Петчленно международно жури ще определи победителите "В Двореца"

134 късометражни филми от 38 държави в конкурсните програми на фестивала
10 май 2012 16:18, Петя Славова
0
Петчленно международно жури ще определи победителите "В Двореца"
Снимка: "В Двореца"

Вече са ясни имената на хората, които ще оценяват всички 134 късометражни филми на фестивала „В Двореца”.
Тази година неговото юбилейно издание ще се състои от 29 юни до 7 юли 2012г. в Балчик и Варна.

В състава на журито са отличеният със Сребърна мечка от Берлинале '2010 за изключително художествено постижение в операторското майсторство Павел Костомаров, Санна Килонен - селекционер и програматор на един от най-старите и значими европейски фестивали за късометражно кино Tampere Film Festival, българката Снежина Латев – мултидисциплинарен визуален артист и арт директор във VH1 - Ню Йорк, сръбският журналист Владан Петкович, а също Фират Ючел – основател на едно от водещите турски киносписания и член на международната асоциация на филмовите критици (ФИПРЕССИ).

Междувременно “В Двореца” обяви и селектираните заглавия за международната и националната състезателни програми. Десетият фестивал ще представи 134 филми от България и света, разпределени в категориите игрално, документално, анимационно и експериментално кино. Програмата включва голям процент европейски заглавия, като абсолютен рекордьор е Германия с 23 филми, следвана от Испания (15) и Великобритания (14). Българските филми са 18 на брой – 6 игрални, 6 документални и 6 анимационни. Повече от половината от състезаващите се филми са премиерни за България, като 34 ще имат своята световна премиера на МФКК “В Двореца”.

Владан Петкович е кореспондент за Балканския регион за Screen International и Cineuropa - едни от най-големите в Европа онлайн-платформи с новини от света на киното и информация за филмовата индустрия. Освен филмов критик, членуващ във “Федеора” и журналист, Владан е и програматор на Международния фестивал за късометражно кино в Баня Лука, Босна и Херцеговина. “Чувал съм много добри неща за фестивала “В Двореца”, а и никога преди не съм бил в България. Фестивалът се случва през лятото, край брега на Черно море и съм сигурен, че ще прекарам страхотно!”

Като оператор Павел Костомаров е работил върху множество филмови продукции, включително със знаковите руски режисьори Сергей Лозница, Виталий Мански и Алексей Учител. Носител на множество награди, за работата си във филма „Как прекарах това лято“ на реж. Алексей Попогребски е удостоен със „Сребърна мечка“ от Берлинале '2010, категория „Операторско майсторство“. През октомви 2010 г. той става първият носител на наградата на Франческо Мициано „За специален принос към световната кинематография“.
В рамките на международния фестивал “В Двореца” за първи път в България ще бъде представен и документалният филм на режисьорския тандем Костомаров – Александър Расторгуев “Аз те обичам”, отличен на фестивалите в Карлови Вари и Ротердам.

Санна Килонен е член на селекционния комитет и програматор на един от Топ 3 на европейските форуми за късометражно кино – Тампере Филм Фестивал. Фестивалите, на които е била са повече от 30, като в рамките на българския “В Двореца” Санна ще представи и специална селекция от най-добрите финландски късометражни филми от последните две години. “За мен винаги е било интересно да посещавам фестивали за късометражно кино, на които не съм била преди това. Освен това, като член на журито, имаш възможност да дискутираш филми наистина в дълбочина и сериозно, което винаги е предизвикателство. Възможност за културен обмен, личностно израстване и нови знания.“

Българската следа в международното жури “В Двореца” е Снежина Латев, която през 2003-та завършва колежа по дизайн в Роуд Айлънд, за да се озове две години по-късно в телевизионната Мека на поп-музиката – централата на VH-1 в Ню Йорк. Днес Снежина е On-Air старши дизайнер и арт директор на телевизионния канал с успешна самостоятелна практика в областта на визуалните изкуства. “Обичам България, обичам да бъда в България и винаги търся повод, за да пътувам до България. Това пътуване специално ще ми предостави възможността да гледам хубави филми и срещна страхотни хора. С един куршум – два заека.“

Фират Ючел е основател на едно от водещите турски списания за кино - „Altyazi”. Като член на ФИПРЕССИ е бил в журито на множество големи фестивали – в Истанбул, Ротердам, Братислава. Няколко години оглавява комисията за късометражно кино в турската асоциация на филмовите критици SIYAD. “Винаги съм приемал късия формат като самостоятелна медия със собствен наратив и естетика. Това е основната причина поради която приех поканата да бъда жури „В Двореца” – да споделя своите идеи и получа впечатления от това как късометражните филми се възприемат в България.”
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари