Сбогом, бате Климбо!

Отиде си големият български актьор Климент Денчев
1 апр 2009 15:14, Петя Славова
44
Сбогом, бате Климбо!
Снимка: gotterdammerung.org

Климент Денчев – бате Климбо, този, който рисуваше по стъклата приказки за "Лека нощ деца", си отиде от този свят месец преди да навърши 70 години.

Лошата вест донесе неговият дългогодишен приятел актьорът Славчо Пеев.

Денчев живееше в далечна Канада от 1978 година, където сам си построи къща в Монреал.

Казваше, че не обича да мисли за бъдещето, защото всеки ден е подарен, припомнят близките му.

Любимецът на децата от 70-те години им пожелаваше лека нощ с рисунка, приказка и песен.

Не само българските деца са гледали неговите рисунки на стъкло, но и канадските, дори е печелил първа награда в Париж на фестивал на детските филми.

Нужни му бяха 25 години, за да се върне отново за снимките на филма "Разследване" на Иглика Трифонова.

Актьорът е участвал в повече от 60 филма, между които "Козият рог", "Басейнът", "Тайфуни с нежни имена".

Завършил е ВИТИЗ и първите му стъпки на сцената са в драматичния театър "Йордан Йовков" в Добрич.

Казваше, че е имал късмет да работи с режисьори като Методи Андонов и Бинка Желязкова, защото покрай тях се обогатил духовно.

Снимал е с безспорни имена като Рупърт Еверет, Шарън Стоун, Бърт Ланкастър.

Неостаряващият чаровник Климбо носеше България в сърцето си, беше му скъпа нашата си действителност и обичаше да цитира Стефан Цанев:

"И когато най-накрая понесете мойте кости, моля ви, на път към Рая нека минем по Раковски".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
1
 
0
 
! Отговори
Тединка преди 15 години
А бе този е супер неизвестен. Вие тука някви пенсионери сте взели да го възхвалявате???
22
0
 
0
 
! Отговори
Mimka преди 15 години
Лека му пръст и Бог да го прости!Бате Климбо... Дори и на 100 години да стана, това име ще извиква невероятни спомени у мен. Прекрасен сладкодумец!
21
0
 
0
 
! Отговори
Жоро преди 15 години
Ти беше в сърцата ни ! Когато замина , продължи да бъдеш в сърцата ни ! Сага за винаги оставаш в сърцата ни !Мир на прахта ти . Сбогом !
20
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Патето се развесели.Терца, кварта, октава дърпай,всичко на музика става!И то не каква да е ехееее!Залата става,не става, а скачаи грачис грак неистов: Браво!Браво на арфиста!Диригентаму окачи лента.Барабанистаму даде мъниста.Казват, че му далидаже медали!Накратко: публиката изпратис овациитретото пате.А то, горкото,бягаведнага,защотоотвсякъде се трупат,перата му скубят,клюна му чупяти викат като звяр стоглав: Искаме автограф! Искаме автограф!На патето му стана ясно,че славата е опаснаНастигна онзи с торбата,намери после колата,освободи и дватаси брата,те след него крачеха,не грачеха,ами плачехаи викнаха на най-малкото пате: Благодарим ти, бате! Благодарим ти, бате!Така приключваисторията с трите патенца.В живота всичко се случва,затова батенца, татенца,(отнася се и за майките) слушайте малките!
19
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
ПРИКАЗКА ЗА ТРИТЕ ПАТЕТАВ най-шумния моментна най-шумния денпо най-шумния площадна най-шумния градвървяхме ние двамата:аз малкиятя голямата,и изведнъж чуваме(Момент, да нарисувамеплощада:сграда до сграда както знаете, трамваите, врабчетата по дърветата, вестникарите по тротоарите, търбусите на автобусите, паве до паве и на всяко паве: човек!)И така, вървяхме ние двамата:аз малкия,тя голямата,и изведнъж невероятна гледка:три патета на моторетка!Първото беше със жилетка,второто - с пуловер сложна (едно на лице, две на опаки),третото със гарсонетка.Връхлетяха, ревейки,на площад СлавейковСпряхаи закрещяха: Път! Път! Път! Всички да спрат! Всички да спрат! Ний сме страшни патета, ний сме страшни патета и ще си изпатите, ох, как ще си изпатите!Първото беше нахално.Второто беше печално.Третото беше нормално.Милиционерасе разтрепера.Трамваясе смая.Хората се заковахакой на перваз, кой на стряхаСамо светофарапостарому я кара -мига ли мига:червено зелено,червено зеленoПървото пате извика: Я стигамигабе, разногледоговедо!Светофара от страх си глътначервенотои зеленотои замига само на жълто,което значи: да спрат коли и минувачи, път само за който е жълт!И трите патетаважно се заклатиха.Изведнъж насрещанещозловещовръхлита!Първото пате пита: Накъде?Не виждаш ли светофара?Колата не отговаряобаче на въпроса.Патето се ядоса: Сега ще ти клъвна окото! И клъвна на фара стъклото.Но колата се оказа жълтаи го нагълта.Леле, как си изпатипървото пате!Второто пате обачене спря нататък, нататък закрачи.Отпред минувачи,отзад минувачии всеки нещо неразбрано грачи Какви неграмотниживотни! каза патето: Не знаят патешки!Някакъв чичкос торбичкаи вазасе наведе не му скара,а каза: Патенце, качи се на тротоара.Патето раззина човкаи клъвна човека.Той изохка: Недей! извика.Патето го предизвика.И накратко зле свърши борбата:оня го пъхна в торбата.Леле, как си изпативторото пате!Третото пате обачене спря нататък, нататък закрачи. Дръжте го! някой изкрещя.Патето не побегна,а полетяи влезе във Софийската филхармония,която свиреше какво?Разбира се, че симфония.Който знае нека мълчи.Патето гледа с патешки очи:Отпред мравки огромнирежат круши с триони.Пред тях важна буболечкаразмахва клечка.Встраниот крив покрив дъжд ли е, душ ли е ? вали,а не мокри.Бяла пеперудас дълга гуша перпеликато лудаоколо душа.На патето му се допи, табез никого да попита,отиде, дръпна на дамата шарфаи започна да свири на арфа.Дърпа с клюнату тази, ту онази струна:до, си, лаТра-ла-ла!Ре, си, миПатето се р
18
1
 
0
 
! Отговори
немечтател преди 15 години
"8. - 15:35 - Учител-разказвач-мечтателОт: MolyОт него съм се учила и да разказвам и да рисувам и да мечтая."Я па тая! Ти много безценни неща си научила! Да ти завиди човек направо!
17
0
 
0
 
! Отговори
Dodo преди 15 години
Отиде си още един артист от моето съвремие! Дано Господ прости греховете му и настани душата му на място злачно и спокойно! Почивай в мир бате Климбо!
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
сега не му е времето,но 60 филма при "ратайската прослойка",не би трябвало да са ад за семейството му.Но ти може да си му роднина и да знаеш повече или омразата ти диктува версии.Бог да прости Климент Денчев.
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Много тъжна вест! Как си заминават един по един талантите наБългария..................Много жалко!
14
0
 
1
 
! Отговори
преди 15 години
Прочетете книгата на Климент Денчев "От нощта на времето" и ще научите много повече за този талантлив човек. Климент Денчев не е просто "заживял в Канада", както е официалната версия -- животът на семейството му е бил превърнат в ад от комунистите и той се е махнал, за да може да живее нормално. Климент Денчев по произход е от елита на стара България и червените тикви никога не са забравили това. Нека и ние не забравяме десетките хиляди фини и талантливи хора, низвергнати от ратайско-слугинската прослойка след 9.9.1944 г.! Почивай в мир, Бате Климбо!
13
0
 
0
 
! Отговори
почитателка преди 15 години
Дали е бил щастлив,махайки се оттук.Все едно,бог да го прости,но едва ли ще мине по Раковски.
12
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сбогом!
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Имах една плоча с негово участие - за 3-те патета....'... аз малкия, тя - голямата...', нещо такова се пееше в нея.Не само аз съм израснал с приказките от тази плоча, но и детето ми.Почивай в мир, бате Климбо!
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Сбогом!
9
0
 
0
 
! Отговори
anonymous преди 15 години
Почивай в мир, бате Климбо :(
8
0
 
0
 
! Отговори
Moly преди 15 години
От него съм се учила и да разказвам и да рисувам и да мечтая. Липсваше ми много, но го разбирам. Който можа, си тръгна от тука. Остава само болката в сърцата. На тези, които остават и на тези, които си тръгват. Ще го помним.
7
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Лека му пръст
6
0
 
0
 
! Отговори
дете от 70-те преди 15 години
Лека му пръст, чудесен беше...
5
0
 
0
 
! Отговори
ани преди 15 години
Почивай в мир ,бате Климбо!Аз съм едно от онези деца,които израстнаха с рисуваните ти истории за Лека нощ!Вечна ти памет!
4
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Боже, колко ме трогна статията :( много тъжно завършва с цитата " ... и когато, най-накрая понесете моите кости, моля ви, на път към Рая, нека минем по Раковски"!!!! ............ Бог да го прости, бате Климбо : ( :( :(