Два български филма в Кан и един в Москва

"Островът" и "Аве" отиват към Франция, а "Кецове" – към Русия и Чехия
Обновена: 20 апр 2011 21:24 | 20 апр 2011 21:24,
5
Два български филма в Кан и един в Москва
Кадър от "Аве". Снимка: Национален филмов център

Два български филма ще се състезават на фестивала в Кан.

Общо 49 ленти попаднаха в официалната селекция за тазгодишното 64-то издание на кинофестивала. Те са разпределени в четири категории и ще могат да бъдат гледани в продължение на 11 дни.

В конкурсната програма са включени 19 заглавия, 12 от които са европейски.

Организаторите на фестивала обявиха подбора на 43-тото издание на Quinzaine des Réalisateurs – Петнайсетдневката на режисьорите, органзирана от Асоциацията на френските режисьори в рамките на кинофестивала в Кан.

Тазгодишната селекция включва 21 пълнометражни, 14 късометражни филма и 4 филма със специални прожекции.

Българското участие в Петнайсетдневката на режисьорите е с филма "Островът" на Камен Калев. И критиците, и зрителите с нетърпение очакват новия му филм, след като с "Източни пиеси" режисьорът направи силен дебют в Кан преди две години в същата секция.

La Semaine de la Critique – Седмица на критиката, e друга паралелна секция на фестивала в Кан, която неотклонно спазва установените традиции в откриването на млади таланти. Основана преди 50 години от Съюза на френските филмови критици, седмица на критиката цели да покаже първи или втори филм на режисьори от цял свят.

Още по темата

В тазгодишното юбилейно издание на Седмица на критиката сред 7-те пълнометражни филма е селектиран българският "Аве" на режисьора Константин Божанов. Филмът, с участието на младите Анжела Недялкова и Ованес Торосян, разказва историята на Камен и 17-годишната Аве, която го въвлича в куп премеждия.

И двата филма са единствените представители на източноевропейското кино в своите програми.

Междувременно стана ясно, че дебютният игрален филм на актьора Валери Йорданов "Кецове“ е избран за участие в международния фестивал в Москва и в конкурсната програма на секцията "На изток от запад" на фестивала в Карлови Вари.
 
В "Кецове" шестима млади хора бягат от житейските си неуспехи и от агресията в града далеч към морския бряг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
g преди 12 години
Не знам за тези конкретни филми, но Източни пиеси беше излъчван доста време във Франция и то не само в Париж и беше приет много добре, същото важи и за Светът е голям... Така че въобще не съм съгласна с по-долния коментар!
4
1
 
5
 
! Отговори
Tzvetanov преди 13 години
Плащаш за участие и те допускат. Е, й?? Голям праз. С парите на данъкоплатеца. Каква е възвращаемостта от вложените средства, от коя страна от Е.С. е закупен за излъчване, какви са приходите, това се премълчава. Парата у свирката. Не изпадам в нихилизъм, но гледайте, учете се от престижни киностудия, за какво се харчат пари. Не за участия, а за печалба. Всичко е стока. Парите са енергия.
3
3
 
6
 
! Отговори
Еве преди 13 години
Още един пореден български ***!Абе,вие "създателите" на родни филми ,не ходите ли на кино?
2
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ованес Торосян е супер!!!
1
5
 
8
 
! Отговори
учуден преди 13 години
А къде ще участва филма за 100-годишната баба, който беше обявен че щял да ходи в Кан?