413
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До БПФКолкото и да повтаряте, това няма да го направи родоотстъпник, но вас определено ви прави скапаняци.
412
4
 
9
 
! Отговори
БПФ преди 3 години
Има много Българи с реален световен принос в различни насоки, включително в авиацията. Защо трябва да кръщаваме летището си на някакъв найлонаджия, при това доказан родоотстъпник?
411
3
 
10
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
Като не можахме да го накараме да се върне в България , която той мразеше , сега ще го вържем насила за летището и то посмъртно?Много *** идея !Борисов и *** МУ ли го измислиха или Борисов и мисирките МУ?По - добре е името на летището да бъде БОЙКО БОРИСОВ!Остава последния да се гътне и веднага поставяме бюста МУ в средата на летището!Хайде Бойко , не се разсейвай , ТВОЙ ред е!
410
2
 
19
 
! Отговори
епа преди 3 години
тоя човек доколкото съм чувал не е искал да говори на български по интервюта и подобни от Христо се покръстил на Кристо мисля и много много не му е било мъчно за България не че го съдя де разбирам го даже човека наистина сме малко тесногръди ограничени злобливи и завистливи масовката като хора ама толкова българи има дето са живели оставили следа и въпреки всичко с големи сърца са обичали докрай и България и българите що па точно на този човек да кръщавате 1вото нещо което чужденците ще запомнят
409
2
 
9
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
Масово всекидневнo пълчища недоволни напускат "територията" от това летище(Враждебна)!
408
5
 
10
 
! Отговори
Майтапчийски преди 3 години
Само аз ли не разбрах кой е тоя Кристо
407
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добре е летището да се нарече "Тyлyп" в памет на всички тyлyпи, населяващи родната територия, включително изразяващите мнения торба-акъллии относно изкуството на покойния господин Явашев! Той е световно известна личност и не е необходимо да увековечава някакво мизерно летище на страна, населявана от мизерници!
406
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има да хленчиме за соца в който нашите родители си пожияха.Е например ашладисването на тоя *** в короната на капаталистическото им д'ърво показва колко умно службите са постъпили. Засилили го тоя опаковгюрлунтур чекмедже *** тескере фимейлен бабит далеко от СИВа и гнети кап народите да му гледат опаковки на де що годе буклуджави структури.П'иши госи починал от смърт чрез умиране в края на живота. Точка.Да влезе следващия
405
3
 
20
 
! Отговори
Едно към едно преди 3 години
Тоя депутат може ли да си ...мамата!!!
404
9
 
1
 
! Отговори
В името на Будалаши преди 3 години
Пред култовотоа Амбалаши Ефенди Картоски, предпочитам актуалното Бориски Борисляши Алтънаши Корумпаши Апаши